Όφις έδηξε Θεσσαλόν

Παραπολιτικά 10/5/2013

Το νέο κόλπο φέρει τον τίτλο

«μετακλητός υπάλληλος»

 

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που αναφέρει σε σχετική ερώτησή της η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την τεράστια αύξηση – και μάλιστα μέσα σε ενάμιση μήνα- των μετακλητών υπαλλήλων. Μέχρι τις 11 Μαρτίου ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανερχόταν σε 1.120 άτομα. Στις 24 Απριλίου ανήλθε στα 1747. Δηλαδή 527 άτομα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τη στιγμή που η συζήτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είχε κτυπήσει «κόκκινο», κόντευε να διαλύσει την τρικομματική κυβέρνηση και να ακυρώσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, από το «παράθυρο» διορίστηκαν άλλα 527 άτομα. Σε ποιες θέσεις, με ποια κριτήρια και για κάλυψη ποιων αναγκών; Το ζήτημα είναι μεγάλο και προβληματίζει τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Τι γίνεται; Πριν από τις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, δημιουργήθηκαν ξαφνικά τόσες θέσεις για το «βόλεμα» κάποιων ανθρώπων, που σίγουρα δεν είναι τυχαίοι. Το μυαλό και του πλέον θετικά σκεπτόμενου και όχι καχύποπτου πολίτη, πηγαίνει στο αυτονόητο: Το βόλεμα των ημετέρων…

Πώς θα γίνουμε τελικά εμείς κράτος με αξιοκρατία και δικαιοσύνη;

Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών στην ερώτηση της βουλευτού Μαγνησίας. Ελπίζουμε να είναι πειστικές… Αν και φαίνεται πως κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

Σημείωση: Μετακλητός υπάλληλος σημαίνει πολιτική θέση και είναι το νέο κόλπο για να διατηρήσουν συγκεκριμένα άτομα με αποφάσεις πολιτικών τις θέσεις τους…

Τ. Κ.

 Επιβίωση αριθμών

Την ίδια ώρα ζουν στιγμές αγωνίας για την ίδια την ύπαρξή τους, την επιβίωσή τους, χιλιάδες υπάλληλοι – ούτε επίορκοι, ούτε πλεονάζοντες και με προσόντα – οι οποίοι εργάζονται σε «επικίνδυνους» προς κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι άγνωστοι στους τροϊκανούς και τους πολιτικούς. Είναι απλά αριθμοί. Και το ζητούμενο τώρα είναι να εξασφαλιστούν οι αριθμοί. Στο πυρ το εξώτερον οι ανθρώπινες ζωές…

Όσο για την ανεργία, μετά τις απολύσεις και στο Δημόσιο, από το επίσημο 27% θα φτάσει στο 40%… Δουλειά σε αυτή τη χώρα θα έχει ο ένας στους δύο…

Με ό,τι τραγικό αυτό σημαίνει…

Τ. Κ.

 Πιέσεις

Μόλις το 1/4 των αναγκών σε επικουρικό ιατρικό προσωπικό ικανοποίησε το υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Βόλου. Με τις θέσεις που εγκρίθηκαν καλύπτονται κάποια σημαντικά κενά, όχι όμως και αυτό της γαστρεντερολόγου, καθώς και άλλων Κλινικών. Συγχρόνως πολλοί διορισμοί γιατρών, γύρω στους 30, εκκρεμούν λόγω κρίσεων. Από τη μια το μνημόνιο, από την άλλη η γραφειοκρατική διαδικασία και το «Αχιλλοπούλειο» στενάζει από την έλλειψη γιατρών.

Οι πιέσεις προς το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο έντονες.

Φ.Σ.

