Όφις έδηξε Θεσσαλόν

Παραπολιτικά 16/5/2013

 

Συνάντηση ΠΑΣΟΚ

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Κυψέλη» θα συγκεντρωθούν τα μέλη της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, που είχε την ευθύνη διοργάνωσης του πρόσφατου Συνεδρίου του Κινήματος και τώρα θα προετοιμάσει την εκλογή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών.

Επίσημος ομιλητής και συντονιστής θα είναι ο κ. Σωτήρης Ζαρμπαλάς, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από τη νέα γενιά στελεχών του Κινήματος.

Η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή θα ετοιμάσει τις εκλογές για τις νέες Νομαρχιακές Επιτροπές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Με την εκλογή των ΝΕ θα ολοκληρώσει την αποστολή της που ήταν η οργάνωση του Συνεδρίου και όλων των διαδικασιών που επιχειρούν να «αναγεννήσουν» το ΠΑΣΟΚ. Από το Συνέδριο αναδείχθηκαν νέα πρόσωπα, με βασικότερο το γραμματέα του κόμματος, το Νίκο Ανδρουλάκη. Το ίδιο θα επιχειρηθεί και στις τοπικές εκλογές. Η αναζήτηση, επιλογή και εκλογή νέων ανθρώπων, οι οποίοι – έτσι θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ – θα δώσει άλλον αέρα…

Τ. Κ.

 

 

Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση

Ο νέος αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου θα εκλεγεί σήμερα, στη συνεδρίαση των μελών της Διοίκησης, που προγραμματίζεται για τη μία το μεσημέρι.

Εκτός από την εκλογή του προσώπου, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και τα όσα ενδεχομένως να ειπωθούν στη συνεδρίαση του οργάνου μετά την επιστολή παραίτησης του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου κ. Λάζαρου Γαϊτάνη και τις αναφορές για τη συμπεριφορά του προέδρου.

Έως τώρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αν. Βολιώτης δεν έχει σχολιάσει – δημόσια – την παραίτηση του κ. Γαϊτάνη και το περιεχόμενό της. Η τακτική που έχει επιλέξει δεν του δίνει απώλεια. Ως πιθανότερος προτεινόμενος για τη θέση του αντιπροέδρου – σύμφωνα με πληροφορίες – φέρεται ο κ. Νικ. Χατζησταματίου.

Τ. Κ.

 

 

Πρώτη η Όλγα

Ενδιαφέρον σε δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha TV παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις δημοτικότητες των υπουργών με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη να κατατάσσεται πρώτη στις θετικές γνώμες με 54,6%, και δεύτερο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη (44,7%) και έπονται οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος (43%), Κ. Χατζηδάκης (42,2%) και Ν. Δένδιας (40,3%), που αφήνουν στην έκτη θέση τον υπουργό Οικονομικών (36,8%), ο οποίος, ωστόσο, έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (57,9%).

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Ανακτά προβάδισμα

Το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στην παράσταση νίκης, ανακτά η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διευρύνει την υπεροχή του απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Alpha TV.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,6% (ποσοστό ελαφρώς μειωμένο από το 22,1% του προηγούμενου μήνα), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7% (από 22,3%), η Χρυσή Αυγή 9,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,8%, το ΚΚΕ 4,5% και η ΔΗΜΑΡ 4%, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται η επιρροή των νεοπαγών σχηματισμών Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα που ίδρυσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με ποσοστό 1,6% και «Σχέδιο Β» του κ. Αλέκου Αλαβάνου με 1,5%.

Στην αναγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας (χωρίς δηλαδή την αδιευκρίνιστη ψήφο) η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ανέρχεται στο 1,2%, με τη δύναμη της ΝΔ να παραμένει στο ποσοστό του προηγούμενου μήνα που ήταν 27,3%, και το ΣΥΡΙΖΑ από το 27,5% που είχε τον Απρίλιο να υποχωρεί τώρα στο 26,1%.

Η Νέα Δημοκρατία, εξάλλου, ανακτά και το προβάδισμα στην παράσταση νίκης, καθώς με 44,2%, από 38,4% που είχε τον προηγούμενο μήνα, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ που υποχώρησε στο 37,8% από το 43% του Απριλίου. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 46,4%, έναντι 29,4% του κ. Τσίπρα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Γιαννάκης και Σαμαράς

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Κινέζοι στον Παναγιώτη Γιαννάκη, που ανέλαβε το «τιμόνι» της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Κίνας. Θα είναι θερμή και η υποδοχή των αιτημάτων για επενδύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο; Πάντως Γιαννάκης και Σαμαράς δεν έχουν και πολλά κοινά στοιχεία.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Συμβολικό «ναι»

Με συντριπτική πλειοψηφία οι καθηγητές του Νομού Μαγνησίας είπαν «ναι» στην απεργία εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους για όσα συμβαίνουν στον κλάδο τους. Το ενδιαφέρον ήταν πως έδωσαν το «παρών» και πολλοί νέοι καθηγητές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις αναγκαστικές μεταθέσεις.

Από την άλλη βέβαια το «ναι» των καθηγητών έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Όλοι ήξεραν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Πάντως οι καθηγητές, η βάση δηλαδή του κλάδου, μέσα από τις μαζικές συμμετοχές, αλλά και τα συντριπτικά «ναι» στην απεργία προσπαθούν να περισώσουν κάτι από τους λαθεμένους χειρισμούς της ΟΛΜΕ.

Φ.Σ.

 

 

Ασφυκτικά

Διά ανατάσεως των χεριών ψήφισαν οι καθηγητές τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Μάλιστα, επειδή η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο, πολλοί καθηγητές βρίσκονταν στον αίθριο χώρο και δεν μπορούσαν να μπουν μέσα.

Φ.Σ.

