Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Πολιτικός σεισμός με Βουλή μειοψηφιών

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό φέρνουν τα αποτελέσματα της κάλπης των εθνικών εκλογών της Κυριακής.

Την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν 7 κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ – ενώ για δύο ακόμα, το ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους, η μάχη θα κριθεί έως την τελευταία στιγμή.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, με το ποσοστό της πάντως να είναι κάτω από το 20%. Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέβηκε στη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο προϋποθέσεις, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο λαός έδωσε εντολή για μια νέα ημέρα χωρίς μνημόνια και είπε πως θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τα κόμματα της Αριστεράς.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων και την οριστικοποίηση των ποσοστών, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή προκειμένου να κάνει προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα σε διάστημα 3 ημερών.

Η ΝΔ ως πρώτο κόμμα απέχει πολύ από τα ποσοστά αυτοδυναμίας, με συνέπεια να ανοίγει αυτομάτως η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τη συγκρότηση συμμαχικών κυβερνήσεων. Σαμαράς και Βενιζέλος κατέθεσαν προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών, επέμεινε στην πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης αριστερών κομμάτων, πρόταση που έσπευσε να απορρίψει εκ νέου η Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, έτερος νικητής των εκλογών, διαμήνυσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «δεν συνεργάζονται με δοσίλογους». Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει δημοκρατικό αριστερό άλλοθι.

«Είναι καιρός να φοβηθούν οι προδότες της πατρίδας», δήλωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

 

Επτά κόμματα στη Βουλή

Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά (20%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται δεύτερος, τριπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2009.  Το ΠΑΣΟΚ βιώνει οδυνηρή ήττα, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό που παραπέμπει στο 1974. Σημαντική η εκλογική επίδοση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που εισέρχονται στη Βουλή με ποσοστό άνω του 10%.

Εντός Βουλής -με μεγάλο ποσοστό- εισέρχεται η Χρυσή Αυγή, με σημαντικό ποσοστό στο Κοινοβούλιο και η ΔΗΜΑΡ, ενώ τρία κόμματα – ΛΑΟΣ, Οικολόγοι, ΔΗΣΥ- βρίσκονται στα όρια του 3%.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΥΠΕΣ, με απόκλιση στο +- 0,5%, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΝΔ: 18,8%, 108 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 16,7%, 51 έδρες

ΠΑΣΟΚ 13,3%, 41 έδρες

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,6%, 33 έδρες

ΚΚΕ: 8,5%, 26 έδρες

Χρυσή Αυγή: 7%, 22 έδρες

ΔΗΜΑΡ: 6,1%, 19 έδρες

ΛΑΟΣ: 2,9%

Οικολόγοι: 2,9%

ΔΗΣΥμ: 2,7%

Δημιουργία Ξανά: 2,1%

Δράση: 1,7%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,2%

Κοινωνική Συμφωνία: 1%

 

Μεγάλη η αποχή

Σε 38% ανήλθε η αποχή από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους και καταμετρημένο το 47,12% των εκλογικών τμημάτων. Η υψηλότερη αποχή σημειώθηκε σε Φλώρινα, Κεφαλλονιά, Λέσβο, Λακωνία, Ευρυτανία, Χίο, Αρκαδία και Σάμο με ποσοστά που ανέρχονται από 64,36% στη Φλώρινα και φθάνουν το 51,10% στη Σάμο.

Αντιθέτως τα μικρότερα ποσοστά αποχής παρουσιάσθηκαν σε Αττική, Β’ Θεσσαλονίκης, Β’ Αθηνών, Ημαθία, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Λάρισα με τα ποσοστά αποχής να ανέρχονται από 25,05% στην Αττική έως 30% στη Λάρισα.

 

Δηλώσεις πολιτικών στελεχών

Παπαδημούλης: Το άθροισμα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι κάτω από το 40%. Δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίζει.

