Photo Gallery, Οικονομία

Βενιζέλος: Νομοτεχνικό λάθος με τις αποδείξεις…

Πήρε πίσω, μετά από θύελλα αντιδράσεων, τη διάταξη που καταργούσε τα μπόνους του 2010

 

 

 

 

Σε “παρεξήγηση από τη νομοτεχνική διατύπωση” που “θα αρθεί”, απέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη ρύθμιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που προβλέπει ότι όσοι φορολογούμενοι πήραν φέτος επιστροφή φόρου, λόγω των αποδείξεων, μεγαλύτερη από 300 ευρώ, θα κληθούν να την επιστρέψουν στην εφορία.

“Αυτό δεν θα γίνει”, “δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους” μέτρο, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Άλτερ».

Ωστόσο για τις φορολογικές δηλώσεις του 2012 οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου καθώς καταργείται οποιαδήποτε επιπλέον έκπτωση φόρου.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων, ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία του με το μέτρο ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Μέγκα”, στον οποίο επίσης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, χαρακτήρισε “σκληρά” και “άδικα” τα μέτρα που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο. “Οι αριθμοί δεν μπορούσαν να κλείσουν διαφορετικά”, είπε, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα “δεν είναι ισορροπημένα” στη σχέση ανάμεσα στη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, όπως επέμενε η τρόικα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδας θα προωθηθούν τάχιστα και κατά προτεραιότητα τα μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

“Πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι του χρέους για να πιάσουν τόπο τα μέτρα”, είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι με το κλείσιμο του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, η χώρα μπορεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.

Δήλωσε, αισιόδοξος για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τους βουλευτές Αλέκο Αθανασιάδη και Θωμά Ρομπόπουλο, που έχουν εκδηλώσει πρόθεση καταψήφισης, καθώς και “με όποιον άλλο βουλευτή χρειαστεί’, όπως είπε για να τους πείσει για την αναγκαιότητα έγκρισης τόσο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όσο και του εφαρμοστικού νόμου.

Ως προς τα λοιπά φορολογικά μέτρα:

– Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο

– Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

– Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 70% κατά μέσο όρο

– Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

– Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

– Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

Αξιοποίηση δημόσιας

περιουσίας

Σημειώνεται ότι  το πρώτο κεφάλαιο του νόμου θα περιλαμβάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, που θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο. Θα συμμετέχουν και δύο παρατηρητές εκ μέρους των εταίρων, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ως προς την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, προβλέπεται απευθείας παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όπως επίσης και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι και πενήντα έτη.

Σκληρά μέτρα για εργαζόμενους

και συνταξιούχους

Σκληρά μέτρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μεταξύ αυτών, ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επίσης, γίνεται διευθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων για τους νέους 18- 25 ετών (μείωση αποδοχών έως 20%) και ισχύουν νέα κριτήρια για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας.

Περιορισμός του προσωπικού

του Δημοσίου

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Επίσης, περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015), θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το