  Απλήρωτοι

Από το Μάρτιο έχουν να πληρωθούν οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ Βόλου. Τα οικονομικά του Οργανισμού είναι περιορισμένα, αλλά και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται από αρμόδια πρόσωπα, η σημερινή κατάσταση δεν έχει επηρεάσει τη θεραπευτική αγωγή των χρηστών. Περιπτώσεις μειώσεων των δόσεων μεθαδόνης, που ακούστηκαν για τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ σε Αθήνα, για το Βόλο δεν ισχύουν, αφού εδώ χορηγείται βουπρενορφίνη.

Φ.Σ.

 

Εφαλτήριο

Η πώληση του ΟΠΑΠ ήταν ένα καλό εφαλτήριο για την κυβέρνηση στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να εμπιστεύονται ξανά τη χώρα μας. Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Ήδη έλαβε 652 εκατομμύρια ευρώ. Και έπονται η ΔΕΠΑ, η ΕΥΑΘ.

Φ.Σ.

Τραγική

κατάσταση

Μόλις ένας στους έξι άνεργους είναι επιδοτούμενος από το ταμείο ανεργίας στη Θεσσαλία. Το ποσοστό είναι τραγικό, καθώς οι υπόλοιποι θα πρέπει να συντηρηθούν είτε από δικά τους αποθέματα που βέβαια εξαντλούνται είτε από τη σύνταξη/μισθό του γονέα. Και όταν ακούει κανείς τον κ. Στουρνάρα να λέει ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014, πόσο άλλη υπομονή να κάνει;

Φ.Σ.

Ανέκδοτα

Υποστηρίζαμε ότι θα ήταν πραγματικά κρίμα για τη ΔΕΥΑΜΒ να χάσει μετά από όσα ασύλληπτα συμβαίνουν μια μοναδική και τελευταία ευκαιρία να «μεταρρυθμιστεί». Επειδή να κλείσει το «μαγαζί» και να ανοίξει μετά από απόλυτη εξυγίανση είναι αδύνατον, επιλέχθηκε η λύση των ριζικών αλλαγών. Άργησαν χαρακτηριστικά οι αλλαγές, αλλά θα έρχονταν ως μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα μιας επιχείρησης. Είναι αλήθεια ότι μεγάλος «πάγκος» για στελέχωση των τομέων δεν υπάρχει, όπως είναι αλήθεια ότι όσα ακούγονται για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν κρίσιμες Διευθύνσεις είναι για… γέλια και για κλάματα.

Με τις αλλαγές που ακούγονται θα γελάνε μέσα στην επιχείρηση μεταξύ τους. Το κακό όμως είναι ότι θα κλαίνε οι πελάτες, δηλαδή όλοι εμείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται για Διευθύνσεις πρόσωπα που δεν έχουν διαβάσει ούτε τους κανονισμούς λειτουργίας των τομέων που ήδη εποπτεύουν.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

Ευνοούνται οι «ψεκασμένοι»

Η βουλευτής κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατέθεσε ερώτηση για τους μετακλητούς υπαλλήλους που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, από 1.220 αυξήθηκαν σε 1.747 μόλις σε ενάμιση μήνα οι μετακλητοί υπάλληλοι στο Δημόσιο και ζητεί εξηγήσεις γι’ αυτή την αύξηση που αντιβαίνει σε κάθε εξαγγελία της συγκυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Η ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς δεν είναι «αθώα». Συνυποψήφιός της στις εκλογές προσλήφθηκε στη Βουλή από το ίδιο της το κόμμα. Προφανώς το κόμμα της ήταν εκείνο που έκανε χρήση των διατάξεων, που επιτρέπουν κάθε είδους «κατάχρηση» των Νόμων. Η «κατάχρηση», δυστυχώς, ισχύει ακόμα και γι’ αυτούς που σηκώνουν κάθε είδους σημαία ευκαιρίας για να παραπλανούν τον κόσμο, με διάφορα συνθήματα και αερολογίες του τύπου «φυλαχτείτε μάς ψεκάζουν»… Εκτιμούμε λοιπόν ότι η ερώτηση πρώτα στο κόμμα της έπρεπε να απευθυνθεί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Στην πράξη…

