Τοπικά

Πιέσεις για επανένταξη αποχετευτικού Καλών Νερών

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ζητεί στήριξη από βουλευτές και φορείς του Νομού
Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ζητεί στήριξη από βουλευτές και φορείς του Νομού

Τις αντιδράσεις και τη στήριξη φορέων του Νομού Μαγνησίας στην έντονη διαμαρτυρία του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την απένταξη του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης εκροής Καλών Νερών αναμένει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Η Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζει σε σχετικό της υπόμνημα προς το υπουργείο ως «απαράδεκτη» την απόφαση απένταξης του έργου και ζητεί την ανάκλησή της, με κυρίαρχο στόχο την προστασία του Παγασητικού Κόλπου. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι στην προσπάθειά της δεν έχει τη συμπαράσταση φορέων, καθώς μέχρι στιγμής μόνο ορισμένοι βουλευτές επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το δήμαρχο κ. Νίκ. Φορτούνα, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο υπόμνημα διαμαρτυρίας που απέστειλε η Δημοτική Αρχή προς την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, με κοινοποίηση στους ευρωβουλευτές, τους βουλευτές του Νομού και φορείς της Μαγνησίας, «στο διάστημα από την έγκριση του έργου μέχρι και σήμερα με απόφαση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, κ. Σωκ. Αλεξιάδη, απεντάσσεται το κατασκευαστικό μέρος.

Θεωρούμε την πράξη του γενικού γραμματέα απαράδεκτη και τελείως αναιτιολόγητη, καθώς δεν έλαβε υπόψη του την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου για την περιοχή. Ο Παγασητικός Κόλπος είναι μία κλειστή θάλασσα, με ελάχιστες δυνατότητες συνεχούς και αέναης ανανέωσης των υδάτων του.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει επειγόντως ο γενικός γραμματέας να ανακαλέσει την πράξη του αυτή, ώστε να μην κινδυνεύσει η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για το Δήμο και για όλο το Παγασητικό Κόλπο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου αποφάσισε ομόφωνα:

Διαμαρτύρεται για την πράξη του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, με την οποία απεντάσσει την κατασκευή του έργου, από την παρούσα προγραμματική περίοδο και τη χρονική μετατόπισή του στη νέα 2014-2020, την οποία θεωρεί απαράδεκτη, αναιτιολόγητη και με την οποία θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου.

Αιτείται την ανάκληση της ως άνω πράξης, του ιδίου και τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου στο σύνολό του, με την περαίωση και των δύο φάσεων, της μελέτης και της κατασκευής».

Στο μεταξύ, από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου υποστηρίζεται ότι δύο περίπου εβδομάδες μετά την αποστολή και την κοινοποίηση του σχετικού υπομνήματος διαμαρτυρίας, μόνο ορισμένοι βουλευτές του Νομού επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το δήμαρχο κ. Νίκ. Φορτούνα προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά, χωρίς, ωστόσο, να προκύπτει μέχρι στιγμής αντίδραση από τους εκπρόσωπους φορέων της Μαγνησίας.

Η εγκατάσταση και η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου των Καλών Νερών θα συμβάλλει την προστασία του Παγασητικού Κόλπου από τη μόλυνση και τη ρύπανση και σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή για την επίτευξη της ανάπτυξης μέσω του τουρισμού κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη η επανένταξη και η εκτέλεσή του.

«Ο τουρισμός» επισημαίνει ο υπεύθυνος του Τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας και την προστασία του Παγασητικού. Περιμένουμε, επομένως, τις αντιδράσεις και τη συνδρομή φορέων του Νομού στην προσπάθειά μας για την επανένταξη του έργου. Οικολογικές οργανώσεις ενδιαφέρονται για την προστασία του Αλατά, αλλά δεν επιδεικνύουν το ίδιο ενδιαφέρον για τον Παγασητικό. Περιμένουμε την αντίδραση και τη στήριξη των ξενοδόχων, των Επιμελητηρίων, των οικολογικών οργανώσεων. Μέχρι στιγμής μόνο ορισμένοι βουλευτές ευαισθητοποιήθηκαν, ενδιαφέρθηκαν και επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνα προκειμένου να ενημερωθούν. Περιμένουμε και τους φορείς. Πού είναι οι ξενοδόχοι και τα Επιμελητήρια; Αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη με τον τουρισμό και πεντακάθαρο Παγασητικό πρέπει να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά για να πετύχουμε στο στόχο» καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το