Photo Gallery, Τοπικά

Δεν έχουν να πληρώσουν τη συνταγή αντιβίωσης

Πληθαίνουν τα περιστατικά στα φαρμακεία της Μαγνησίας
Πληθαίνουν τα περιστατικά στα φαρμακεία της Μαγνησίας

Πληθαίνουν τα περιστατικά στα φαρμακεία με συμπολίτες που αδυνατούν να καλύψουν όλο το κόστος της αγοράς φαρμάκου. Υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν ολόκληρη την αντιβίωση ή άλλοι που δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν όλο το κόστος αγοράς των εισπνεόμενων φαρμάκων, τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έλλειψη.

Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, μάλιστα, τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, αφού με τις νέες εξελίξεις, όπως αύξηση της τιμής αναφοράς, ένταξη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, οι ασφαλισμένοι θα βάλουν ακόμη περισσότερο το χέρι στην τσέπη.

Το δυσάρεστο είναι πως οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους, κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης είπε πως με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων οι πολίτες ήλπισαν ότι θα πλήρωσαν λιγότερα χρήματα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα παρατηρείται το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν περισσότερο την τιμή αναφοράς, καθώς αρκετοί ακόμη στρέφονται στα πρωτότυπα φάρμακα».

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε φαρμακοποιός του Βόλου, χθες συμπολίτης μετέβη στο φαρμακείο του με τη συνταγή από την αντιβίωση. Ο πελάτης, όμως δεν είχε να πληρώσει όλο το ποσό της αντιβίωσης και έδωσε λιγότερα χρήματα για να εξυπηρετηθεί. Μια άλλη περίπτωση ήταν ενός συμπολίτη που μετά από αρκετό κόπο κατάφερε και βρήκε εισπνεόμενο φάρμακο, μιας και βρίσκεται σε έλλειψη, αλλά δεν είχε το απαιτούμενο ποσό για να το πληρώσει. Οι φαρμακοποιοί έρχονται συχνά-πυκνά αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις και γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν.

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στο χώρο των φαρμακοποιών και με το ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ. Όπως σημειώνει ο κ. Ματσιόλης, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ενιαία διατίμηση στις τιμές αυτών των προϊόντων. Για παράδειγμα το ένα κουτί ντεπόν πωλείται 0,75 λεπτά. Εάν, όμως, ενταχθεί η πώλησή του στα σούπερ μάρκετ το κόστος θα αυξηθεί κατά πολύ, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση και οι φαρμακοποιοί θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών. Γενικά ζημιωμένοι θα είναι οι ασφαλισμένοι, που θα δουν φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είχαν προσιτές τιμές, τελικά να αυξάνεται η τιμή τους».

Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα φάρμακα που εντάσσονται στη θετική λίστα.

Η θετική λίστα αναμένεται πως και πως από τους ασφαλισμένους, προκειμένου να μάθουν ποια φάρμακα θα μπορούν να τα αγοράζουν πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους.

Ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως όλες οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η θετική λίστα θα γίνει ακόμη πιο μικρή, αφού φάρμακα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη λίστα, θα τεθούν εκτός, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν ακόμη περισσότερα φάρμακα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το