Photo Gallery, Πολιτική

Πήραμε το “ευρωπαϊκό” απαισιοδοξίας

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο λόγω της οικονομικής κρίσης

 

 

Στο “σταθμό του Μονάχου” ξανά χιλιάδες Έλληνες, καθώς καταγράφεται

αλματώδης αύξηση της μετανάστευσης  το πρώτο εξάμηνο του 2011

 

 

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες, καθώς σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 99% των συμπολιτών μας χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» και σοβαρά επιδεινούμενη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

 

Στους «27», ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας εμφανίζουν επίσης οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί (96%), οι Βούλγαροι (94%) και οι Πορτογάλοι ( 92%), ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 68%.

 

Όπως είναι φυσικό, στον πλούσιο κοινοτικό Βορρά παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας: Σουηδοί 14%, Λουξεμβούργιοι 15% και Γερμανοί 20%.

 

Παράλληλα, το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, κάτι που συμμερίζεται το 68% των πολιτών στην ΕΕ.

 

Ανάλογα υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας εμφανίζουν οι Πορτογάλοι (84%), οι Κύπριοι (80%), οι Βρετανοί (79%) και οι Γάλλοι με τους Ολλανδούς (76%). Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 68%.

 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση του νοικοκυριού τους, μόνο το 24% των Ελλήνων (χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μαζί με την Ουγγαρία ) θεωρεί ότι τα πράγματα είναι ικανοποιητικά.

 

Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες (από 36% σε 24%) μέσα σε περίοδο μόλις δύο μηνών (το Νοέμβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011).

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ των 27, με τον κοινοτικό μέσο όρο να είναι στο -4%.

 

Στον αντίποδα, το τελευταίο δίμηνο βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους διαπιστώνουν οι Σουηδοί (+5%), οι Λετονοί (+4%) και οι Δανοί (+3%).

 

Εν τω μεταξύ αλματώδης αύξηση της μετανάστευσης κατεγράφη στην Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2011, ειδικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πλήττονται από την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.

 

Περίπου 435.000 άνθρωποι προερχόμενοι από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2011- αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

 

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εγκατέλειψαν την Γερμανία μειώθηκε, προκαλώντας μια σημαντική μεταβολή του “ισοζυγίου” των μεταναστευτικών ροών (η διαφορά ανάμεσα στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις), από τους 61.000 στους 135.000 ανθρώπους, ήτοι στο +122%.

 

Λίγοι λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο.

 

Μεταξύ των νεοαφιχθέντων, οι 381.000 ήταν ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι. Η μετανάστευση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημείωσε αλματώδη αύξηση, 29%.

 

Ο αριθμός των νέων μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 84% το πρώτο εξάμηνο στους 4.100 ανθρώπους, ενώ η μετανάστευση από την Ισπανία αυξήθηκε κατά 49%, στους 2.400 ανθρώπους.

 

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία υπογραμμίζει την αύξηση (+30%) των μεταναστών με προέλευση τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ.

 

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι σχετίζεται με την άρση και των τελευταίων περιορισμών όσον αφορά τη γερμανική αγορά εργασίας για τους υπηκόους των χωρών αυτών.

 

Η οικονομία της Γερμανίας ως τώρα αντιστέκεται πολύ πιο αποτελεσματικά στην κρίση από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 6,5%, πολύ χαμηλότερο από αυτό στις γειτονικές της.

 

Η Γερμανία επιδιώκει να προσελκύσει μετανάστες για να αντεπεξέλθει στην γήρανση του πληθυσμού, την μείωση της γεννητικότητας, αλλά και να καταπολεμήσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού που ήδη πλήττει τομείς της οικονομίας της.

 

Χρήσιμες συμβουλές για όσους

αποφασίσουν να εργαστούν στο εξωτερικό

 

Το να λάβει κάποιος την απόφαση να εργαστεί εκτός Ελλάδος αποτελεί ένα μεγάλο βήμα. Από την απόφαση, όμως, μέχρι την υλοποίηση μεσολαβούν κάποια στάδια, απαραίτητα για την εξεύρεση εργασίας και την εγκατάσταση σε μία άλλη χώρα. Τι χρειάζεται, λοιπόν, να προσέξει κάποιος που θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό;

