Photo Gallery, Πολιτική

Γ.Παπανδρέου: Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων

Προβληματισμός στου Μαξίμου εν όψει της συνόδου Κορυφής

Είμαστε στη πιο δύσκολη πολιτικά περίοδος λέει ο πρωθυπουργός

ΑΘΗΝΑ, 19.

Ως την πιο «δύσκολη πολιτικά περίοδο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το τρέχον χρονικό διάστημα, μιλώντας την Παρασκευή σε υπουργική σύσκεψη για την πρόοδο των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τον ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό.
«Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «εχθρός στην προσπάθεια δεν είναι μόνο τα διάφορα κατεστημένα συμφέροντα, αλλά οι νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί για χρόνια». Επισήμανε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση «γιατί ξέρουμε ότι οι νόμοι, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, δεν αρκούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια αντίληψη που επικρατεί ευρύτερα, αλλά και τη γραφειοκρατία με την αδράνεια και τις αντιστάσεις της». Ως εχθρό της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση αναγνώρισε εκτός από κάποια πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα, διάσπαρτα, άλλα ισχυρότερα και άλλα λιγότερο, και τις νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί χρόνια, την αδράνεια, την ακινησία και τη δύναμη της συνήθειας, που και αυτή πρέπει να σπάσει, όπως είπε.  Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο στόχος της κυβέρνησης επιτυγχάνεται όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι συγκρούεται με τα κακώς κείμενα, ότι δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί. Εξαίρεσε ωστόσο τις διαδικασίες αναζήτησης ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων.
Έθεσε ως εναρκτήρια ημερομηνία της νέας αυτής προσπάθειας την επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, οπότε κάλεσε τους υπουργούς να συζητήσουν λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν και να φτιάξουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών.  «Έχοντας κλείσει αυτό το κεφάλαιο που γράφεται τώρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος τα επόμενα βήματα, τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Προβληματισμός

στο Μαξίμου

Σκεπτικισμό προκαλούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό χωρών της Ε. Ε. ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως είναι γνωστό, στις 24 και 25 Μαρτίου αναμένεται να επικυρωθούν οι θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου παρακολουθούν με ανησυχία μια τάση αμφισβήτησης για τη δυνατότητα που παραχωρείται στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης να αγοράσει στο μέλλον ομόλογα χωρών, οι οποίες αδυνατούν να εξέλθουν στις αγορές. Η τάση αυτή εκφράστηκε πολύ έντονα στη Φινλανδία, αλλά και στη Γερμανία, όπου μόλις χθες η κ. Άνγκελα Μέρκελ ήρθε αντιμέτωπη με ψήφισμα της Άνω Βουλής, η οποία ζητά ουσιαστικά να μην επιτρέπεται στον μηχανισμό στήριξης (προσωρινό και μόνιμο) η αγορά κρατικών ομολόγων. Στη Φινλανδία, οι απόψεις είναι ακόμη πιο εχθρικές έναντι των χρεωμένων χωρών του Νότου, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν την κλιμάκωση της ρητορικής και στην προεκλογική περίοδο την οποία διανύει η βορειοευρωπαϊκή χώρα. Ως προς τη Γερμανία υπενθυμίζουν ότι το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την καγκελάριο Μέρκελ.

Ολα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν και οι δύο επιτακτικές για την κυβέρνηση υποχρεώσεις ώς το τέλος του μήνα. Δηλαδή την άρτια παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την τριετία 2013 – 2015. Φαίνεται ότι ιδίως όσον αφορά το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει για τον τρόπο που θα γίνουν, ενώ, όπως αναφέρουν αρκετές πηγές, προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται οι κ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκης. Εγινε επίσης και μια γενικότερη συζήτηση για το επερχόμενο τρίμηνο με βάση το Μνημόνιο, καθώς το τρέχον πλησιάζει τη συμπλήρωσή του.

Εν τω μεταξύ, τις ημέρες αυτές ο κ. Παπανδρέου έχει πυκνώσει το πρόγραμμα των συναντήσεών του με διάφορους υπουργούς της κυβέρνησής του, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια τα οποία επιμένουν ότι επίκεινται κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο, νέα διάσταση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έδωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε ως σημαντικό σταθμό τη ΔΕΘ.  Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε κυβερνητική σύσκεψη οριοθέτησε τους στόχους του μετά την σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου χαρακτηρίζοντας σημαντικό σταθμό τη ΔΕΘ τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το κόμμα.  «Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο διάστημα μέχρι τη Διεθνή Έκθεση και τον προϋπολογισμό. Θα έχουμε την Συνδιάσκεψη του Κινήματός μας και τις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις. Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε και τον προγραμματισμό μας για τους επόμενους μήνες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το