Τοπικά

Καταρρέουν τα λιμάνια Αη-Γιάννη και Χορευτού

Απαιτείται εκτέλεση ουσιαστικών παρεμβάσεων ή κατασκευή από την αρχή
Απαιτείται εκτέλεση ουσιαστικών παρεμβάσεων ή κατασκευή από την αρχή

Με κατάρρευση κινδυνεύουν τα αλιευτικά καταφύγια Αη-Γιάννη και Χορευτού λόγω λανθασμένων επιλογών στη χωροθέτηση και την κατασκευή, αλλά και κατοτεχνιών. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, αλλά και ακαδημαϊκούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), συνεργατριών του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουτζούρη, οι οποίες πραγματοποίησαν αυτοψία στις λιμενικές υποδομές το περασμένο Σάββατο. Η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει αίτημα για την ένταξη και χρηματοδότηση των μελετών από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με στόχο την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στις λιμενικές υποδομές. Σύμφωνα με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τα δύο αλιευτικά καταφύγια δεν επιδέχονται συντήρησης και απαιτείται η εκτέλεση ουσιαστικών παρεμβάσεων ή να κατασκευαστούν από την αρχή.

Λάθη στη χωροθέτηση, αντίστοιχα κατασκευαστικά, καθώς και κακοτεχνίες διαπιστώθηκαν στα αλιευτικά καταφύγια Αη-Γιάννη και Χορευτού στη διάρκεια αυτοψίας, την οποία πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο δύο καθηγήτριες του ΕΜΠ, οι οποίες είναι συνεργάτριες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι ακαδημαϊκοί, η χωροθέτηση των δύο αλιευτικών καταφυγίων είναι λάθος, καθώς τα σημεία στα οποία κατασκευάστηκαν δεν είναι γωνιώδη και βραχώδη.

Επίσης, διαπιστώθηκαν λάθη στην κατασκευή των δύο λιμενικών υποδομών, διότι τα αλιευτικά καταφύγια δεν στηρίζονται σε υποστρώσεις.

Σύμφωνα με τις ακαδημαϊκούς, οι λιμενοβραχίονες δεν επιστρώθηκαν με μπετό, αλλά στηρίζονται σε βράχια, με συνέπεια να καταστραφούν από τους ισχυρούς κυματισμούς της θάλασσας.

Επιπλέον, στη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι τα πέλματα των λιμενικών υποδομών δεν έχουν την απαραίτητη μεγάλη κλίση, με αποτέλεσμα να μην εκτονώνεται η ισχυρή πίεση που προκαλείται από τους κυματισμούς και, σύμφωνα με τις δύο καθηγήτριες, συνέπεια είναι να ξεκολλούν οι πλάκες από τις πιέσεις και τις υποπιέσεις.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε μεγάλη προσάμμωση, με αποτέλεσμα να κρίνεται απολύτως απαραίτητη η κατασκευή φραγμάτων είτε πάνω είτε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προκειμένου να σταματήσει η μετακίνηση της άμμου, η οποία με τους ισχυρούς κυματισμούς προκαλεί την καταστροφή των λιμενικών υποδομών.

Στο αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, απαιτείται η εκτέλεση ουσιαστικών παρεμβάσεων επέκτασης και αποκατάστασης, καθώς εξαιτίας των καταστροφών στην υποδομή κρίνεται αρμοδίως ως απαγορευτικός και για τη φετινή τουριστική περίοδο ο ελλιμενισμός σκαφών, λόγω της προσάμμωσης και της καταστροφής της εσωτερικής προβλήτας.

Σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων επέκτασης και αποκατάστασης απαιτείται και στο αλιευτικό καταφύγιο του Αη- Γιάννη, η ανάγκη εκτέλεσης των οποίων κρίνεται αρμοδίως από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου ως επιτακτική.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δράση να έχει ήδη προταθεί από τη Δημοτική Αρχή προς ένταξη στον προγραμματισμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), από το οποίο επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί.

Μεταξύ των κυρίαρχων παρεμβάσεων προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου υπήνεμου μόλου, προκειμένου η λιμενική υποδομή να καθίσταται ασφαλής για τον ελλιμενισμό σκαφών.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου υπέβαλε ήδη αίτημα για την ένταξη των απαιτούμενων μελετών στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί από τον προγραμματισμό της δράσης η αναγκαία χρηματοδότηση, έστω και ως πειραματικό αντικείμενο, καθώς αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώνονται και σε πολλές άλλες λιμενικές υποδομές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή προσέφυγε ήδη στην Εισαγγελία σε βάρος του Λιμεναρχείου και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπουν την εκτέλεση προχείρων έστω παρεμβάσεων στα δύο αλιευτικά καταφύγια.

«Καταρρέουν τα αλιευτικά καταφύγια στον Αη-Γιάννη και το Χορευτό» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «καθώς, πέρα από τις δικές μας διαπιστώσεις, προκύπτουν αντίστοιχες από αυτοψία που πραγματοποίησαν στις δύο λιμενικές υποδομές ακαδημαϊκοί του ΕΜΠ, συνεργάτριες του γενικού γραμματές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Διαπιστώνονται λάθη στη χωροθέτηση, τον τρόπο κατασκευής και κακοτεχνίες. Δεν κατασκευάστηκαν σωστά τα δύο αλιευτικά καταφύγια, όπως και αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα. Διαπιστώνονται λάθος κατασκευή και έλλειψη συντήρησης όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να γίνουν συντηρήσεις πλέον. Στα δύο αλιευτικά καταφύγια απαιτείται η εκτέλεση ουσιαστικών παρεμβάσεων ή πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή. Αν δεν δοθεί άμεσα μια λύση, ελλοχεύει οι κίνδυνος να εξαφανιστεί η ακτή του Αη-Γιάννη μετά από χρόνια. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να εντάξουμε τις μελέτες και τα έργα στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, έστω ως πειραματικό αντικείμενο, καθώς αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώνονται σε πολλά λιμάνια της χώρας. Οι μελέτες των έργων έχουν εκπονηθεί και χαρακτηρίζονται ώριμες» καταλήγει ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το