Photo Gallery, Τοπικά

Παραιτήσεις από τη Μαγνησιακή Πίστη

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό φορέα της Μαγνησίας με νέες παραιτήσεις μελών του Δ.Σ.

Με σοβαρές καταγγελίες για «παραβίαση της καταστατικής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συνεταιρισμού και καταστρατήγηση των καταστατικών σκοπών του» αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Μαγνησιακής Πίστης και κατέθεσε χθες το μεσημέρι την παραίτησή του ο κ. Φίλιππος Σαμαλέκος.

Επιστολή παραίτησης από το διοικητικό συμβούλιο κατέθεσε και η κ. Λούλα Καμμένου. Τα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου ακολούθησαν το παράδειγμα του μέλους της διοίκησης κ. Παπανικολάου, πρώην διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος παραιτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με μετόχους να σημειώνουν χθες ότι μετά και την έφοδο του ΣΔΟΕ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνουν μαζικές αποχωρήσεις και απαιτητά τα χρήματα που έχουν μπει από τους «συνεταιριστές» ως μετοχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαλέκος αναφέρει στην παραίτησή του ότι δεν επιθυμεί να φέρει τυχόν ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας ενός συνεταιρισμού που κατά την άποψή του λειτουργεί «μη νόμιμα και κατά παράβαση του καταστατικού και πιθανώς του Νόμου».

Ο κ. Σαμαλέκος αναφέρει στην επιστολή του, όπως έγινε γνωστό, ότι ο συνεταιρισμός έχει παρεκκλίνει του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε από τους επαγγελματίες του Νομού. Σημειώνει ότι στην ουσία δεν υπάρχει λειτουργία του συνεταιρισμού.

Η παραίτηση του κ. Σαμαλέκου και της κ. Λούλας Καμμένου από το διοικητικό συμβούλιο της Μαγνησιακής Πίστης δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους γνωρίζοντες τα δρώμενα στην τράπεζα, ενώ πληροφορίες θέλουν να ακολουθούν δύο ακόμη παραιτήσεις.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές κάτω από το βάρος της «εφόδου» του ΣΔΟΕ και των δηλώσεων του προέδρου Στ. Πλαστάρα ότι υπάρχουν συνομιλίες με επενδυτικούς οίκους για εξαγορά του πιστωτικού οργανισμού, χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα, ο κ. Σαμαλέκος και η κ. Λούλα Καμμένου έδωσαν το «στίγμα» των προθέσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν από τα μέλη της διοίκησης που καιρό απαιτούσαν να τους δοθούν στοιχεία για τη λειτουργία του φορέα, τα οποία ουδέποτε λάμβαναν και συνεχώς επαναλάμβαναν ότι δεν λειτουργούσαν τα όργανα, όπως το εποπτικό για να τους ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο ο πρόεδρος δέχτηκε για μια ακόμη φορά σκληρή κριτική και κατηγορήθηκε ότι η τράπεζα παρουσιάζει μεγάλες επισφάλειες, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για τις χορηγήσεις χρημάτων σε επαγγελματίες με τη μορφή επιταγών και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή τους.

Το κεφάλαιο της Μαγνησιακής Πίστης έπρεπε να ανέρχεται σε 1,4 εκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου «τα χρήματα που διαθέτει στο ταμείο της είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Οι καταγγελίες για τη μη σωστή λειτουργία με βάση το καταστατικό αφορούν, μεταξύ άλλων, δανειοδοτήσεις σε επαγγελματίες με χρηματικά ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ το δικαίωμα του δανεισμού τους. Σύμφωνα με το καταστατικό της Μαγνησιακής, ένας μέτοχος δεν μπορεί να δανείζεται παραπάνω από ένα ποσό που αναλογεί στο ποσοστό των μετοχών του, αλλά οι παραιτηθέντες αντέδρασαν γιατί η τράπεζα φέρεται να λειτουργούσε με διαφορετικούς όρους, σε περιπτώσεις.

Επίσης μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι χρήματα που είχαν δανειστεί δεν επιστρέφονται και πολλές χορηγίες φέρονται να παρουσιάζουν εκκρεμότητα πολλά χρόνια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το