Photo Gallery, Πολιτική

Παπανδρέου: Αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας

 

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγει σενάρια εκλογών και ο πρωθυπουργός τα κλείνει

Ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής και το «κούρεμα»

 

ΑΘΗΝΑ 25.-

 

Την ελπίδα ότι αύριο (σήμερα) η Ευρώπη θα πάρει τις σωστές αποφάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό Μέγαρο, στις 11:30 το πρωί.

 

Ο Πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενότητα λέγοντας ότι όλη αυτήν την περίοδο δίνεται μια πολύ μεγάλη, δύσκολη και σκληρή μάχη για να αρθεί το μεγάλο βάρος από τον ελληνικό λαό και να επιμεριστούν και σε άλλους.

 

«Δίνουμε μια πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη προκειμένου να προχωρήσουμε στην αναγέννηση. Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας όλων των παραγόντων. Ελπίζω αύριο να καταλήξουμε σε αποφάσεις με τη βούληση των εταίρων μας. Θέλω αύριο να γυρίσουμε μια σελίδα μπροστά και πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα» είπε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Η εξεύρεση ασφαλούς λύσης για τον Ελληνα πολίτη και η άρση σημαντικότατων βαρών «που κληρονομήσαμε», τα οποία  αισθάνεται στην πλάτη του ο ελληνικός λαός είναι ο διπλός στόχος , όπως τον εξέθεσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου,  με τον οποίο προσέρχεται την αυριανή (σημερινή) κρίσιμη, όπως την χαρακτήρισε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

 

Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου , εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  λίγη ώρα πριν  αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

 

Η συνάντηση  διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και σ ΄αυτή , όπως «Το Βήμα» πληροφορείται,  δεν έγινε καμία αναφορά στην ψήφιση της νέας συμφωνίας με 180 βουλευτές , πλην στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

Ο  Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Η κρίση δεν είναι απλά Ελληνική είναι Ευρωπαϊκή. Εχουμε αποδείξει ότι αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι ώρα η Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις. Εχουμε δύο καθαρούς εθνικούς στόχους. Η λύση να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, από αυτό που παραλάβαμε, που σήμερα αισθάνεται ο έλληνας πολίτης στην πλάτη του.

 

Αυτό το βάρος πρέπει όλοι να το σηκώσουμε μαζί  και εννοώ και τις τράπεζες. Πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Πρέπει να μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μπούμε σε μία πορεία αναπτυξιακή, σιγουριάς και ευημερίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις τράπεζες λέγοντας ότι πρέπει να εξυγιανθούν και να συμβάλουν με επενδύσεις «επιτέλους», όπως είπε χαρακτηριστικά , στην πραγματική οικονομία.

 

Κάλεσε επίσης  τα κόμματα και τους μαζικούς φορείς να συμβάλουν και αυτοί από την μεριά τους με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

 

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες για να τον ενημερώσει αναφορικά με το τριήμερο επαφών που είχε στη βελγική πρωτεύουσα και για αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, αλλά και για την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης, όσον αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

 

Εκλογολογία

 

Την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περάσει τη νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία άναψε φωτιές στην Αθήνα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και, ως εκ τούτου, να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο”.

 

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -για την οποία ήταν ενήμερος και ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- προκάλεσε συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπου το θέμα έχει διχάσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία.

 

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μέχρι να δει την τελική απόφαση των Βρυξελλών, απέρριψε το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσει.

 

Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκαλούσε η δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, ο οποίος υποστήριξε ότι η όποια νέα συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να υποστηριχθεί και από τα δύο μεγάλα κόμματα της ελληνικής Βουλής, αποκαλύπτοντας ότι αντιπροσωπεία του ΕΛΚ βρέθηκε στην Αθήνα για συνομιλίες επί του θέματος με τη ΝΔ. “Πρέπει -είπε ο κ. Ντολ- να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει όπως στην Πορτογαλία και την Iρλανδία όπου υπάρχει πλειοψηφία σε επίπεδο δημοκρατικών κομμάτων”.

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, με βουλευτές και κορυφαία στελέχη να εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένα για το αν θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το