Photo Gallery, Πολιτική

Παπανδρέου: Δεν θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο στο Παρίσι


«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της Συνόδου για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παρίσι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας. Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’ αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».
Νωρίτερα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες».

Το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας μέσω του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σαφές: Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση τη δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΣΔ που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης, μια τοποθεσία που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνει ένα πολύ έντονο πολιτικό μήνυμα [καθώς] ως ΣΔ υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ΣΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση και τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.  Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία αυτών των χωρών η οποία, σύμφωνα με όσα είπε, δεν βλέπει μέλλον και δυνατότητα ικανοποίησης βασικών της αναγκών και γι’ αυτό ζητά υποστήριξη, αξιοποιώντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημοκρατικά.
Πρέπει να ακούσουμε τους νέους αυτούς και να δούμε πως βλέπουν την δική τους συμμετοχή, αλλά και πως μπορούν τα κινήματα μας να αξιοποιήσουν τα μηνύματα των πολιτών, είπε ο πρωθυπουργός φέροντας ως παράδειγμα το Μαρόκο, όπου η λαϊκή βούληση εισακούστηκε, όπως ανέφερε, ενώ οι συνταγματικές αλλαγές που πρόκειται να υιοθετηθούν έτυχαν και της θετικής αναγνώρισης εκ μέρους της ΕΕ.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής στηρίζεται σε ισχυρές αρχές και σε έναν κώδικα δεοντολογίας. Τους τελευταίους μήνες πήραμε την πρωτοβουλία να διακόψουμε τη σχέση μας με κάποια κόμματα, τα οποία έχουν παραβιάσει τις αρχές μας. Ακούσαμε με προσοχή τη φωνή των πολιτών της Τυνησίας και των πολιτών της Αιγύπτου, είπε ο κ. Παπανδρέου, εφιστώντας στα μέλη του Προεδρείου της ΣΔ το συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολυδιάστατο περιβάλλον στο οποίο κινούνται τα κόμματα-μέλη της ΣΔ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το