Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Παμβολιώτικο «όχι» στην κατάργηση του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί

Φορείς, όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας, πολιτικά κόμματα, εργαζόμενοι, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και τη συγχώνευσή τους στο ΙΚΑ του Βόλου από τις 20 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ διοργανώνουν αύριο, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά της κατάργησης των διοικητικών υπηρεσιών του υποκαταστήματος Ν. Ιωνίας.

Η κατάργηση του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας δεν σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων για το Ίδρυμα, καθώς το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται, είναι ιδιόκτητο και τα μόνα έξοδα αφορούν στην κατανάλωση νερού, τηλεφώνων και ηλεκτρικού ρεύματος…

Τα έξοδα φυσικά αυτά θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ του Βόλου, όπου και θα απορροφηθούν οι 19 υπάλληλοι, που εργάζονται στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες σε μισθωμένα ακίνητα, με μεγάλα μάλιστα ενοίκια και δεν γίνεται νύξη για μεταστέγασή τους σε δημόσια κτίρια…

 

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μαγνησίας επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «αντιτιθέμεθα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Βόλου για τους εξής λόγους:

-Η κάλυψη των αναγκών ενός ολόκληρου Νομού με πάνω από 200.000 πληθυσμό, από το κτίριο και τις εγκαταστάσεις του ΙΚΑ Βόλου μόνο, θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα, καθώς υπάρχει έλλειψη χώρων γραφείων, αιθουσών αναμονής και γενικότερα οι υποδομές που διαθέτει δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν.

-Η θέση του ΙΚΑ Βόλου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Η ύπαρξη σε δύο όμορα οικοδομικά τετράγωνα των δύο Δ.Ο.Υ. και του ΙΚΑ έχει ως συνέπεια την υπερφόρτωση δραστηριοτήτων σε πολύ μικρό χώρο, με προβλήματα όπως το πάρκιν, για παράδειγμα, να εντείνονται περαιτέρω. Δεν επιδεινώνονται τα πολεοδομικά, χωροταξικά, συγκοινωνιακά προβλήματα του κέντρου της πόλης του Βόλου;

-Οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο, ότι για τις ανάγκες του Νομού το ΙΚΑ Βόλου είναι αρκετό, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η επίκληση της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών, ενώ γενικά βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, δηλαδή τη μείωση της επισκεψιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν έχει και δεν μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Η ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για παράδειγμα, αφορά επιχειρήσεις που είναι απογεγραμμένες στο ΙΚΑ και δεν οφείλουν. Στη σημερινή οικονομική κρίση, πόσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν οφείλουν, πόσες μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό; Το ίδιο ισχύει για τους ασφαλισμένους. Η μειωμένη προσέλευση των πολιτών στο ΙΚΑ, δεν οφείλεται στο Ίντερνετ όσο στην έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, λόγω ανεργίας ή μειωμένης εργασίας. Άλλωστε, πλέον και οι χρήστες του Ίντερνετ στη χώρα μειώνονται, αντί να αυξάνονται.

Η δήθεν απαλλαγή του ΙΚΑ από δραστηριότητες και η μεταφορά λειτουργιών σε άλλους φορείς και η καθιέρωση του ΙΚΑ ως εθνικού φορέα σύνταξης, τουλάχιστον για την πόλη μας, δεν έχει καμία έννοια ως προς την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών.

Μα και ο ΕΟΠΥΥ και το ΚΕΠΑ και η «Βοήθεια στο Σπίτι» από το ίδιο κτίριο εξυπηρετούνται, στο ίδιο κτίριο λειτουργούν. Η δε προβλεπόμενη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ, η οποία ξεκινάει μάλιστα μέσα στο 2013, θα αυξήσει περαιτέρω την επιβάρυνση των δομών, τη στιγμή μάλιστα που αυτές μειώνονται δραστικά στο Νομό.

-Το υπουργείο μιλάει για μείωση των δομών δημόσιας διοίκησης κατά 30%. Στο Νομό Μαγνησίας έχουν ήδη κλείσει τα ΙΚΑ στην Αγριά, τη Ζαγορά, το Βελεστίνο, τη Ν. Αγχίαλο, τον Αλμυρό, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο μετατρέπονται σε ΚΕΠ, με άγνωστες αρμοδιότητες, αφού ακόμη δεν έχει  ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, κλείνει τώρα και η Ν. Ιωνία και μένει μόνο το ΙΚΑ Βόλου και αυτό ως τοπικό υποκατάστημα, αφού η έδρα του ΙΚΑ μεταφέρεται στη Λάρισα, στην περιφέρεια. Αυτό είναι μείωση 30% ή εξαφάνιση των ασφαλιστικών δομών;

-Το υπουργείο και το ΙΚΑ επικαλούνται τα ασφαλιστικά μεγέθη των δύο ΙΚΑ, για να δικαιολογήσουν τη συγχώνευση. Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί, όπως λύθηκε με τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. του Νομού. Ήτοι όπως συγχωνεύθηκαν η Δ.Ο.Υ. Αλμυρού και των Β. Σποράδων στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, θα μπορούσαν να συγχωνευτούν στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας το ΙΚΑ Αλμυρού και του Βελεστίνου ή όπως γίνεται στη Λάρισα, που ΙΚΑ που κλείνουν περιφερειακά, συγχωνεύονται στο ΙΚΑ Ανατολικής Λάρισας.

