Τοπικά

Περιφέρεια: Έργα 392 εκ. ευρώ για αγροτικό τομέα

Ο Κ. Αγοραστός ανέλυσε δράσεις που η υλοποίηση είναι σε εξέλιξη

Στα 392 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δράσεις και τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα θέματα του αγροτικού τομέα, όπως τονίστηκε στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το διοικητικό συμβούλιο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

Ο περιφερειάρχης ανέλυσε τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον αγροτικό τομέα και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, ενώ συμφωνήθηκε και η από κοινού πραγματοποίηση με το σύλλογο ενημερωτικής ημερίδας σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η αιρετή Περιφέρεια στο ευρύτερο πλαίσιο του αγροτικού τομέα ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν αγροτικό εξηλεκτρισμό, υπογείωση δικτύων των ΤΟΕΒ, μικρά φράγματα, εγγειοβελτιωτικά, έργα αναδασμού, καθαρισμός αρδευτικών τάφρων, αντικαταστάσεις αντλιοστασίων, προμήθεια Inverter γεωτρήσεων, αγροτική οδοποιία, κ.ά. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας όπως και επενδυτικά σχέδια στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων. Αναλυτικά αυτά έχουν ως εξής: Γεωργία 103.368.789,15 ευρώ, Εγγειοβελτικά 4.455.084,35 ευρώ, πρόγραμμα ενίσχυσης Αγροτικής Οικονομίας 103.000.000,00 ευρώ, Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προιόντων (80 επενδυτικά σχέδια) 181.000.000 ευρώ.

«Στόχος μας είναι η επί της ουσίας στήριξη της δύσκολης καθημερινότητας των αγροτών, στεκόμενοι με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματά του. Παράλληλα με τη δημιουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Αγροτικό Τομέα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και πραγματοποιήσαμε καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα όπως το πράσινο σκουλήκι, η εμβάπτιση μήλων σε διφυλαιναμίνη, την ακαρπία σε δενδρώδεις καλλιέργειες, τις ζημιές στα ακτινίδια από το έντομο Metcalfa pruinosa, κ.ά.».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέπτυξε και τις υπόλοιπες δράσεις της αιρετής Περιφέρειας που μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

– Το «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», αντικείμενο του οποίου είναι η στήριξη υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

– Το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο που συμβάλλει στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του «καλαθιού» σε αγορές εκτός των ορίων της Περιφέρειας.

– Το πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης «ThessAgro», ώστε να υπάρχει «Θεσσαλική Ταυτότητα» στα αγροτικά προϊόντα για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την προώθησή τους στις αγορές.

– Το πρόγραμμα «Ενοικίαση Δημόσιας Γεωργικής Γης σε αγρότες, άνεργους και νέους για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση.

– Τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε αγροτικά είδη, αλλά και σε καταστήματα και αποθήκες αγροεφοδίων.

– Τα προγράμματα μείωσης της νιτρορύπανσης.

– Την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών χρήσης νερού κ.ά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το