Πολιτική

Ειρηνική πορεία στο Βόλο, επεισόδια στην Αθήνα

Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία κατά του νέου μνημονίου στο κέντρο του Βόλου με πρωτοβουλία του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της κίνησης «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια».

Δεκάδες ήταν εκείνοι που για ακόμη μία φορά συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ηρώο) και διαδήλωσαν ότι «έφτασε η ώρα για την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και των βάρβαρων πολιτικών των μνημονίων, που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καταλύουν τη δημοκρατία και μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία της Ευρώπης». Η πορεία ήταν ειρηνική και πραγματοποιήθηκε μέσω των οδών Αργοναυτών, Κ. Καρτάλη, Ιωλκού και Ιάσονος.

Στην Αθήνα μικροεπεισόδια και ορισμένοι τραυματισμοί σημειώθηκαν νωρίς χθες το βράδυ στη δεύτερη διαδήλωση της ημέρας κατά του νέου μνημονίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, μετά την ολοκλήρωση του πανεργατικού συλλαλητήριου από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η νέα διαδήλωση διοργανώθηκε από το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Αγανακτισμένους.
Η ένταση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 κι ενώ η συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκαν σε διαδηλωτή, στην οδό Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία και να προχωρήσει σε μία προσαγωγή. Αντιδρώντας, οι νεαροί άρχισαν να πετούν μικροαντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Αργότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος, κάνοντας χρήση χημικών. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών υποχώρησε προς την οδό Πανεπιστημίου, ενώ κάποιοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επί της λεωφ. Αμαλίας. Στη διάρκεια της έντασης ορισμένοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά. Επιπλέον, κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απώθησαν δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν τις διαδηλώσεις προς την οδό Πανεπιστημίου και όταν, στη διασταύρωση με τον οδό Βουκουρεστίου, οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγή δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού. Σταδιακά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την πλ. Συντάγματος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έστρεψαν την προσοχή τους σε ομάδα νεαρών στην πλ. Κουμουνδούρου, όπου επί ώρα διεξαγόταν ένας «κλεφτοπόλεμος». Νωρίτερα, το απόγευμα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 60 προσαγωγές, προληπτικού χαρακτήρα, ενώ είχε θέσει σε ισχυρό κλοιό τα Εξάρχεια. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και συμμετείχαν δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το