Photo Gallery, Πολιτική

Παπανδρέου: Αποτρέψαμε τη χρεοκοπία

Προωθούμε αλλαγές θεμελιώδεις για την ύπαρξή μας, δηλώνει από τη Σύρο ο πρωθυπουργός



Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, που τον συνόδευαν και των φορέων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο στην Ερμούπολη και η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο.

«Καμία κυβέρνηση δεν παίρνει με χαρά επώδυνα μέτρα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά επεσήμανε ότι έτσι «φρενάραμε μια σύγκρουση με τη χρεοκοπία», η οποία, όπως τόνισε, θα σήμαινε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και τραπεζών, απώλεια μισθών και συντάξεων και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για αναπτυξιακά προγράμματα.
«Αυτό ήταν κι ένα σήμα κινδύνου πολύ ισχυρό, που αν το μετατρέψουμε σε ευκαιρία θα είναι μια ιστορική διαδρομή της χώρας να βάλουμε τέλος σε χρόνια προβλήματα», υπογράμμισε. Επιπλέον έκανε λόγο για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, στα πρότυπα του σκανδιναβικού, που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την ποιότητα ζωής, την υψηλή τεχνογνωσία και γνώση, την ευελιξία από τη μια και την ασφάλεια από την άλλη.

«Είμαστε σύμμαχοι με την περιφέρεια για να σπάσουμε τη γραφειοκρατία που έχει καθυποτάξει τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι δεν φταίει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος γι΄ αυτό και τόνισε πως οι πολιτικοί τον είχαν διαπαιδαγωγήσει έτσι. Αναφερθείς στο fast track δήλωσε ότι θα υπάρχει πάντα διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και διάχυση της ανάπτυξης.
Σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι αυτά παραμένουν ακόμα συγκεντρωτικά, ότι δεν είναι ουσιαστικά αυτοδιοίκητα και παίρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου είπε ότι θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια τμήματα και πόσους φοιτητές χρειάζεται.

«Όχι με έξωθεν εντολές»

Την πεποίθηση ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου θα ωφεληθεί σημαντικά η χώρα επανέλαβε σε ομιλία του στη Σύρο ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι «αυτά που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, τα κάνουμε όχι με έξωθεν εντολές. Αυτές οι αλλαγές είναι θεμελιώδεις για την ύπαρξή μας.» Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι «παλεύουμε καθημερινά για αυτή την Ελλάδα, που έρχεται όλο και πιο κοντά». Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για να χτίσει μια διαφορετική Ελλάδα από εκείνη της κρίσης, της μιζέριας και της ταλαιπωρίας.
Επανερχόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη χώρα μας στην ΕΕ, υπογράμμισε πως πρόκειται για «επιστέγασμα μιας πολύ δύσκολης περιόδου που όμως απέδωσε καρπούς, χάρη στην αυταπάρνηση των Ελλήνων».
«Δεν ήταν το τέλος όμως της προσπάθειας, ήταν ένας σταθμός», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι αυτό που διαχωρίζει τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες είναι ότι αυτή κλήθηκε να σηκώσει ένα πρωτοφανές βάρος και αφετέρου ότι εκείνη είναι που έρχεται με ειλικρίνεια να αλλάξει τη χώρα.
«Είναι δύσκολες οι εποχές, κανείς δεν το αρνείται», παραδέχτηκε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση παλεύει με επιμονή και υπομονή για την αντιμετώπιση του βάρους που άφησαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις.
Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κυκλαδων, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τα παραρτήματά του σε επτά νησιά του νοτίου Αιγαίου.
«Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, όταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος του παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την ανάπτυξη του νομού και των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων.

Επεισόδια στην Ερμούπολη

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ερμούπολη, όταν φοιτητές, μαθητές και άλλες ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν το κτίριο του επιμελητηρίου Κυκλάδων όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός.  Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για τις συγχωνεύσεις σχολείων, αλλά και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.  Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι πετούσαν πέτρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το