Photo Gallery, Πολιτική

“Πετύχαμε εξασφάλιση της 5ης δόσης και δάνειου – μαμούθ”

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

Γ. Παπανδρέου: Προϋπόθεση για όλα είναι να παραμείνουμε αξιόπιστοι στην πορεία μας


“Πετύχαμε την εξασφάλιση της 5ης δόσης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι “εξασφαλίσαμε την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από όλα τα ταμεία της ΕΕ”.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εξασφάλιση “δανείου- μαμούθ”, λέγοντας ότι το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ “ήταν ήδη δάνειο- μαμούθ, το δεύτερο δάνειο μπορεί να είναι ανάλογου ύψους”.

Όπως είπε, δεν μπορεί να αναφέρει ακόμα το ακριβές ποσό, καθώς αυτό εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πρόσθεσε δε ότι οι όροι του νέου δανείου θα βασιστούν στο Μεσοπρόθεσμο.

Τόνισε, επίσης, ότι θα είναι αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σε σχετικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη βεβαιότητα του για το “πράσινο φως” και από το ΔΝΤ για το δικό του μέρος της χρηματοδότησης.

Σημείωσε ότι “μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας”, υπογραμμίζοντας ότι “είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη”. “Η διαπραγμάτευση είναι συνεχής”, είπε, για να συμπληρώσει ότι “προϋπόθεση για όλα είναι να παραμείνουμε αξιόπιστοι στην πορεία μας, δηλαδή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου”.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές, αλλά και διεθνείς, πιέσεις που ασκούνται για το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε ότι ο ίδιος διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι “όλοι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα την κρισιμότητα της στιγμής”. Και πρόσθεσε: “Εμπιστεύομαι την κρίση των βουλευτών”.

“Η Σύνοδος αναγνωρίζει τις προσπάθειες μας”, επισήμανε και υπογράμμισε “την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, που είναι το θεμέλιο της εξόδου μας από την κρίση”.

“Αν είχαμε χρεοκοπία…”

Ερωτηθείς σχετικά, διατύπωσε την άποψη ότι “αν είχαμε χρεοκοπία, την επόμενη μέρα θα έκλεινε το ΕΣΥ, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις”.

“Πονάμε, είναι δύσκολα, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα σε μία διαφορετική και ασφαλή πορεία. Είναι ευκαιρία να βάλουμε τάξη στη χώρα μας”, τόνισε και πρόσθεσε: “Πράγματι επί πολλά χρόνια οι πολιτικοί δεν αναλάμβαναν το πολιτικό κόστος. Έλαχε σε μας να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, περισσότερο από όσο μας αναλογεί. Δεν θα φυγομαχήσω”.

“Θα είμαστε κοντά

στους αδύναμους”

“Η κρίση χτυπάει συγκεκριμένα στρώματα- εκεί θα σκύψουμε όλοι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους”, σημείωσε, προσθέτοντας επ’ αυτού: “Αν είμαστε γρήγοροι στις αλλαγές, όχι μόνο δεν θα έχουμε νέα μέτρα, αλλά θα υπάρξει και ελάφρυνση. Τονίζω την ανάγκη όλοι να συμβάλλουν. Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να συμβάλλει στις μεγάλες αλλαγές. Αυτή η κρίση είναι ιστορικής σημασίας”.

“Όχι αρκετά για

τη φοροδιαφυγή”

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι “έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”, παραδέχθηκε ωστόσο ότι “δεν έχουν γίνει αρκετά”. Σημείωσε, επίσης, ότι “σε κάποιες βασικές αρχές φορολογικής λειτουργίας μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις”.

Συμπλήρωσε ότι “θα βάλουμε τα δυνατά μας να φτιαχτεί στη χώρα μας ένα σωστό φορολογικό σύστημα. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις”, ενώ -όπως είπε- “το κάθε κόμμα αποφασίζει και κρίνεται από τον ελληνικό λαό”.

Για τις αντιδράσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, είπε ότι “πράγματι υπάρχουν αντιστάσεις. Αν όλοι αντισταθούμε θα έρθουν χειρότερα και μπορεί να φτάσουμε στην χρεοκοπία”. Και συμπλήρωσε ότι “χρειάζεται να υπάρξει ευρύτερη προσπάθεια κοινωνικής στήριξης, καθώς “πέραν της διαμαρτυρίας πρέπει να κάνουμε και τις αλλαγές”.

Περί πρόωρων εκλογών

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι “υπάρχει η λαϊκή εντολή να μην χρεοκοπήσουμε. Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια δύσκολη και σε μια καταστροφική πορεία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σήμερα το αποτέλεσμα θα ήταν η διάλυση της κοινωνικής συνοχής”.

“Μην φοβάστε

το δημοψήφισμα”

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, που έχει προαναγγείλει, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τα δημοψηφίσματα, καθώς “είναι μια δυνατότητα να κάνουμε τομές και αλλαγές απαραίτητες για να υπάρξει ένα αίσθημα δικαίου”.

“Αν έβγαινε η Ελλάδα

από το ευρώ…”

Κληθείς, από δημοσιογράφο του BBC, να σχολιάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν περισσότερες από τις θετικές. Πρόσθεσε ότι αν πληρώναμε το δάνειο σε δραχμές, θα διπλασιαζόταν το χρέος. “Ακολουθούμε τη δύσκολη πορεία, αλλά νομίζουμε ότι είναι η μοναδική”, είπε.

* Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του από την ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στον οποίο- όπως ενημέρωσε- είπε ότι “η ανέγερση αγαλμάτων κάθε άλλο παρά συντελεί στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το