Πάγκαλος: Την «ευχή» να υπάρξει κυβέρνηση για λογαριασμό της χώρας και των απλών ανθρώπων εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας ότι σε πέντε ημέρες θα έρθει η τρόικα και θα ζητήσει να συναντήσει την ελληνική κυβέρνηση. Προέβλεψε ότι μέχρι τότε δεν θα έχει σχηματιστεί, θα ξαναφύγουν και «τότε να δούμε τι θα γίνει» όπως είπε.

Για το κόμμα του έκρινε ότι «προφανώς πρέπει να υπάρξει συνέδριο» για να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Μιχαλολιάκος: Νίκη της Χρυσής Αυγής ενάντια στη χούντα των καναλιών και των φυλλάδων.

Παναγιωτόπουλος: Τεκτονικός σεισμός το αποτέλεσμα που πλήττει τα κόμματα εξουσίας.

Α. Γεωργιάδης: Τα αποτελέσματα δεν βγάζουν μία κυβέρνηση που θα κάνει αυτά που πρέπει ώστε η χώρα να μην καταστραφεί.

Μαυρίκος: Διαμορφώνεται ένα καινούριο σκηνικό, με καινούριους συντελεστές αλλά με το ίδιο έργο. Κυριάρχησαν οι αυταπάτες, υπάρχει κίνδυνος ο λαός να το πληρώσει.

Δρίτσας: Αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Υπάρχουν αντιμνημονιακές δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Μπίστης: Όποιος ψήφισε Χρυσή Αυγή και δεν είναι φασίστας, έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να ντρέπεται για την ψήφο του.

Ψαριανός: Την εκτίμηση ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας» εξέφρασε μιλώντας στον Antenna ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «θολές» προθέσεις.

Μανώλης: «Πρωταγωνιστή» των εκλογών χαρακτήρισε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Γιάννης Μανώλης, λέγοντας ότι μήνυμα της κάλπης ήταν πως «οι Έλληνες δεν είμαστε πειραματόζωα». Σε ερώτηση για το αν δεχτούν πρόταση συνεργασίας από τη ΝΔ, ανέφερε ότι «εμείς δεν θα προδώσουμε και δεν θα πουλήσουμε τους ψηφοφόρους μας». «Βέβαια θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Σκουρλέτης: Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει μία «προοδευτική κυβέρνηση της Αριστεράς, συνεπή σε μία προσπάθεια απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο» εξέφρασε μιλώντας στον Antenna ο Πάνος Σκουρλέτης. Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να χωρέσει σε αυτή την προσπάθεια, απάντησε: «Πώς θα μπορούσαν να χωρέσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;».

Λαφαζάνης: Θα επιδιώξουμε μία κυβέρνηση που δεν θα ακολουθήσει τη συνταγή του μνημονίου.

Ορφανός: Σίγουρα πρόκειται για ένα καινούριο τοπίο που διαμορφώνει καινούριες σκέψεις, αλλά πρέπει να δούμε τα τελικά αποτελέσματα.

Χαϊκάλης: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν συνεργάζονται με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παπανικολάου: Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να στηρίξει το ευρώ είναι η ΝΔ.

Βελόπουλος: Φόβο για το αύριο της χώρας εξέφρασε μιλώντας στη NET, o βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος διακρίνει «εικόνα αποσάθρωσης του πολιτικού συστήματος».

Τατσόπουλος: Για «μια εκπληκτική βραδιά» μίλησε ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ, συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα ποσοστά που δίνουν τα exit polls στο κόμμα του.

Οικονόμου: Πρέπει να περιμένουμε για να καθαρίσει η εικόνα. Η ΔΗΣΥΜ θα είναι μέσα στη Βουλή, το ποσοστό είναι υψηλότερο.

Λυκούδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών. Έχει πετύχει το επικοινωνιακό του παιχνίδι και της «ανυπόστατης» πρότασης για ευρύτερη συνεργασία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το