Πολιτική

Παπανδρέου: Επιστροφή στις αγορές φέτος αν οι συνθήκες ευνοήσουν

«Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες»


Επιμένει στο θέμα των ευρωομολόγων ο πρωθυπουργός


Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες και θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εφέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, είπε ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires και δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Wall Street Journal.

“Δεν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Προσβλέποντας στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και στο γεγονός ότι έχουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα να αποπληρώσουμε το χρέος”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έγιναν για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που θα ισχύσει από το 2013, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατόχους ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με ασθενέστερη δημοσιονομική θέση.

“Αυτό που είδαμε ως αντίδραση είναι ότι οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέλυσαν αυτό το μηχανισμό και διαπίστωσαν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο”, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι “αυτό το γεγονός είχε την αντανάκλασή του στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να θέσει τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, και πάλι στην ατζέντα το θέμα των ευρωομολόγων. Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από απλώς να χρηματοδοτούν διασώσεις, είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.

“Αυτό θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα”, πρόσθεσε. Για το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Πρωθυπουργός είπε: “Θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα. Προφανώς, αν οι αγορές είναι πολύ άστατες και αποστρέφονται τον κίνδυνο ελληνικού χρέους, αυτό θα γίνει δυσκολότερο”.

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα εκδώσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα φέτος, ο Πρωθυπουργός είπε: “Ας μην το αποκλείσουμε”.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ βελτιώθηκε γενικά τόσο στην Ευρώπη των 27 όσο και στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, από την οποία προκύπτει ότι ο δείκτης που αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών και των καταναλωτών στη χώρα μας έκανε νέα «βουτιά» και από 67 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο βρέθηκε στις 65,6 μονάδες το Δεκέμβριο 2010. Φυσικά, είναι ο πιο χαμηλός δείκτης στην ευρωζώνη και γενικά στην Ευρώπη των 27. Μάλιστα, ο δείκτης στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 105,1 μονάδες το Νοέμβριο σε 106,2 μονάδες το Δεκέμβριο και στην Ε.Ε. από 105,1 μονάδες σε 106,1 αντίστοιχα.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους δείκτες σε όλους τους κλάδους, από τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες έως το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Το χειρότερο δείκτη έχει η χώρα μας και στον τομέα της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης για τις προοπτικές της βιομηχανίας στη χώρα ήταν -20,9 μονάδες το Δεκέμβριο έναντι -20,8 το Νοέμβριο (Ε.Ε.: 4 μονάδες).

Στις κατασκευές σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών και από -48,3 μονάδες το Νοέμβριο, ο δείκτης έφθασε στις -63,4 μονάδες το Δεκέμβριο, ενώ στην ευρωζώνη ήταν -26,2 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στους Ελληνες καταναλωτές επιδεινώθηκε και από -69 μονάδες το Νοέμβριο έφθασε το Δεκέμβριο στο επίπεδο των -75,4 μονάδων (ευρωζώνη: -11). Μία βελτίωση των δεικτών παρατηρείται στον κλάδο των υπηρεσιών (από -38,4 μονάδες σε -33,5 μονάδες αντίστοιχα), του λιανικού εμπορίου (από -38,4 σε -33,5, έναντι 4,6 μονάδων στην ευρωζώνη), αλλά παραμένουν οι χαμηλότεροι στην Ε.Ε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το