 

 

Απαρτία

Μόνο στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις της ΕΛΜΕ Μαγνησίας σημειώνεται απαρτία. Γι’ αυτό και η προχθεσινή μεγάλη προσέλευση καθηγητών στη συνέλευση στο ΕΚΒ σχολιάστηκε από πολλούς.

Σύμφωνα με το καταστατικό το ποσοστό της απαρτίας είναι το 25%. Άρα οι 500 καθηγητές που παρευρέθηκαν στη συνέλευση σε σύνολο 1.800 καθηγητών, ξεπερνούν το όριο και έτσι βγήκε απαρτία.

Από την άλλη θα πει κάποιος, «μα πού ήταν το υπόλοιπο 70% των καθηγητών για ένα τόσο σοβαρό θέμα;». Έλα ντε.

Φ.Σ.

 

 

Κινητό και ακίνητο

Τα πάντα επιτάχθηκαν από την κυβέρνηση. Από τους καθηγητές μέχρι και τα εξεταστικά κέντρα, το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, τα μηχανήματα, ακόμη και το κτίριο που στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις χωρίς προβλήματα.

Όλα στο χακί…

Φ.Σ.

 

 

Έξοδα…

Πέρα από την αναστάτωση που προκαλούν οι μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς και του Μουρεσίου, δημιουργούν και έξοδα για τη Δημοτική Αρχή, τα οικονομικά της οποίας κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι. Εμπειρογνώμονας και ένας συνοδός της ομάδας άμεσης επέμβασης της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «Αρκτούρος» φτάνουν σήμερα στη Ζαγορά και το Μούρεσι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή σχετικά με την εμφάνιση αρκούδων, όπως προκύπτει από μαρτυρίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου και της οργάνωσης, οι δύο ειδικοί θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον μέχρι και αύριο Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει ότι την κάλυψη του συνόλου των εξόδων που απαιτούνται, όπως είναι τα υγρά καύσιμα που χρειάζονται για το ταξίδι στο όχημα της οργάνωσης, η διατροφή και η διαμονή των ειδικών, θα την αναλάβει ο Δήμος, το ρευστό του οποίου είναι από περιορισμένο έως ελάχιστο…

Β.Κ.

 

 

Σε βαρύ κλίμα

Η αναποτελεσματικότητα και η δυσπραγία έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια σε πολλούς τομείς της πολιτικής που ασκείται στο Δήμο Βόλου. Η έλλειψη αποτελεσματικών αντιδημάρχων, που δε συνεργάζονται μεταξύ τους και αρνούνται να συγκρουστούν με τις Υπηρεσίες, οι οποίες ζουν σε καθεστώς «νιρβάνας», είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου δεν κυριάρχησαν τόσο τα θέματα που έπρεπε να εξεταστούν, αλλά η δυσπραγία παραγωγής έργου, για την οποία δεν ευθύνονται τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά η έλλειψη σοβαρής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καθημερινότητας από το σύνολο των αντιδημάρχων που θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να συγκρουστούν με Υπηρεσίες, που «δηλώνουν» καθαρή άρνηση να δουλέψουν. Ο δήμαρχος έδειξε απογοητευμένος, σύμφωνα με τους αιρετούς που μετείχαν στην Εκτελεστική, ενώ κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης συνεδρίασης παρότρυνε τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις, να δουλέψουν σκληρά, ανεξάρτητα εάν έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση ή να αποσυρθούν. Ο δήμαρχος έχει ανεπτυγμένη αίσθηση της πολιτικής τακτικής και της σημασίας που έχει η επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων, αλλά τα προβλήματα δεν μπαίνουν πλέον «κάτω από το χαλί» και χθες παρουσιάστηκαν με ένταση. Ίσως ήθελε να τους «ταρακουνήσει».

Ο ίδιος με την εκλογή του το 2010 έδειξε πως ήθελε να σφραγίσει πολιτικά τη μετάβαση της πόλης στη νέα «καλλικρατική εποχή», ενώ οι συνομιλητές και οι συνεργάτες του μιλούσαν για μια «καθαρή οχταετία», που είχε μπροστά του. Κανείς ωστόσο δεν είχε υπολογίσει, ούτε καν φανταστεί, τις συμπληγάδες.

Ουδείς γνωρίζει αν οι αρχικοί στόχοι ισχύουν πλέον για το δήμαρχο – που δεν ανοίγει τα χαρτιά του – και αν ισχύουν, αν θα επιτευχθούν. Εάν οι στόχοι ισχύουν, είναι προφανές ότι πρέπει να κινηθεί σε άλλους ρυθμούς, σε άλλα μεγέθη, με γενναία ανοίγματα, με ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Γιορτές

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, αλλά στο τέλος έκλεισε με… ευθυμία.

Τελευταίο θέμα της ατζέντας ήταν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Με τα «χαριτωμένα» θέματα της διοργάνωσης της γιορτής λουκάνικου και πεπονιού, αποχώρησαν όλοι για τα σπίτια τους.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Αθόρυβοι αλλά αποτελεσματικοί

Το θέμα της «αλληλοϋπονόμευσης» μεταξύ των αντιδημάρχων ήταν το μόνο που δεν θίχτηκε στην προχθεσινή Εκτελεστική… Και δεν θίχτηκε γιατί θεωρείται προφανώς «ζήτημα» της καθημερινότητας. Στο εσωτερικό της παράταξης δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμάται καθόλου ο ρόλος προσώπων «δεύτερης γραμμής». Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη διοικητικών συμβουλίων έχουν αναλάβει «εργολαβικά» αθόρυβα και ήπια να διεκπεραιώνουν κάθε είδους ίντριγκα εις βάρος της παράταξής τους και εις βάρος αντιδημάρχων…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το