Photo Gallery, Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Σκληρή κριτική εκ των έσω

Βουλευτές κάνουν λόγο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή προσφυγή στην κάλπη

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μας πιστεύει κανείς στην Ευρώπη τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

ΑΘΗΝΑ 22.-

Σε κλίμα αναβρασμού έγινε την Πέμπτη (χθες) η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου οι υπουργοί κ. Βενιζέλος, Ρέππας και Κουτρουμάνης ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Από χθες (προχθές) το βράδυ, με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις και να διατυπώνονται ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για το γεγονός ότι το βάρος πέφτει πάλι σε μισθούς και συντάξεις, στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πολλοί, μάλιστα, έχουν ζητήσει να συνέλθει η Κ.Ο.

 

Η συνεδρίαση στον ΚΤΕ διήρκεσε περίπου 5 ώρες και τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές, οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν επικριτικοί προς την κυβέρνηση. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι μίλησαν ανοικτά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

 

Μεταξύ αυτών, η Βάσω Παπανδρέου, η οποία πήρε τον λόγο και είπε: “6 δόσεις, 6 φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα; Υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους… Πλεόνασμα το 2012 με ύφεση αποκλείεται”.

 

“Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ απολύσεις. Ξεχάστε το” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Δημήτρης Κουσελάς.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα παίζει το τελευταίο χαρτί της αξιοπιστίας της απέναντι στους δανειστές της. “Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μας πιστεύει κανείς στην Ευρώπη” είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως “οι δανειστές ζητούν μετ’ επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα” και αναλύοντας τα μέτρα είπε ότι η εργασιακή εφεδρεία είναι μικρής δημοσιονομικής απόδοσης μέτρο, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στη μείωση του ορίου για το αφορολόγητο είπε ότι τα 5.000 ευρώ είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη και δεν μπορούσε η Αθήνα να τον κρατήσει υψηλότερα.

 

Τα λεγόμενα Βενιζέλου προκάλεσαν την αντίδραση της Τόνιας Αντωνίου, που είπε: “Είναι παιδαγωγικό δηλαδή το μέτρο της εφεδρείας εφόσον έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος; Για να μας συνετίσει η Μέρκελ; Έτσι όπως πάμε τρέχουμε με 200 πάνω στον τοίχο”.

 

Η Μιλένα Αποστολάκη εμφανίσθηκε επικριτική επισημαίνοντας ότι “αμφισβητείται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό οφείλεται σε αστοχίες και καθυστερήσεις. Σε 2 χρόνια δεν κάναμε καμία αποκρατικοποίηση. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε τώρα με τις σημερινές τιμές που θα επιτρέψουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μας κατηγορεί για ξεπούλημα;”.

 

“Το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα” επισήμανε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

 

“Δύο χρόνια η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τα ψηφίζει όλα. Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις και στους βουλευτές, όπως δίνει στους δανειστές, ότι θα έχουμε αποτέλεσμα” τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τσελέπης.

 

Ορισμένοι βουλευτές πήγαν ένα βήμα παρά πέρα και ζήτησαν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.

 

“Γνωρίζοντας ότι η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλίας εθνικής εμβέλειας εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου που να ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δύο κόμματα” είπε ο Δημήτρης Λιντζέρης.

 

Ο βουλευτής Ηλείας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την άποψη πως “πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σε διάστημα που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα να γίνουν εκλογές”.

 

“Στο μέσο της διαδρομής είναι σαν να κιοτέψαμε. Στη μέση όμως δεν σταματάς γιατί βουλιάζεις. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης” δήλωσε ο Κώστας Γείτονας.

 

Το απόγευμα, και με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, όπου τόνισε ότι στην παρούσα φάση “δεν δικαιολογείται άγνοια, καθυστέρηση και καμία με καμία δευτερεύουσα τριβή” και πρέπει να υπάρξει συντεταγμένη στάση.

 

“Η πλειοψηφία της Βουλής θα σηκώσει το βάρος, θα πάρει τις αποφάσεις… Θα δυσαρεστήσουμε και θα πικράνουμε πρόσκαιρα ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που παίρνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και ελπίζουμε σύντομα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να καταλάβουν ότι αυτό είναι για το συμφέρον της χώρας… Εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σηκώνουν έναν σταυρό μαρτυρίου, αλλά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει” είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το