Photo Gallery, Τοπικά

Πανθεσσαλική συνεταιριστική οργάνωση


Την εταιρία «Lidl» κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικ. Πρίντζος, ότι «απαξιώνει τα τοπικά προϊόντα»

 

 

 

Πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, που κατήγγειλε απαξίωση τοπικών προϊόντων

 


 

Φωτοβολταϊκά 800 κιλοβάτ εγκαθιστά η Ένωση Βόλου

 

 

 

Πρόταση για την ενοποίηση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων της Θεσσαλίας σε μία κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος. Ασκώντας κριτική στο νόμο για τους συνεταιρισμούς ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας πανθεσσαλικής συνεταιριστικής οργάνωσης. Επίσης ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ανακοίνωσε ότι η Ένωση προχωρεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή 800 κιλοβάτ ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κατήγγειλε την «αλυσίδα» σούπερ μάρκετ «Lidl», ότι «απαξιώνει τα τοπικά προϊόντα».

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Υλοποιώντας σχετική ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, η ΕΑΣ Βόλου προωθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 800 κιλοβάτ στις στέγες των κτιρίων της, στο εργοστάσιό της, αλλά και σε οικόπεδα που έχει. Πρόκειται για επένδυση που γίνεται με ίδια κεφάλαια και θα αποδίδει ετησίως 500.000 ευρώ στην οργάνωση. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου δήλωσε ότι «ξεκινάει άμεσα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 200 κιλοβάτ στις στέγες της ΕΒΟΛ, υπογράφηκε σύμβαση με τη ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, γίνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, με πλήρη διαφάνεια, και πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε πολύ καλές τιμές».

Ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε συμφωνία με κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας (Νομοί Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας) για να παίρνει το γάλα τους, να το επεξεργάζεται, να το συσκευάζει και να το επιστρέφει στις εν λόγω περιοχές για διάθεση, με την ονομασία της κάθε ομάδας κτηνοτρόφων.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο περί συνεταιρισμών, ορισμένα άρθρα του οποίου ψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου εξέφρασε την αντίθεσή του, διότι «δεν εκσυγχρονίζει το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά θα το πάει πολύ πίσω. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πείσουμε τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων».

Ειδικότερα ο κ. Πρίντζος ανέφερε για το νόμο ότι από τους 45 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που έχει στη δύναμή της η ΕΑΣ Βόλου, οι 42 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και θα μπουν σε αναγκαστική εκκαθάριση. Επίσης καταργούνται όλες οι δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, που πρέπει να γίνουν είτε ανώνυμες εταιρίες, είτε πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου πρότεινε τη συνένωση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων της Θεσσαλίας σε μία και προς την κατεύθυνση αυτή ξεκινά συζήτηση με τις υπόλοιπες  οργανώσεις, το Υπουργείο και την περιφέρεια.

Ακόμη κατήγγειλε την «αλυσίδα» σούπερ μάρκετ «Lidl», ότι «απαξιώνει τα τοπικά προϊόντα και δεν τα τοποθετεί στα ράφια της. Προ τριών ετών μας έβαλε κάποιους κωδικούς στα ράφια της, χωρίς να μας βάλει το γάλα, υποσχόμενη ότι έχει προβλήματα διακίνησης και ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα μας τοποθετούσε. Δυστυχώς ξέχασε την υπόσχεσή της. Την καταγγέλλω στο καταναλωτικό κοινό και αφού ενημερώσω όλους τους τοπικούς φορείς, θα προγραμματισθούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έξω από τα καταστήματα. Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου».

