Photo Gallery, Πολιτική

Νέες εργασιακές ανατροπές

Επιχειρησιακές παντού – μειώσεις εφάπαξ, επικουρικών συντάξεων αποφάσισε η κυβέρνηση

 

 

Ανοίγει η πόρτα για μισθούς του Τρίτου Κόσμου τονίζει η ΓΣΕΕ

Κομισιόν: Θέλουμε μείωση βασικού μισθού, αλλά δεν την επιβάλλουμε»…

 

 

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και στο ύψος του εφάπαξ, αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) υπό τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

 

Συγκεκριμένα:

 

*Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

 

*Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.

 

*Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

 

*Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

 

*Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

 

*Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.

 

*Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.

 

*Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.

 

*Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.

 

*Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).

 

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή.

 

Η ΓΣΕΕ

 

Έντονη κριτική ασκεί στις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

 

«Όχι μόνο “το βαρέλι δεν έχει πάτο”, αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό» αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος και εκτιμά ότι με τις αποφάσεις αυτές, «παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η “Τρόικα” για τις Συλλογικές Συμβάσεις και οδηγούν στη δραματική και θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, και οι – υπερνομοθετικής ισχύος – Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

 

«Ας μην «κοπιάζει» άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ» συνεχίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι «τέτοιες αποφάσεις βγάζουν τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού».

 

«Την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η “Τρόικα” επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

 

 

Η Κομισιόν

 

Διευκρινίσεις έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, περί απαίτησης της τρόικας να καταργηθούν οι κλαδικές και οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις.

 

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, έδωσε την εξής απάντηση:

 

«Η τρόικα δεν ζητάει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Για πολλούς μήνες διεξάγονται συζητήσεις για το λεγόμενο “μηχανισμό επέκτασης” και τις “ρήτρες προτίμησης”. Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι να αναστείλει το μηχανισμό επέκτασης για τουλάχιστον 3 χρόνια και να καταργήσει τη ρήτρα προτίμησης. Τίποτα από αυτά τα δύο δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

 

»Ούτε ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα να καταργήσει τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (οι οποίες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό). Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αξιολογήσει αν ο κατώτατος μισθός είναι κατάλληλος για τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μείωση των κατώτατου μισθού, αλλά δεν επιβάλλουμε μια τέτοια μείωση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το