Photo Gallery, Τοπικά

Πλειστηριασμοί από το ΙΚΑ

Σε πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων οφειλετών του προχωρεί το ΙΚΑ Βόλου, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα

 

Σε πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων οφειλετών του προχωρεί το ΙΚΑ Βόλου, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα και να ανταπεξέλθει στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, λόγω της μείωσης των εσόδων του, από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, των εισφορών, της αύξησης της εισφοροδιαφυγής και της αύξησης των συνταξιοδοτούμενων ασφαλισμένων του.

Τις τελευταίες ημέρες το ΙΚΑ Βόλου προχώρησε στην αναγγελία πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του και μόνο χθες αναγγέλθηκαν τέσσερις συνολικά μέσω του τοπικού Τύπου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το ΙΚΑ Βόλου, έχουν αποσταλεί εκατοντάδες σημειώματα σε οφειλέτες και όσοι δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους, κάνοντας χρήση και της τελευταίας υπουργικής απόφασης, τότε το Ίδρυμα ξεκινάει τον εκπλειστηριασμό κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Αυτοκίνητα, οικόπεδα, σπίτια, οικοσκευές, ακόμη και μισθοί και συντάξεις και εις χείρας τρίτων «βγαίνουν στο σφυρί», σύμφωνα με εντολή που έχει δοθεί από τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα το ΙΚΑ Βόλου κίνησε τις διαδικασίες για 30 περίπου κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Πρόκειται για οφειλές που αφορούν εισφορές από οικοδομικά έργα, χρήματα από παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις, που πρέπει να επιστραφούν, ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών κ.λπ.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ στη Μαγνησία υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια και το ΙΚΑ ξεκίνησε τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξής τους, εφόσον οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν, στα ειδοποιητήρια που τους απεστάλησαν.

Υπολογίζεται ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ, βεβαιωθείσες και μη εισπραχθείσες, φθάνουν ή ξεπερνούν το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ στη Μαγνησία!

Παράλληλα σε ποσοστό 40% περίπου κυμαίνεται η εισφοροδιαφυγή, που σημαίνει ότι τέσσερις στους δέκα περίπου εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι, καθώς οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν διαθέτουν το αναγκαίο υπαλληλικό προσωπικό για τη σύλληψή της. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερους υπολογισμούς των εργαζομένων στο Ίδρυμα, αν εισπράττονταν το 70% των οφειλών, θα επιλύονταν το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό πρόβλημα του Ιδρύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας οι ανείσπρακτες οφειλές ξεπερνούν τα 20 εκατομ. ευρώ.

Ένα σημαντικό μέρος των οφειλών στο ΙΚΑ της Ν. Ιωνίας αφορά στη Βαμβακουργία Βόλου, που έχει διακόψει εδώ και χρόνια τη λειτουργία της.

Χθες το ΙΚΑ δημοσιοποίησε τέσσερις πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του, που αφορούσαν ακίνητα στις περιοχές Αγ. Λαυρεντίου, Ανακασιάς, Σκοπέλου και Δράκειας.

Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ανακοίνωσε ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για το διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.
Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31-12-2013.

Η υπολογισθείσα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μηνιαία καταβολή που θα καταβάλλεται έναντι της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής θα επιφέρει σημαντική μείωση, τόσο της κύριας οφειλής όσο και των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών που αναλογούν σε αυτή.

Β) Εξόφληση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1) Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%).

2) Ρύθμιση από επτά (7) έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53-62 του ν. 3863/2010.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το