Πολιτική

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η αναστολή των πλειστηριασμών

Η τροπολογία θα συζητηθεί στη Βουλή με το νέο έτος

ΑΘΗΝΑ, 30.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011 παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών, με τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κατατίθεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή με το νέο έτος.
Η τροπολογία αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ όσο και τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.
Συγκεκριμένα, στην κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τροπολογία για αναστολή των πλειστηριασμών, αναφέρονται τα εξής:
«Με τροπολογία που υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κατατίθεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή με το νέο έτος παρατείνεται μέχρι την 30.6.2011 η αναστολή των πλειστηριασμών.
Η τροπολογία αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ όσο και τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, για τους οποίους επίσης ισχύει η προσωρινή απαγόρευση του νόμου 3869/2010 για την «ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».
Οι παραπάνω παρατάσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους.
Οι παρατάσεις είναι άλλωστε επιβεβλημένες και ενόψει της κρίσιμης εναρκτήριας φάσης που βρίσκεται ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Θα διευκολύνουν συνεπώς τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα, τους λοιπούς πιστωτές και τους οφειλέτες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στην αποπληρωμή των χρεών στις περιπτώσεις μόνιμης αδυναμίας πληρωμής. Τούτο δε μάλιστα ενόψει και του γεγονότος ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν μέχρι σήμερα επεξεργαστεί και απαντήσει στο πλήθος των σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τους οφειλέτες στο πλαίσιο του παραπάνω νόμου. Περαιτέρω, οι οφειλέτες που βρίσκονται πραγματικά σε μόνιμη αδυναμία θα έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει ο συμβιβασμός, να οργανώσουν την προστασία τους μέσα από τη δικαστική ρύθμιση των χρεών.
Με την τροπολογία δίνεται συνεπώς μία τελευταία παράταση αναστολής των πλειστηριασμών και για μία περίοδο που είναι πλέον επαρκής για να αξιοποιηθεί από τους υπερχρεωμένους οφειλέτες η σχετική προστατευτική νομοθεσία και να ρυθμιστεί το μεγάλο μέρος των εκκρεμών υποθέσεων».
Την αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν την κύρια κατοικία και των πλειστηριασμών όλων των υπόλοιπων ακινήτων για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα ώς το τέλος του 2011 ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Το αίτημα στηρίζει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες αποφεύγουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθιστώντας ανενεργό τον νόμο που αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταναλωτικής οργάνωσης που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ίδια δέχθηκε 2.378 περιπτώσεις οφειλετών που επιδίωκαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στις άμεσα ενδιαφερόμενες τράπεζες έχει υποβάλει ως τώρα 682 αιτήσεις.  Οι τράπεζες με επιστολή τους ζητούν από τους καταναλωτές να τους προσκομίσουν πληθώρα δικαιολογητικών προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα και κυρίως απαιτούν από τους καταναλωτές να υπογράψουν ενώπιόν τους παρόμοια αίτηση με αυτήν που έχουν λάβει από την ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά με την υπογραφή τους αυτή τη φορά ώστε να καταχωρισθούν τα στοιχεία τους στον «Τειρεσία».
Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες έχουν ήδη δώσει ημερομηνίες πλειστηριασμών από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2011 και εκτιμάται ότι, αν δεν δοθεί η αναστολή, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση θα χάσουν τα σπίτια τους.

Επιστολή Κ. Καρτάλη

Στην προβληματική εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και στη δίνη οικονομικών προβλημάτων στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά, αναφέρεται με επιστολή του προς τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης. Όπως αναφέρει «Η εφαρμογή του Νόμου 3869/2010 εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες καθώς οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, αρνούμενες σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ακόμα και να παραλάβουν τις αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι τα Ειρηνοδικεία θα δυσκολευτούν να διεκπεραιώσουν ένα μεγάλο όγκο αιτήσεων που θα δεχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Είναι προφανές ότι μέχρι να ωριμάσει η εφαρμογή του νόμου ή μέχρι να διευθετηθούν τα προβλήματα που καθυστερούν την εφαρμογή τους, θα πρέπει να ανασταλούν και για ένα νέο διάστημα μετά τις 31.12.2010, οι πλειστηριασμοί τόσο της κύριας κατοικίας όσο και όλων των υπολοίπων ακινήτων για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νομικός χαρακτήρας των συμβάσεων που έχουν συναφθεί, όμως θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η ανάγκη για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών και κυρίως μικρών επιχειρήσεων που λόγω της οικονομικής κρίσης οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την αρχική νομοθετική ρύθμιση περί αναστολής πλειστηριασμών για χρέη κάτω των 200,000 ευρώ, από μία εξάμηνη αναστολή δεν προκαλείται καμία δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το