-Για την απόσταση των 500 μέτρων μεταξύ των δύο ΙΚΑ, που δεν είναι 500, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, ας μας απαντήσει το υπουργείο, πόση είναι η απόσταση επιτέλους μεταξύ του ΙΚΑ Λάρισας και του ΙΚΑ Ανατ. Λάρισας ή μεταξύ των τριών υποκαταστημάτων ΙΚΑ στην Πάτρα ή τη Θεσσαλονίκη μεταξύ του περιφερειακού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, που κανένα από αυτά δεν κλείνει.

-Σχετικά με την περικοπή δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων, που είναι το ζητούμενο σήμερα για όλη τη δημόσια διοίκηση, το ερώτημα που υπάρχει είναι: Στο Βόλο, υπάρχουν σήμερα δυο ιδιόκτητα κτίρια του ΙΚΑ, το ένα που για αρκετά χρόνια, αφότου κατασκευάστηκε και μέχρι να λειτουργήσει το ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία το 2001, έμεινε ανεκμετάλλευτο, σήμερα το υπουργείο λέει ότι θα κλείσει, για να γλιτώσει το ρεύμα και την καθαρίστρια και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος αρχείων, αν και δεν αναφέρει πώς θα λειτουργήσει ως χώρος αρχείων χωρίς ρεύμα. Στη Λάρισα αντίθετα παραμένουν δύο ΙΚΑ μέσα στην πόλη, σε ενοικιαζόμενους χώρους και πρόκειται να λειτουργήσει και τρίτο επίσης σε ενοικιαζόμενους χώρους. Τι εξοικονόμηση πόρων επιτυγχάνεται; Εκτός αν οι αποφάσεις παίρνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

-Η προβλεπόμενη νέα δομή του ΙΚΑ, όπως φαίνεται αυτή να υλοποιείται σήμερα και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ έχει ως στόχο τη μείωση των δαπανών του κράτους και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Διότι η μείωση των μονάδων του ΙΚΑ σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο και αν η μηχανογράφηση βοηθάει για το αντίθετο, θα οδηγήσει στην αύξηση του χρόνου συναλλαγής, το μεγαλύτερο συνωστισμό, σε κατά κανόνα ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια. Διότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Λάρισα, δηλαδή ελεγκτικών κέντρων, ταμεία είσπραξης οφειλών, τοπικών διοικητικών επιτροπών και άλλων, θα αυξήσουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους. Η εικόνα του επιχειρηματία, που λόγω της οικονομικής κρίσης μεταβαίνει στη Λάρισα μαζί με το λογιστή του και το δικηγόρο του, θα είναι πολύ συνηθισμένη μέσα στο 2013 και σίγουρα από το 2014».

Και καταλήγει το Επιμελητήριο Μαγνησίας: «Φοβούμαστε ότι η αναγκαία αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών και της οικονομικής κρίσης, οδηγεί σε βεβιασμένες ισοπεδωτικές αποφάσεις, που σύντομα θα οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αδιέξοδα. Προτείνουμε λοιπόν αντί, για την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία Βόλου, την αναστολή της απόφασης του Δ.Σ του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, που πάρθηκε τον 11/2012 και την τροποποίησή της ως προς τα ασφαλιστικά όρια, ώστε να αποσυμφορηθεί και το ήδη προβληματικό ως προς τις εγκαταστάσεις ΙΚΑ Βόλου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Την αντίθεσή του στην παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, εκφράζει με νέο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο είχε ήδη εναντιωθεί σε μια τέτοια προοπτική από το Μάρτιο του 2012. Το νέο ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., έπειτα από πρόταση της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» και αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Ειδικά για τους ασθενείς, ανάπηρους και ηλικιωμένους ασφαλισμένους, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους. Θα δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα σε μια ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά περιοχή (ΟΣΕ, ΙΚΑ, Εφορία). Θα μεγαλώσει το λειτουργικό κόστος γιατί θα απαιτηθούν διαμορφώσεις και πιθανότατα ενοικιάσεις χώρων, ενώ το κτίριο του υποκαταστήματος στη Ν. Ιωνία είναι ιδιόκτητο, συνεπώς, αντί για εξοικονόμηση πόρων, θα οδηγήσει στη σπατάλη πόρων. Με βάση τα ανωτέρω, καλούμε το Δ.Σ. του ΙΚΑ να τροποποιήσει άμεσα την απόφασή του, τουλάχιστον για το υποκατάστημα της Ν. Ιωνίας. Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και ότι ο Δήμος Βόλου θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

 Οι εργαζόμενοι και τα κόμματα

Πρόσκληση συμμετοχής στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνουν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Μαγνησίας και του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας. Αύριο, εξάλλου θα έρθει στο Βόλο, για την κινητοποίηση, ο κ. Παν. Φραγγίδης, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο κ. Φραγγίδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 13.00, στο πρώην Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, για τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στο ΙΚΑ και για τα γενικότερα εργασιακά.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαγνησίας ζητεί τη μη εφαρμογή της απόφασης για τη μεταφορά των διοικητικών λειτουργιών του υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  Ν. Ιωνίας στο Περιφερειακό Κατάστημα Βόλου και την επανεξέταση του ζητήματος, αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, οι ανάγκες της περιοχής και  το πληθυσμιακό κριτήριο.

«Η μεταφορά αυτή, αντί να επιλύσει, μάλλον θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και θα επιτείνει σημερινές δυσλειτουργίες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν και σήμερα, που φτάσαμε στο «παρά πέντε», εκτός από το να εγκρίνουν και πάλι ένα ψήφισμα, να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τη διατήρηση του Υποκαταστήματος… Η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Νέας Ιωνίας στηρίζει και καλεί τους πολίτες στην κινητοποίηση των εργαζόμενων, που θα γίνει στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 11 το πρωί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το