Πολιτική

Παράθυρο επιμέρους αλλαγών στο μνημόνιο

Αφήνει το ΔΝΤ που δηλώνει "ανοιχτό σε ιδέες που θα έρθουν από μέρους της ελληνικής πλευράς"

Θετικό μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές που θα προκύψουν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ότι το ΔΝΤ είναι “ανοιχτό σε ιδέες που θα έρθουν από μέρους της ελληνικής πλευράς” και θα αφορούν την “αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα” έστειλε ο εκπρόσωπος Tύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχουν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως ζητά η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Ο κ. Ράις είπε ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές “θα γίνουν στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί”.

Αναλυτικότερα, “παράθυρο” για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε ότι “η βάση της συζήτησης είναι το πρόγραμμα” ωστόσο ότι “αν μία κυβέρνηση έχει ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων, τότε είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε”.

Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ο ίδιος δεν θέλησε να τοποθετηθεί, περιορίστηκε να επαναλάβει πως η τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα μετά τις εκλογές και όταν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Επανέλαβε επίσης όσα είχε αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Ταμείου, εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτά που είπε πρόσφατα για την Ελλάδα. “Παρανοήθηκαν και προσέβαλαν”, υποστήριξε ο κ. Ράις.

Σημείωσε ότι η κ. Λαγκάρντ και το ΔΝΤ αισθάνονται “μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και το λαό της, καθώς και για τις θυσίες που πάρα πολλοί Έλληνες κάνουν ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση”, προσθέτοντας ότι “εδώ και κάποια χρόνια, το ΔΝΤ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να υποστηρίξει την Ελλάδα”.

Τόνισε πως “συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους και αν τα σωστά πολιτικά μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κατάσταση και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια”.

Σε ερώτηση για το αν η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για όσα ανέφερε στον Guardian, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι το ΔΝΤ εκπροσωπεί εβδομήντα φτωχές χώρες, οι οποίες πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

 

Δράση ή διάλυση

Την ανάγκη να αναλάβουν οι χώρες του ευρώ δράση προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και να περιοριστούν η κρίση και η αύξηση του κόστους δανεισμού, υπογράμμισε σήμερα (χθες) εμφατικά ο επίτροπος Όλι Ρεν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση -όπως τόνισε- η Ευρωζώνη θα διαλυθεί.

“Χρειαζόμαστε μια νοοτροπία γνήσιας σταθερότητας στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και μια αναβαθμισμένη ικανότητα από κοινού για τον περιορισμό της διάχυσης της κρίσης και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τα κράτη-μέλη. Ας μιλήσουμε ειλικρινά, αυτό είναι για την περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε τη διάλυση της Ευρωζώνης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Η δραματικών τόνων προειδοποίηση του Όλι Ρεν έγινε από βήματος οικονομικού φόρουμ, στις Βρυξέλλες, την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας φλέρταρε με το μη βιώσιμο επίπεδο του 7%, αυξάνοντας τους φόβους για προσφυγή της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στον ευρωμηχανισμό στήριξης.

Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου, ο επίτροπος προειδοποίησε πως αν άρχιζε αμέσως μια συζήτηση περί έκδοσης θα ήταν μια “ψευδής συζήτηση” και κάλεσε τις χώρες να ευθυγραμμίσουν πρώτα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.

“Χωρίς ταυτόχρονη χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σταθερότητας στην ευρωζώνη χωρίς να μοιραστούμε σημαντικά το βάρος της προσαρμογής” δήλωσε ο Όλι Ρεν.

 

Κρούει τον κώδωνα και ο Ντράγκι

 

Ο συστημικός κίνδυνος για τη μετάδοση της κρίσης είναι υπαρκτός, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ανήσυχος για τη μεγάλη εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον λεγόμενο “ασφαλή” δανεισμό. Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός έλεγχος και ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

“Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό απ’ την έλλειψη δράσης των κυβερνήσεων στο δημοσιονομικό μέτωπο; Η απάντηση είναι ‘όχι’. Δεν είναι υποχρέωσή μας. Δεν είναι αποστολή μας. Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό ή την έλλειψη δράσης των κυβερνήσεων στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών; Πάλι η απάντηση είναι ‘όχι’. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη νομισματική πολιτική. Και για να έρθω στην ουσία, μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό που έχει αφήσει η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης; Και η απάντηση είναι ‘όχι’ ” επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

Την “επείγουσα ανάγκη” να υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη φέρονται να τόνισαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχαν χθες το απόγευμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το