Photo Gallery, Τοπικά

Πλημμύρισαν Ζαγορά και Μούρεσι

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές

Υπερχείλισε ο χείμαρρος στο Χορευτό και διακόπηκε η κυκλοφορία μέσω Μακρυράχης

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις βράχων και καθιζήσεις του οδοστρώματος, ολοκληρωτική καταστροφή σε όλο το μήκος του δικτύου αγροτικής οδοποιίας και φραγμένοι από φερτές ύλες αγωγοί απορροής όμβριων υδάτων είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε από προχθές το βράδυ την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Από την ποσότητα του νερού υπερχείλισε ο χείμαρρος του Χορευτού και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τον παραθαλάσσιο οικισμό με τη Μακρυράχη. Ωστόσο, από την ισχυρή καταιγίδα δεν προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνεταιριστών και αγροτών. Το ακριβές μέγεθος των προβλημάτων θα φανεί ενδεχομένως από σήμερα, καθώς η Δημοτική Αρχή αναμένει την ύφεση των καιρικών φαινομένων, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Πρωτοφανής σε ένταση, αλλά και ποσότητα νερού χαρακτηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς και από κατοίκους η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή και εκδηλώθηκε προχθές το βράδυ, συνεχίζοντας με την ίδια ένταση μέχρι και χθες το απόγευμα.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν δρόμοι, προκλήθηκαν κατολισθήσεις βράχων και σημειώθηκαν καθιζήσεις του οδοστρώματος σε ολόκληρη την περιοχή, έφραξαν από φερτές ύλες αγωγοί απορροής όμβριων υδάτων, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε όλο το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής.

Στο μεταξύ, από τη μεγάλη ποσότητα του νερού υπερχείλισε χθες το πρωί ο χείμαρρος του Χορευτού, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τον παραθαλάσσιο οικισμό με τη Μακρυράχη, ενώ, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, τα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ωστόσο θα αντέξουν και δεν υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης.

Από προχθές το βράδυ, όταν ξέσπασε η ισχυρή καταιγίδα, μηχανήματα της Δημοτικής Αρχής και αντίστοιχα της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Μαγνησίας βρέθηκαν στους δρόμους, με τους χειριστές να καταβάλλουν προσπάθειες για την απομάκρυνση των νερών της βροχής και κυρίως των βράχων που κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από τις κατολισθήσεις.

Επιπλέον, εφιστάται αρμοδίως η προσοχή των διερχόμενων οδηγών, καθώς σε πολλά σημεία σημειώθηκαν καθιζήσεις του οδοστρώματος.

Ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται και ο κίνδυνος πρόκλησης νέων ζημιών δεν έχει ακόμη περάσει.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, το ακριβές μέγεθος των προβλημάτων και το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν θα φανεί ενδεχομένως από σήμερα και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ζημιές στις καλλιέργειες δεν αναφέρθηκαν από συνεταιριστές και αγρότες.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή ισχυρή καταιγίδα» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς κ. Κ. Λάσκος «καθώς το νερό ήταν πάρα πολύ. Βρισκόμασταν σε πλήρη ετοιμότητα και από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή στους χειριστές των μηχανημάτων να απομακρύνουν τα νερά από τους δρόμους, αλλά και τα βράχια από τις κατολισθήσεις. Έχουμε ζημιές στο οδικό δίκτυο από καθιζήσεις και ολοκληρωτική καταστροφή στους αγροτικούς δρόμους. Υπερχείλισε ο χείμαρρος στο Χορευτό και διακόψαμε την κυκλοφορία μέσω Μακρυράχης. Το ευτύχημα είναι ότι δεν πλημμύρισαν κατοικίες και επιχειρήσεις» αναφέρει ο κ. Λάσκος.

Επιπλέον, αυτοδιοικητικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφερειακή Ενότητα Νομού Μαγνησίας, τονίζοντας ότι αν και ειδοποιήθηκε έγκαιρα για τον καθαρισμό αυλάκων, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πριν από μία εβδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να καθαριστούν όλοι οι αύλακες, με συνέπεια να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης σημειώνει ότι «η δική μας περιοχή δεν δέχτηκε τόσο ισχυρό το πλήγμα από την έντονη καταιγίδα. Προβλήματα αντιμετωπίζουμε στο Ανήλιο με κατολισθήσεις βράχων. Διατηρούμε τους δρόμους καθαρούς, αν και οι αγωγοί απορροής των όμβριων υδάτων καλύπτονται από φύλλα και φερτές ύλες, με συνέπεια να φράζουν» είναι η τοποθέτηση του αρμοδίου αντιδημάρχου.

Τέλος, σε πλήρη επιφυλακή έχει τεθεί και η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, καθώς χθες δόθηκε εντολή να βρίσκεται μηχάνημα στη Μηλίνα για το ενδεχόμενο υπερχείλισης χειμάρρου, αλλά και προστασίας κατοικιών και καταστημάτων στον κεντρικό δρόμο στην περίπτωση έντονης θαλασσοταραχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το