Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Θα ψηφίσουν και με «SMS»;

Στη Σκιάθο για ολιγοήμερες διακοπές ο Γ. Παπανδρέου

ΑΘΗΝΑ, 20. Κανονικά, στις 18 Μαρτίου, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, του γραμματέα της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιώργου Ανωμερίτη και τους γραμματείς της Αττικής (Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών) της Γραμματείας του Τομέα Οργανωτικού.

Παραμένουν, επίσης, οι ημερομηνίες για τη σύγκληση της Εθνικής Συνδιάσκεψης και του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάθεση και ανάδειξη των υποψηφιοτήτων. Ενδέχεται, πάντως, να μετακινηθεί προς τα πίσω η ημερομηνία συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων, να εξεταστούν οι όποιες ενστάσεις και οι υποψήφιοι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα μέλη και τους φίλους που θα κληθούν να ψηφίσουν.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς το Πολιτικό Συμβούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορούσε να συνεδριάσει, αντί στις 11 Μαρτίου, όπως αρχικά είχε οριστεί, την επόμενη μέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης, η οποία θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Μαρτίου.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε και μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι σήμερα διαδικασιών στις κομματικές οργανώσεις του Κινήματος. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συμμετοχής στην περιφέρεια, αλλά στην Αττική τα πράγματα είναι καλύτερα.
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας το επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις καθενός, για κάθε μέρα των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων μέχρι την εκλογή προέδρου.
Ένα από τα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή, είναι που και πόσες κάλπες θα στηθούν. Αν δηλαδή θα στηθεί μια κάλπη ανά Καλλικρατικό δήμο, ή μια ανά Καποδιστριακό δήμο. Στην πρώτη περίπτωση θα στηθούν 350 κάλπες, ενώ στη δεύτερη 1.100.
Στις εκλογές, στις οποίες δεν αναμένεται να συγκεντρωθεί ο αριθμός του 2007, θα πάρουν μέρος μέλη και φίλοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, ο οποίος έχει ήδη «φορτωθεί» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις διπλοψηφιών. Πρέπει επίσης το όνομα του ψηφοφόρου να περιλαμβάνεται και στους κομματικούς καταλόγους.
Σχετικά με τους βουλευτές που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή τη νέα σύμβαση, από την Επιτροπή Δεοντολογίας ξεκαθαρίζεται ότι όσοι δεν είναι, πλέον, μέλη της ΚΟ, δεν είναι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επομένως δεν θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του οργάνου. Όσοι βουλευτές έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η τελευταία, με βάση το Καταστατικό, τους παραπέμπει στο Εθνικό Συμβούλιο για να αποφασίσει εκείνο, ως αρμόδιο όργανο για τα μέλη του. Πρόκειται για τους εννέα βουλευτές, Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Κουσελά, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μιχάλη Τζελέπη.

Με την ιδέα να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου προέδρου μέσω iPad και SMS από τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να περιοριστεί το οικονομικό κόστος που θα έχει μια ανοιχτή διαδικασία, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή φλερτάρει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις που διατυπώνουν κορυφαία στελέχη, ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να καλέσει τα μέλη του οργάνου να σκεφτούν μία πρωτοποριακή χρήση της τεχνολογίας ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση. Είναι τέτοια η εμμονή του πρώην πρωθυπουργού με την ανοιχτή διαδικασία που δεν συζητεί καμία αλλαγή στις ληφθείσες αποφάσεις για την ανάδειξη του διαδόχου του. Με δεδομένο μάλιστα ότι θα ήταν παράταιρο να εκδηλώνεται εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ την ώρα που η τύχη της χώρας κρέμεται από μια κλωστή, ουδείς εκ των κορυφαίων στελεχών θέτει ανοιχτά τα τεράστια προβλήματα που έχει η επιλεγείσα διαδικασία, ούτε ζητεί μετ’ επιτάσεως επίσπευση της εκλογής.

 

Στη Σκιάθο ο Γ. Παπανδρέου

Εξάλλου, τη Σκιάθο επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται να συνοδευόταν από δύο άντρες, πιθανώς φίλοι του ή η προσωπική του ασφάλεια. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διέμεινε στο ξενοδοχείο του κ. Κουκουλάκη, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου. Έφτασε στο νησί της Σκιάθου το απόγευμα του Σαββάτου, γύρω στις 18.00. Αμέσως αναχώρησε για το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Το εν λόγω Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1794 και έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τη Σκιάθο, καθώς εκεί κατασκευάστηκε και ευλογήθηκε η πρώτη ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο. Επίσης, σ’ αυτό το μοναστήρι το 1807 ορκίστηκαν οι Φιλικοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γιάννης Σταθάς και Νικοτσάρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε στο ξενοδοχείο αργά το βράδυ, αφού βγήκε έξω για φαγητό. Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 11.00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε το πρωινό του και αμέσως αναχώρησε για το Μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μονή, αναχώρησε από το νησί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το