Photo Gallery, Τοπικά

«Πλατφόρμα» για την κρουαζιέρα

Η πρόταση του Επιμελητηρίου υιοθετήθηκε ομόφωνα στη γενική συνέλευση της 32ης γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στη Χίο
Η πρόταση του Επιμελητηρίου υιοθετήθηκε ομόφωνα στη γενική συνέλευση της 32ης γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στη Χίο

 

Την πρόταση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τη δημιουργία «πλατφόρμας» για τα λιμάνια κρουαζιέρας της Ελλάδας, αντίστοιχη της «Cruise Turkiye» αλλά και ιταλικής «πλατφόρμας», υιοθέτησε ομόφωνα η γενική συνέλευση της 32ης γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στη Χίο.

Στη συνέλευση συμμετείχαν ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Σταυρίδης και ο γενικός γραμματέας κ. Ευστάθιος Πλαστάρας.

Η γενική συνέλευση είχε κύρια θέματα συζήτησης: α) Μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές και β) θεματικός τουρισμός στα νησιά.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της στρογγυλής τράπεζας με θέμα τις Κοινές Διαδρομές κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας με το Επιμελητήριο Σμύρνης.

Ακόμη ενημέρωσαν τα μέλη του ΕΟΑΕΝ για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Μαγνησίας και Σμύρνης, το οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει τη σύναψη στενότερης συνέργειας για την ανάπτυξη των αμοιβαίων οικονομικών, πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φορέων.

O Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Σταυρίδης, πρότεινε τη διοργάνωση Ημερίδας το Σεπτέμβριο στο Βόλο, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), με θέμα τις αέριες και θαλάσσιες μεταφορές. Ο πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης την έκανε αποδεκτή, όπως και τα μέλη του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Στο πρώτο θέμα «Μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές», ο εισηγητής κ. Αδαμαντιάδης, πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., παρουσίασε τα προβλήματα των θαλάσσιων εμπορικών και επιβατικών μεταφορών στα νησιά και τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Χαρακτήρισε τον ακτοπλοϊκό κλάδο ως «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, εξαιτίας της κρίσης και των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις ανεπαρκείς επιβατικές μεταφορές, το υψηλό μεταφορικό κόστος, την ανυπαρξία εμπορικών κόμβων και σταθμών, τις ανεπαρκείς υποδομές και την εποχικότητα του μεταφορικού έργου. Ως λύσεις πρότεινε την αναθεώρηση του συστήματος των νησιωτικών συνδέσεων, την αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, το διαχωρισμό της επιβατικής και της εμπορευματικής κίνησης, την ανάπτυξη συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών στα νησιά, τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στην τιμή του εισιτηρίου, την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και, το σημαντικότερο, την εφαρμογή του συστήματος «Hub and Spoke» δηλαδή την καθιέρωση βασικών γραμμών «κορμών» και την εν συνεχεία δικτυακή -ακτινική εξυπηρέτηση των λοιπών νησιών από τα κομβικά λιμάνια. Τόνισε ότι ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ. προτείνει την άμεση εκπόνηση μελέτης για την εφαρμογή του συστήματος «Hub and Spoke» και για το σκοπό αυτό κάλεσε σε συνεργασία τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., το Σ.Ε.Ε.Ν., το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα νησιωτικά Επιμελητήρια και τις τοπικές αρχές και φορείς.

Ο εισηγητής του θέματος «Θεματικός τουρισμός στα νησιά», κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδος, παρουσίασε τις πρόσθετες  ευκαιρίες για τα νησιά μας, από την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών θεματικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο τουρισμός υγείας, κ.λπ., ώστε να διευρυνθεί και διαφοροποιηθεί το τουριστικό μας προϊόν. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, ο θεματικός τουρισμός συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών μαζικού τουρισμού, που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, για να διατηρήσουν και διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία τους. Για την ανάπτυξη και κάλυψη των τάσεων του θεματικού τουρισμού απαιτείται η στήριξη της πολιτείας, η παροχή σοβαρών κρατικών επενδυτικών κινήτρων και πάνω από όλα επαγγελματική κατάρτιση, αλλαγή νοοτροπίας, πολιτισμικός σχεδιασμός και θεσμικό πλαίσιο εξελιγμένο και σύγχρονο.

Ομόφωνα αποφασίστηκε στο θέμα αυτό η πρόταση του πρόεδρου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδη για το πρώτο πλωτό φεστιβάλ Αιγαίου «Πολιτισμός –  γαστρονομία –  τουρισμός 4 εποχές».

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Καλογρίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νησιωτικές περιοχές, παρουσίασε τους στόχους της νέας διοίκησης και κάλεσε τα Επιμελητήρια-μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να αναβαθμίσουν το ρόλο του ΕΟΑΕΝ και των νησιωτικών Επιμελητηρίων, να προσελκύσουν νέα επιχειρηματικά κεφάλαια και νέες επενδύσεις στα νησιά, να αναπτυχθεί μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη και εθελοντικές δράσεις μεταξύ των μελών και να στηριχθούν οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Γεωργίου Κασιμάτη, πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και επίτιμου πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την πολυετή σημαντική προσφορά του στις προσπάθειες ανάπτυξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών νησιών και στον επιμελητηριακό θεσμό και στη συνέχεια υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.).

Επίσης αποφασίστηκε η προσεχής γενική συνέλευση, να φιλοξενηθεί από το Επιμελητήριο Έβρου.

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσει ο ΕΟΑΕΝ σε παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, με σκοπό την εξυπηρέτηση των νησιών στις περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο., με τη διασφάλιση δρομολόγησης πλοίων με προσωπικό ασφαλείας, την επανεκκίνηση στα νησιά του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», που ουσιαστικά πάγωσε με την αριθμ. 2317/10-08-12 απόφαση του υφυπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη μη κατάργηση στα νησιά των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και την ένταξή τους στις οργανωτικές δομές των αιρετών Περιφερειών και τη ρύθμιση των οφειλών των νησιωτικών επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το