Photo Gallery, Πολιτική

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε κατά τη δευτερολογία του, στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Ψήφο εμπιστοσύνης με 179 «ναι» και 121 «όχι» έλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας που συγκρότησαν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά εξέφρασε κατά τη δευτερολογία του, στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «αβανταδόρους του λόμπι της δραχμής», ενώ ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός είπε: «Μην προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε άλλους, απειλώντας τους με φυλακή. Αν είναι να βάλετε κάποιον φυλακή, να βάλετε εμένα».

Όλα τα κόμματα έχουν κάνει σοβαρά λάθη κατά το παρελθόν, κανείς δεν είναι αναμάρτητος, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κουνά το δάχτυλο στους άλλους, καθώς όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες που φτάσαμε ώς εδώ, πρόσθεσε. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιπροσωπεύουν το παλιό, την αντίσταση στην αλλαγή, την οπισθοδρόμηση και τη χρεοκοπία. Το πάρτι των ανεύθυνων συντεχνιών τελείωσε, ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς. Ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ, πρόσθεσε, είναι ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ επισήμανε ότι, για να πετύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ.

Επίθεση Βενιζέλου στο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι εγκατέλειψε τα περί καταγγελίας του μνημονίου και υιοθέτησε τα περί αντικατάστασής του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει, αν όχι στην κυβέρνηση, τουλάχιστον στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να συνεισφέρει, «ακόμα και με τις απειλές του», όπως τόνισε. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί όλα όσα έγιναν με μάχες και προσπάθεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή επενδύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία. «Ναι, αλλά πώς θα γίνουν όλα αυτά; Χωρίς καμία στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων; Χωρίς καμία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά. O κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το εσωτερικό μέτωπο τείνει να γίνει πιο δύσκολο από ό,τι το ευρωπαϊκό μέτωπο διαπραγμάτευσης.

Ο Π. Καμμένος

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Όλα όσα ακούστηκαν αυτό το διήμερο στη Βουλή επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε προεκλογικά τον ελληνικό λαό με τα περί επαναδιαπραγμάτευσης» τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Η λύση δεν είναι η συνέχιση των μνημονίων, αλλά η εθνική προσπάθεια. «Λύση είναι να πούμε στους δανειστές ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε εμφύλιο σπαραγμό» συνέχισε.
Παράλληλα, προειδοποίησε όσους εφαρμόσουν τη συμφωνία για τη Siemens και τη συμφωνία για τα υποβρύχια ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ το οποίο -όπως σημείωσε- οφείλει ο γερμανική Hochtief (διαχειρίστρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος») στο ελληνικό δημόσιο από ΦΠΑ, καλώντας τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να τοποθετηθεί. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι το θέμα της Hochtief αφορά στο υπουργείο Οικονομικών και όχι στο δικό του υπουργείο.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος

Το μνημόνιο δεν έφερε την κρίση αλλά ούτε και τη θεράπευσε αφού τα πράγματα χειροτέρευσαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ομοιογένεια της συγκυβέρνησης, ενώ αναρωτήθηκε ποιος έφερε τη χώρα στην κρίση.

Ο Φ. Κουβέλης

Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η μονομερής καταγγελία του μνημονίου είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι η μόνη «βαθύτατα προοδευτική και ρεαλιστική λύση» για τη χώρα είναι η επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο την αποδέσμευση από τους σκληρούς όρους του μνημονίου. Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα μιλήσει στην Ευρώπη για την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής εφαρμογής.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Αλλαγή του φορολογικού συστήματος με κατάργηση φόρων και θέσπιση αφορολόγητου στις 20.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 40.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια, ζήτησε στη δευτερολογία της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι όσο και να αυξηθούν οι δόσεις καταβολής των φόρων, οι πολίτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν καθώς τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν.
Παράλληλα ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη και τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές και επιβολή αυξημένης φορολογίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Στο σημείο αυτό η κ. Παπαρήγα ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει ποιους εννοεί όταν λέει ότι «θα φορολογηθούν οι πλούσιοι». «Τι θα πει πλούσιος;» διερωτήθηκε. Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απάντηση για το τι θα γίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ και εάν υπάρχει κίνδυνος στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων.

Ο Γ.  Στουρνάρας

«Θα προτείνουμε χρονική μετάθεση του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος πέραν του 2014, προκειμένου να αποφευχθεί η βαθύτερη ύφεση και η μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα», είπε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει αναγκαστικά συναινετικό χαρακτήρα», αφού «αυτή η επιμήκυνση απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα». Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι συνολικοί πόροι που διατίθενται στην Ελλάδα, από τους επίσημους μηχανισμούς χρηματοδότησης, μαζί με τα χρήματα που διατίθενται για την επιβίωση των τραπεζών, καθώς και τους μη δανειακούς πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πόρους για τη στήριξη των αγροτών, ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική πολιτική που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια «έχει επιδράσει υπερμέτρως αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα. Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι «υποτιμήθηκαν απ’ όλους μας και κυρίως από την τρόικα οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και της πιστωτικής στενότητας ενώ πράγματι οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις στην Ευρωζώνη έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα μόνο την εξάλειψη των ελλειμμάτων και όχι την ανάπτυξη».

Ο Κ. Χατζηδάκης

Σε τέσσερις άξονες θα στηριχθεί η πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης: Ενίσχυση της ρευστότητας, αναθέρμανση της οικονομίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και το νοικοκύρεμα – εκσυγχρονισμός όλων των εποπτευόμενων οργανισμών και επιχειρήσεων. Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις με έμφαση στον ΟΣΕ και για τη δημιουργία Εδικών Οικονομικών Ζωνών, «με προστασία για τα εργασιακά δικαιώματα.
Ακόμη, επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό αναπτυξιακά εργαλεία, όπως: ο επενδυτικός νόμος, το ΕΤΕΑΝ, το ΕΣΠΑ. Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα χρειαστούν για να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, σημείωσε ότι θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα για τις αδειοδοτήσεις τεχνικών επαγγελμάτων και για δραστηριότητες επιχειρήσεων τους προσεχείς μήνες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το