Photo Gallery, Πολιτική

Πετρελαϊκές έρευνες στη Δ. Ελλάδα

Ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά από εισήγηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιαν. Μανιάτη

 

Πρόκειται να πραγματοποιηθούν  στο Ιόνιο και στις ακτές της Ηπείρου

 

 

 

Διαβουλεύσεις για απευθείας πετρελαϊκές έρευνες στο Ιόνιο και τις ακτές της Ηπείρου αρχίζει η Κυβέρνηση.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισήγηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Ι.Μανιάτη στην Κυβερνητική Επιτροπή,  σε διαβούλευση μέχρι τον Δεκέμβριο τέθηκαν οι όροι για Διεθνή Διαγωνισμό μέσω του οποίου θα επιλεγούν οι ανάδοχοι για τελικές πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές του Πατραϊκού, του Κατακόλου Ηλείας, των ακτών της Ηπείρου αλλά και χερσαίων περιοχών στην Ήπειρο.

 

Πρόκειται για περιοχές που θεωρούνται ώριμες από άποψη ύπαρξης κοιτασμάτων, έχουν ερευνηθεί και στο παρελθόν αλλά σε μικρότερα βάθη και δεν χρειάζονται περαιτέρω σεισμική διερεύνηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα αναζητήσουν απευθείας την δυνατότητα άντλησης του αργού πετρελαίου που υπάρχει στις περιοχές

 

Η προκήρυξη θα γίνει τον Ιανουάριο, οι διεθνείς προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ώστε μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι και να ξεκινήσουν τις πετρελαϊκές έρευνες.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων ερευνητών, μέχρι και 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μπορεί να δώσει  η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου σε μερικά χρόνια, ενώ η ευρύτερη περιοχή Ιονίου-Κρητικού πελάγους από τους Οθωνούς μέχρι τη νήσο Χρυσή (το γνωστό Γαϊδουρονήσι) νότια της Ιεράπετρας, υπολογίζεται ότι κρύβει έως και τετραπλάσια ποσότητα εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων αργού.

 

Η άντληση των πρώτων αποθεμάτων πάντως χρειάζεται τουλάχιστον  μία εξαετία για να γίνει, αλλά τα οικονομικά οφέλη αξίζουν το κόπο, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες, δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας.

 

Το κοίτασμα του Πατραϊκού κόλπου μπορεί να αποδώσει πάνω από 300 εκατομμύρια βαρέλια δηλαδή περίπου τρεις φορές περισσότερο από το κοίτασμα του Πρίνου που έφθασε τελική απόδοση τα 125 εκατομμύρια βαρέλια πριν εξαντληθεί.

 

Αυτό είναι το  κοίτασμα που θα αποτελέσει πρόκριμα για το μπαράζ παραχωρήσεων τα επόμενα χρόνια από το ελληνικό δημόσιο  σε ολόκληρη την λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» δηλαδή το νοητό τόξο που ξεκινάει από τους Οθωνούς, στα  βόρεια της Κέρκυρας, διέρχεται ολόκληρο το Ιόνιο, συνεχίζει νότια της Πελοποννήσου και νότια έως νοτιοανατολικά της Κρήτης φθάνοντας στις παρυφές του Ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν». Εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον των ισραηλινών για τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο της χώρας μας.

 

Οι Έλληνες τεχνοκράτες πιστεύουν επίσης ότι εκτός από τον Πατραϊκό και στην περιοχή νότια της Κέρκυρας μέχρι την Κεφαλλονιά μπορούν να αντληθούν σχετικά γρήγορα τουλάχιστον άλλα  100 εκατομμύρια βαρέλια δηλαδή σχεδόν όσο ένας Πρίνος. Η πετρελαϊκή αυτή λεκάνη αποτελεί συνέχεια των Αλβανικών ακτών σε όλο το μήκος των οποίων γίνονται εκτεταμένες πετρελαϊκές έρευνες από την κυβέρνηση των Τιράνων με θετικά αποτελέσματα.

 

Ποιοι ενδιαφέρονται

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πυκνές αλλά διακριτικές επαφές στην Αθήνα και στο εξωτερικό μεταξύ Ελλήνων επισήμων από τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων αλλά και μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων που ενδιαφέρονται για πετρέλαιο (και για φυσικό αέριο) στην Ελλάδα. Η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντόπισαν οι Ισραηλινοί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, κοίτασμα που έλαβε το κωδικό όνομα «Λεβιάθαν» άνοιξε την όρεξη στους ξένους που θέλουν πλέον να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε παραγωγό Υδρογονανθράκων ενώ οι γεωπολιτικές εμπλοκές με τη γειτονική Τουρκία δεν πτοούν τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ισχυρές ρίζες μέχρι την Ουάσινγκτον.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι ίδιοι οι Ισραηλινοί για συνεργασία  σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον των Νορβηγών για αντίστοιχη συνεργασία με την Ελλάδα.

 

Τους τελευταίους μήνες  ήρθαν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της εξειδικευμένης εταιρείας πετρελαϊκών συμβούλων Schlumberger που συνήθως είναι προπομπός μεγάλων πετρελαϊκών Ομίλων ενώ από πλευράς εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου  εκτός από την Νορβηγική Statoil που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της μέσω της κυβέρνησης του Όσλο, έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνονται   μεγάλοι όμιλοι όπως οι: Shell, Aramco, ΒΡ, Chevron, Noble Energy (είναι οι Αμερικανοί που ανακάλυψαν το κοίτασμα Λεβιάθαν), OMV και Norsk Hydro.

 

Επίσης,  η ισραηλινή  Delek Group (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατέχει το 4% της Noble Energy) επιθυμεί να συνδέσει τις πετρελαϊκές τύχες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με κοινές έρευνες και συνεκμετάλλευση  της ευρύτερης ζώνης κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου  δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή ενεργειακή συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών, που θα λύσει μέρος των προβλημάτων κυρίως της Ελλάδας. Η Delek, με πλήθος θυγατρικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαθέτει τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά του Ισραήλ (Νόα, Μάρι-Β και Ταμάρ) με διαπιστωμένη δυναμικότητα 32 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

 

Άλλο ένα ενισχυτικό γεγονός του ενδιαφέροντος για το πετρελαϊκό υπέδαφος  Ιονίου-Κρητικού είναι ότι μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας με τα πολυτεχνεία Κρήτης και Πατρών. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Stavanger της Νορβηγίας, το τμήμα Πετρελαϊκής Μηχανικής του οποίου είναι ουσιαστικά παράρτημα της κρατικής εταιρείας της Νορβηγίας Statoil, τα Αμερικανικά πανεπιστήμια Heriot –Watt University, Gordon University και University of Houston καθώς και το Ινστιτούτο Πετρελαίου του Canadian Geological Survey από τον Καναδά.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το