Τοπικά

Πιστή εφαρμογή του κανονισμού των ραντεβού από τους γιατρούς ΙΚΑ

Συνεχίζεται και λήγει σήμερα η απεργία, ενώ τα προβλήματα παραμένουν

Εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης στο νόμο πλέον για το ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας αναζητούν οι γιατροί του ΙΚΑ Βόλου, που απεργούν και σήμερα, ενώ από τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Την ίδια ώρα τα προβλήματα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων παραμένουν, χιλιάδες ραντεβού έχουν ακυρωθεί και έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στα πολυιατρεία του Ιδρύματος το αδιαχώρητο.

Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ (έχει ιατροφαρμακευτική από το ΙΚΑ) που είχε «κλείσει» ραντεβού πριν τα Χριστούγεννα με οφθαλμίατρο στο ΙΚΑ Βόλου, προσερχόμενος χθες στα πολυιατρεία, ενημερώθηκε πως ο γιατρός απεργεί. Ο ασφαλισμένος, λόγω του επείγοντος της περίπτωσής του, απευθύνθηκε στην προϊσταμένη της Μονάδας, η οποία τον παρέπεμψε στον ελεγκτή ιατρό, προκειμένου να εξεταστεί από ιδιώτη οφθαλμίατρο.

Ο συνταξιούχος, που ανέφερε την ταλαιπωρία του στη «Θ», δήλωσε πως πρόσφατα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στα μάτια του και έπρεπε να πάρει δύο φαρμακευτικά σκευάσματα και συγκεκριμένα ένα αξίας 16,21 ευρώ και ένα 22,5 ευρώ.

Φυσικά ο συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, αλλά και κάθε χαμηλοσυνταξιούχος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακα. «Πλήρωνα 42 χρόνια στο Ταμείο. Τη Δευτέρα πήγα στον καρδιολόγο για εξέταση, πλήρωσα 80 ευρώ, μετά έκανα μια μικροβιολογική εξέταση, πλήρωσα άλλα 20. Πού θα πάμε;», τόνισε ο συνταξιούχος.

Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται καθημερινά στο ΙΚΑ Βόλου, καθώς συνεχίζεται και λήγει σήμερα η απεργία των γιατρών του Ιδρύματος.

Το ποσοστό συμμετοχής στην κινητοποίηση ήταν και χθες υψηλό.

Όπως είναι γνωστό, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν και σήμερα να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό από το σύνολο των συμβεβλημένων με τον ΟΑΕΕ ή τον ΟΠΑΔ θέλουν, ενώ όταν επισκέπτονται τους εν λόγω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισης (ασθενείας).

Παράλληλα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να ενημερώνονται από τα ΚΕΠ, τον αριθμό “1500” του υπουργείου Εσωτερικών και το “184” του ΙΚΑ, για τους γιατρούς που εργάζονται, ώστε να «κλείσουν» ραντεβού.

Οι γιατροί του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ συνταγογραφούν στα προσωπικά τους απλά συνταγολόγια, στα οποία αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου. Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από όλα τα φαρμακεία, όπως και μέχρι πρότινος. Όπως έχει ανακοινώσει ο διοικητής του ΙΚΑ, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ που θα δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα πληρωθούν από το Ίδρυμα με 20 ευρώ την πρώτη επίσκεψη και με 10 τη δεύτερη, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί εντός του ίδιου μήνα.

Οι γιατροί

Εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης στο νόμο πλέον για τον Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΟΠΥ) ψάχνουν οι γιατροί του ΙΚΑ, που απεργούν και σήμερα. Ωστόσο από Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψουν κανονικά στα καθήκοντά τους, αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους. «Παρ’ όλο που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, τα βασικά μας αιτήματα παραμένουν. Κι αυτά είναι:

Άμεση ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών που έχουν λήξει με μόνιμες συμβάσεις, άμεσο διορισμό γιατρών για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών. Τα προβλήματα θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας, παρά το νόμο που ψηφίστηκε, αυτό να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Μαγνησίας κ. Π. Θεοδώρου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου οι γιατροί του ΙΚΑ σκέπτονται να προτείνουν στη σημερινή γενική τους συνέλευση (2μ.μ.), να μην εξετάζουν υπεράριθμους ασφαλισμένους, όχι δηλαδή περισσότερους από όσους ορίζει ο κανονισμός του ΙΚΑ στο ωράριο εργασίας τους, από 15 μέχρι 25 καθημερινά ανάλογα με την ειδικότητα.

«Θα αφιερώνουμε όλο το χρόνο στον ασθενή, για να αναβαθμιστεί και η ποιότητα παροχής περίθαλψης», τόνισε ο κ. Θεοδώρου.

Αναφορικά με τα απωλεσθέντα ραντεβού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προτείνει να εξυπηρετηθούν αυτά από όλα τα ταμεία με βάση τις δαπάνες που ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, ωστόσο οι γιατροί έχουν ενδοιασμούς, όσον αφορά τον ΟΠΑΔ, από τον οποίο η πληρωμή καθυστερεί πάνω από χρόνο.

«Αν προσληφθούν οι 25 γιατροί στο ΙΚΑ Βόλου, όπως έχουν δεσμευτεί, μέσα σε οκτώ ημέρες θα λυθεί το πρόβλημα τόσο των ακυρωθέντων ραντεβού, όσο και των καθυστερούμενων και θα ομαλοποιηθεί το σύστημα. Γρήγορα και φθηνά μπορεί να γίνει αυτό», τόνισε ο κ. Θεοδώρου.

Σήμερα στη γενική συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ Βόλου αναμένεται να ληφθεί απόφαση αναστολής της απεργίας και να κατατεθούν προτάσεις εναλλακτικών μορφών αντίδρασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το