Τοπικά

Προώθηση αρδευτικού δικτύου Κάρλας

Χρονοδιάγραμμα σε απάντηση στο Δήμο Ρήγα Φεραίου για το περιβαλλοντικό έργο

Το αργότερο εντός του 2015 επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης να ολοκληρωθεί το έργο του αρδευτικού δικτύου Κάρλας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, ο οποίος επισημαίνει ότι διευκρινίζεται και από το έγγραφο του υπουργείου ότι το έργο κώλυσε όλο αυτό το διάστημα αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου προ ημερών είχε αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών στο αρδευτικό δίκτυο Κάρλας και τονίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πριν μερικές ημέρες απάντησε στο Δήμο Ρήγα Φεραίου με επιστολή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου σε γενικές γραμμές τονίζεται πως το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με προϋπολογισμό 30.220.000 ευρώ και υπάρχει ο προγραμματισμός της ολοκλήρωσής του το αργότερο εντός του 2015.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απάντησε στην επιστολή που είχαμε αποστείλει και με την οποία ζητούσαμε αναλυτική ενημέρωση για το αρδευτικό δίκτυο της λίμνης Κάρλας. Πρόκειται για ένα έργο που απασχολεί χιλιάδες αγρότες, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία, καθώς με την υλοποίησή του θα σταματήσει η χρήση χιλιάδων αρδευτικών γεωτρήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ θα υπάρξει ανανέωση των νερών της λίμνης. Από το έγγραφο που παραλάβαμε, αναφέρεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ως κεντρικό στόχο να ολοκληρώσει την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου το αργότερο εντός του 2015, ενώ πλέον υπάρχουν και εξασφαλισμένοι πόροι. Παράλληλα επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι όλο αυτό το διάστημα το έργο έχει κωλύσει για οικονομικούς λόγους οι οποίοι τώρα έχουν αντιμετωπιστεί.  Εμείς, όμως σε κάθε περίπτωση θα πιέσουμε, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί νωρίτερα και να υπάρξουν τα πολλαπλά οφέλη στον τόπο».

Πιο αναλυτικά στο έγγραφό του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής: «Η σύμβαση για το αρδευτικό δίκτυο υπογράφτηκε την 20-5-2008 και ανέρχεται στο ποσό των 25.720.000 ευρώ με ΦΠΑ. Η συμβατική ημερομηνία περαίωσής του ήταν 25-05-2011.

Ο ανάδοχος, επειδή δεν υπήρξε η ανάλογη χρηματοδότηση, διότι το έργο αρχικά χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, δεν υπέβαλε αίτηση παράτασης εκτέλεσης του έργου και η υπηρεσία εξαντλώντας όλα τα περιθώρια βάσει των κείμενων διατάξεων εισηγήθηκε την παράταση προθεσμίας μέχρι τις 25-05-2012 (οριακή προθεσμία) η οποία και εγκρίθηκε.

Το σύνολο των εργασιών που έχουν μέχρι σήμερα πιστοποιηθεί ανέρχεται στο ποσό των 2.469.545,99 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της εργολαβίας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, γιατί το έργο ήταν ενταγμένο στο ΠΔΕ. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης για το 2012 έπαψε να υφίσταται και το έργο πιστώσεις για το εν λόγω έτος 7.050.000 ευρώ.

Ο ανάδοχος, επειδή δεν επιθυμούσε τη συνέχιση των εργασιών μετά και τη λήξη της οριακής προθεσμίας (25-05-2012), την 26-06-2012, υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, η οποία έγινε αποδεκτή από την ΕΥΔΕ Κάρλας.

Την 29-08-2012 υποβλήθηκε αίτημα της αναδόχου κοινοπραξίας για ματαίωση της διάλυσης του έργου, καθώς και φάκελος με τους πίνακες υπολογισμού και τα δικαιολογητικά των θετικών ζημιών του έργου.

Λόγω της ανάγκης ολοκλήρωσης του έργου εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του προγράμματος χρηματοδότησης η Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων προχώρησε άμεσα στη σύνταξη απόφασης για τη σύσταση της επιτροπής του άρθρου 63 παραγράφου 2 του Ν. 3669/2008 περί ματαίωσης διάλυσης του έργου.

Εφόσον γίνει αποδεκτό το πρακτικό της επιτροπής από την ανάδοχο εταιρεία, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα και η ολοκλήρωσή του εκτιμάται το δ’ τρίμηνο του 2014.

Το έργο, όπως προαναφέρθηκε, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με προϋπολογισμό 30.220.000 ευρώ και ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών την 31-12-2015.

Στην περίπτωση που το ανωτέρω πρακτικό δεν γίνει αποδεκτό από την ανάδοχο εταιρεία, η Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων, θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για το κλείσιμο της εργολαβίας και την επαναδημοπράτηση του έργου, προκειμένου να υπάρχει εγκαταστημένος ανάδοχος έως το τέλος του 2013, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Συνάντηση με τον υπ. Παιδείας

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο θα έχουν αύριο Πέμπτη στη μία το μεσημέρι η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κίτσιος και εκπροσώποι γονέων σχετικά με το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του Γενικού Λυκείου Καναλίων.

Δημοπρατείται το έργο μεταφοράς νερού από το Στεφανοβίκειο  

Δημοπρατείται το έργο μεταφοράς νερού από υπάρχουσα δεξαμενή στη θέση «Εικοσάρια» προς το Δημοτικό Διαμέρισμα Στεφανοβίκειου προϋπολογισμού 455.000 €, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας,

Όπως σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Είναι ένα έργο σημαντικό που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Στεφανοβίκειου. Στόχος μας είναι να λύσουμε το χρόνιο, σοβαρό, ποιοτικό πρόβλημα του νερού στην περιοχή, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου, αρσενικού, σιδήρου και μαγγανίου, που διαπιστώθηκαν στις υφιστάμενες γεωτρήσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την απαγόρευση υδροδότησης του δημοτικού διαμερίσματος».

Το έργο αφορά στην κατασκευή υδρευτικού δικτύου υπό πίεση, το οποίο θα εξυπηρετεί το Στεφανοβίκειο και αποτελείται από έναν αγωγό μεταφοράς ποιοτικού νερού μήκους 7.550 μέτρων από την υφιστάμενη δεξαμενή χωρητικότητας 660 m3 που βρίσκεται στη θέση «Εικοσάρια».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από τo Δήμο Ρήγα Φεραίου, Δικαιούχο και Φορέα υλοποίησης του έργου για την ανάθεση και εκτέλεσή του, σύμφωνα με τη σχετική Προγραμματική Σύμβαση με τον Κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιανουάριο 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου 2007-2013».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το