 

Για δημητριακά

και βαμβάκι

Για τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ανέφερε πως δεν είχαν καλές αποδόσεις. «Το σιτάρι, που ήταν και υποβαθμισμένο ποιοτικά και δεν είχε απόδοση στη συγκομιδή του, το έχουμε ακόμη στις αποθήκες, περίπου 7.000 τόνους, και περιμένουμε κάποια καλύτερη τιμή, προκειμένου να κάνουμε διαγωνισμό και να το πουλήσουμε. Ήδη έχουμε δώσει εξ ιδίων στους παραγωγούς 20 λεπτά το κιλό. Για το κριθάρι πληρώσαμε τους παραγωγούς με 22 λεπτά, ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται συγκομιδή στο καλαμπόκι, όπου παρεμβαίνει η Ένωση με τιμή 20 λεπτά και παραλαμβάνουμε στις εγκαταστάσεις που έχουμε στον Αγ. Δημήτριο Φερών».

Για το βαμβάκι ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή του δειλά – δειλά, έχουμε πάθει πολύ μεγάλη ζημιά από το σκουλήκι και η ζημιά υπολογίζεται από 15% ώς 80% σε περιοχές και η τιμή του κυμαίνεται από 50 μέχρι 55 λεπτά. Πιστεύω ότι δεν θα έχει η τιμή του, το «ράλι» που είχε πέρσι. Η μόνη καλλιέργεια που πήγε καλά, ήταν η βιομηχανική τομάτα, που δεν είχαμε όμως πολλά στρέμματα σπαρμένα τη φετινή χρονιά στο Νομό Μαγνησίας, όπου και παραγωγή υπήρχε και οι τιμές ήταν πάρα πολύ καλές. Στο καλαμπόκι υπάρχει σημαντική παραγωγή, η μέση παραγωγή θα είναι από 1300 ώς 1600 κιλά και θεωρείται κάπως λογική και η τιμή».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου μίλησε για αυξημένο κόστος αγροτικής παραγωγής.

Για το ΟΣΔΕ ανέφερε ότι δεν επιβάρυνε η Ένωση τον αγρότη, «20 ευρώ περίπου κατά μέσο όρο στη δήλωση».

 

Για την ΕΒΟΛ

Αναφερόμενος στην κατάσταση του αγροτικού κόσμου της περιοχής ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι «είναι άσχημη, ιδίως ο κλάδος της κτηνοτροφίας πνέει τα λοίσθια». Ειδικά για την αγελαδοτροφία ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι «η πατρίδα μας καταναλώνει 1.300.000 τόνους γάλα περίπου ετησίως, πριν τέσσερα – πέντε χρόνια είχαμε παραγωγή 900.000 τόνους, πέρσι είχαμε 650.000 τόνους, φέτος θα πέσουμε κάτω από τους 600.000 τόνους».

Για τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, «την ατμομηχανή της οργάνωσης», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά έχει θετικό πρόσημο με αύξηση του τζίρου και στις πωλήσεις 3% – 5%. Ολοκληρώνεται η νέα πτέρυγα του εργοστασίου και ξεκινάει η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού με ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για επένδυση 6,5 εκατομ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2012. Αφορά κτίριο 2.500 τ.μ., όπου θα εγκατασταθεί η παστερίωση και εμφιάλωση του φρέσκου γάλακτος. Έτσι θα επεκταθούν τα τμήματα γιαουρτιού, τυροκομείου και βουτύρου». Πρόσθεσε δε, ότι επεκτάθηκε το δίκτυο διανομής στην Αττική, ενώ πριν πέντε μήνες ξεκίνησε η παραγωγή πλαστικών φιαλών για τη συσκευασία του γάλακτος.

Για το εργοστάσιο ζωοτροφών, ανέφερε ότι λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, βοηθώντας τους κτηνοτρόφους.

 

Για την «Ιάσων»

Αναφερόμενος στην εταιρία «Ιάσων», που κατέχει την περιφερειακή αγορά, ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι η γενική συνέλευση της ΕΑΣ αποφάσισε ότι δεν παραχωρούνται περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στον αγροτικό κόσμο. «Θα συζητήσουμε με όλους τους μετόχους, για την εξεύρεση λύσης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της «Ιάσων», πάντοτε σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το