Το πάθημα φαίνεται ότι έγινε μάθημα για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, η οποία δεσμεύεται σχετικά με τη βελτίωση στη λειτουργία της Καθαριότητας και την εκτέλεση των έργων αποκομιδής και καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων και παραλιών τη φετινή τουριστική περίοδο. Πέρυσι η κατάσταση ήταν ομολογουμένως απογοητευτική, με τους ξεχειλισμένους κάδους και την έλλειψη της απαιτούμενης καθαριότητας στο παραλιακό κυρίως μέτωπο, γεγονός που αποδόθηκε από το Δήμο στο μειωμένο προσωπικό. Ωστόσο, φέτος η Δημοτική Αρχή ενισχύει την Υπηρεσία Καθαριότητας με εποχικούς υπάλληλους και επιπλέον οχήματα, με τη δέσμευση ότι η διαφορά θα είναι αισθητή. Κυριακή κοντή γιορτή λέει σοφά ο λαός και μετά τις δεσμεύσεις η Δημοτική Αρχή οφείλει να γνωρίζει ότι δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Στην πράξη θα κριθούν Δήμος και αρμόδιοι αιρετοί.

Β.Κ.

 Διαμαρτυρία

Ολοκληρώθηκε από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου η διαδικασία σύνταξης του υπομνήματος διαμαρτυρίας, το οποίο θα αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή την απένταξη του αποχετευτικού έργου των Καλών Νερών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου η αποστολή του υπομνήματος θα γίνει σήμερα και ταυτόχρονα το κείμενο θα κοινοποιηθεί στους φορείς του Νομού Μαγνησίας, τη συνδρομή και τη συμπαράσταση των οποίων ζητεί ο Δήμος. Απομένει πλέον η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, με τη Δημοτική Αρχή να οφείλει να γνωρίζει ότι πέρα από τη διαμαρτυρία απαιτούνται και προσεκτικοί χειρισμοί για την επίτευξη του στόχου. Η «διπλωματία», άλλωστε, είναι πάντα προτιμότερη και αποδοτικότερη από τον «πόλεμο».

Β.Κ.

 Ξεκρέμαστοι

Για πρώτη φορά πάντως και μετά από σχεδόν έναν αιώνα η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ενώ η μετενέργεια της προηγούμενης λήγει στις 14 Μαΐου, αφήνοντας ακάλυπτους περισσότερους από 350.000 ανειδίκευτους εργαζόμενους που προστατεύονταν από τις ρυθμίσεις που περιλάμβανε. Στον «αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί και ο θεσμός της Διαιτησίας, αφού οι διαιτητικές αποφάσεις λαμβάνονται πλέον με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι είναι εντελώς ξεκρέμαστοι.

Στην Ελλάδα η συλλογική σύμβαση εργασίας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1935 με αναγκαστικό νόμο που αναφερόταν σε ζητήματα διαδικασίας των διαπραγματεύσεων περιεχομένου και έκτασης εφαρμογής και στον τρόπο επίλυσης των εργατικών διαφορών. Η εφαρμογή της εθνικής σύμβασης έγινε υποχρεωτική με το νόμο 1367/1938, ενώ υπογραφόταν παρουσία του υπουργού Εργασίας και επικυρωνόταν από το υπουργικό συμβούλιο. Με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, το Φεβρουάριο του 2012, ορίστηκε ότι από τον Ιούλιο του 2012 «οι κατώτατοι μισθοί δεν θα καθορίζονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά θα νομοθετούνται από την κυβέρνηση κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».

Γ. Τσ.

Δεν περιμένουν τίποτα

Λίγες οι ελπίδες για κάτι καλό από τις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ και εργοδοτών. Ήδη με το «καλημέρα» έχει αποκλειστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και το μόνο που φαίνεται να συζητείται είναι η διάσωση του επιδόματος γάμου. Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό, δεν είναι βέβαιο ότι οι τροϊκανοί θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους… Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν τίποτα.

Γ. Τσ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το