Photo Gallery, Πολιτική

Πολωνικά πυρά κατά της Ευρώπης για χειρισμό της ελληνικής κρίσης

«Έγιναν λάθη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», λέει ο υπουργός Οικονομικών

 


Τις αμφιβολίες του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται την κρίση χρέους της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας και προεδρεύων για αυτό το εξάμηνο του συμβουλίου των υπουργών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι.
Όπως επισήμανε σε ξένους δημοσιογράφους σε συνέντευξη για την ανάληψη της προεδρίας, έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και πολύ μικρότερη στην ανάπτυξη της χώρας με την αύξηση του ΑΕΠ. Μιλά ακόμη για μυωπική τακτική από πολλές χώρες εντός της Ευρώπης.
«Είναι σαφές ότι πολλοί έκαναν λάθη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», επισήμανε .
Τόνισε ακόμα ειδικά για την Ελλάδα ότι χρειάζεται ταυτόχρονα και σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη.
«Ένα πρόγραμμα (στήριξης) θα πρέπει να είναι σαφώς αντιληπτό ως ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που την αφορά» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».
Ως παράδειγμα για τα σχέδια ανάκαμψης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ο υπουργός ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο «παραγωγικό», ενώ η Νομισματική Ένωση μένει «πίσω από τα γεγονότα».
«Ουράνιε Θεέ, ευτυχώς που το ΔΝΤ τελικά συμμετέχει στα σχέδια για την στήριξη των τριών χωρών που το έχουν χρησιμοποιήσει (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία)» πρόσθεσε αλλά συμπλήρωσε ότι «τα προγράμματα που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία πρέπει να λειτουργούν καλύτερα».
Ακόμη, αναφέρει το Reuters, κατηγόρησε – αλλά δεν κατονόμασε – αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Ευρώπη για «απίστευτη μυωπία» όταν κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις για να υποστηρίξουν την Ελλάδα.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ αποφάσεων «υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», που, όπως είπε, «θα απειλούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό αν δεν αναλαμβάναμε δράση». Επισήμανε πάντως ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο σχίσμα βορά και νότου στην Ευρώπη που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο για να μην διογκωθεί και άλλο.
Επισημαίνεται ότι η Πολωνία είναι πολύ κοντά στο σημείο να πιάσει τα κριτήρια για την ένταξη στο ευρώ (θα το πετύχει μάλλον μέσα στο 2012) αλλά δηλώνει ότι θα ενταχτεί μόνο αν υπάρχουν στην Ευρώπη θεσμοί που θα εγγυώνται την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

 

Κρ. Νουαγιέ: Εμπιστοσύνη

στις ικανότητες της Ελλάδας

Την εμπιστοσύνη της Ευρώπης στις ικανότητες της Ελλάδας να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα υπογραμμίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

«Η Ευρώπη πιστεύει ακράδαντα στις ικανότητες της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες εβδομάδες με την αποδοχή από το Κοινοβούλιο των μέτρων, είναι η απόδειξη», δηλώνει ο κ. Νουαγιέ.

Αναφερόμενος στις γαλλικές προτάσεις για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι είναι πολύ καλές διότι, όπως λέει, μαζί με την κρατική χρηματοδότηση εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας και αποτελούν ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης.

Ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υπογραμμίζει πως θα είχε τρομερές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Χαρακτηρίζει το χρέος ως σκληρό ναρκωτικό, από το οποίο πρέπει να απεξαρτηθεί η Ελλάδα, και σημειώνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να φέρουν γρήγορα κεφάλαια στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Τζ. Σακς: Τα μέτρα είναι

επώδυνα αλλά απαραίτητα

Υπάρχει ελπίδα η Ελλαδα να βγει από την κρίση, εάν υπάρξει μακροπρόθεσμη στήριξη της από την ΕΕ, δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute του πανεπιστημίου Κολούμπια και σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών.  Όπως τονίζει, προέχει η αυστηρή τήρηση των ληφθέντων οικονομικών μέτρων, αν και αναγνωρίζει ότι η εφαρμογή τους είναι μια δύσκολη υπόθεση από πολιτική αλλά και διοικητική άποψη.
Επισημαίνει ότι τα μέτρα είναι «επώδυνα αλλά απαραίτητα».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση απαιτεί πολλή συνεργασία και εντός στη χώρας και μεταξύ των εταίρων της και καλεί την Ευρώπη να καταλάβει ότι οι συμφωνίες του Μαρτίου 2010 και του Ιουνίου 2011 είναι μη ρεαλιστικές διότι αυτά τα προγράμματα είναι ατελή και βραχυπρόθεσμα. Όπως λέει «χρειάζεται πραγματική λύση για όλη τη δομή του χρέους», σημειώνοντας ότι «αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές».
Ο κ. Σακς εκτιμά ότι τα πακέτα της Ευρώπης και του ΔΝΤ δεν αρκούν για τις ανάγκες της Ελλάδας και τονίζει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και την τρόικα «για τη διατηρήσιμη, πραγματική και μακροπρόθεσμη λύση που χρειάζεται η Ελλαδα», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στις προθέσεις κυβέρνησης.
Τέλος τονίζει την αναγκαιότητα να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων.

«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί στρατηγικός εταίρος της Γερμανίας στο ενεργειακό πεδίο. Είναι μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστούμε και να επενδύσουμε πολλά δισ. ευρώ στη χώρα σας, όπου ο ήλιος είναι άφθονος», δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ. Ο δρ Κάιτελ επισημαίνει πως μετά το τέλος της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία πρέπει η χώρα να βρει άλλες ενεργειακές διεξόδους.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το