Καθορισμός των στόχων: Στη χώρα του γνωρίζει κανείς την αγορά εργασίας στον τομέα που τον ενδιαφέρει. Σε μια άλλη χώρα το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο. Καλό είναι κάποιος που θέλει να δουλέψει στο εξωτερικό να έχει απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Θέλω αλλαγή εργασιακού τομέα ή απλά εργοδότη;», «Τι είδους ευθύνες προτίθεμαι να αναλάβω και τι είδους παροχές περιμένω;»

 

Εξωτερικό ναι, αλλά πού; Πριν αρχίσει κανείς να ψάχνει για δουλειά, πρέπει πρώτα να βρει το μέρος που θέλει να ζήσει. Εκεί χρειάζεται μελέτη. Βιοτικό επίπεδο, ενοίκια, τρόπος ζωής, κλίμα, εργασιακές συνθήκες, μισθοί, πολιτική κατάσταση, όλα αυτά είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που πρέπει να εξετάσει κανείς πριν φύγει.

 

Η Ευρώπη έχει το θετικό ότι είναι κοντά, υπάρχει το κοινό νόμισμα (ακόμα) και κοινοί θεσμοί που διαμορφώνουν ένα δίκτυο εξεύρεσης εργασίας (όπως για παράδειγμα το Europass, ένας φάκελος προσόντων για όλη την Ευρώπη που δίνει σε ξένους εργοδότες τη δυνατότητα να επιλέγουν τους κατάλληλους υποψηφίους για πρόσληψη). Κάποια από αυτά διαφέρουν όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά πόλη (για παράδειγμα το ύψος των ενοικίων). Για να μην υπάρξουν, λοιπόν, δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων μία έρευνα. Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ είναι πιο μακριά, αλλά έχουν και εκείνες τα θετικά τους (όπως για παράδειγμα η γλώσσα).

 

Η αγορά εργασίας: Όταν κάποιος βρίσκει τη χώρα που θέλει να ζήσει, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσει έρευνα για την αγορά εργασίας που τον ενδιαφέρει. Υπάρχει ζήτηση για το επάγγελμα που θέλει να κάνει; Τι συνθήκες επικρατούν;

 

Ξένες γλώσσες: Η γλώσσα αποτελεί σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των περισσότερων θέσεων εργασίας. Ακόμα και αν η δουλειά είναι αγγλόφωνη, θα χρειαστεί να έρθει κανείς σε επαφή με ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα της χώρας που κατοικεί. Εάν κάποιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα, μερικά βασικά μαθήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν –τουλάχιστον στην αρχή. Θα αυξήσουν την αυτοπεποίθηση και θα διευκολύνουν τις καθημερινές επαφές και συναλλαγές. Στο βιογραφικό θα πρέπει να αναφέρεται με ακρίβεια το επίπεδο γνώσης της κάθε γλώσσας. Διαφορετικά περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκληθούν.

 

Ρωτήστε άλλους που έχουν πάει: Στην εποχή του Διαδικτύου είναι εύκολο να βρει κανείς απόψεις ανθρώπων που έχουν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και να μιλήσει με άτομα που έχουν κάνει ήδη το βήμα, έχουν φύγει στο εξωτερικό και ξέρουν τι προβλήματα μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί. Ρωτήστε φίλους εάν έχουν κάποιο γνωστό που να εργάζεται στη χώρα που σας ενδιαφέρει και μιλήστε μαζί του. Εάν υπάρχει δυνατότητα, καλό θα ήταν να κάνει κανείς και μια επίσκεψη στην χώρα που τον ενδιαφέρει και να μιλήσει με κατοίκους. Ας μην ξεχνάμε ότι φεύγει κανείς για δουλειά και όχι για λίγες ημέρες διασκέδασης. Όλες αυτές οι απόψεις θα είναι, βέβαια, υποκειμενικές. Καθένας έχει διαφορετικούς στόχους και επιθυμίες. Η ελληνική πρεσβεία στην κάθε χώρα υπάρχει για να εξυπηρετεί και να ακούσει τους προβληματισμούς κάθε επίδοξου μετανάστη.

 

Εύρεση θέσης εργασίας: Αφού αποφασίσει κάποιος για το μέρος και πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες (όπως αν χρειάζεται βίζα κ.λπ.) καλό είναι να αρχίσει πιο εντατικά να ψάχνει για δουλειά, να στέλνει βιογραφικά (ακόμα καλύτερα στη γλώσσα της χώρας που απευθύνεται). Είναι πιο δύσκολο να φύγει κανείς «στα τυφλά», ακόμα και αν έχει φίλους και γνωστούς στον τόπο προέλευσης που προτίθενται να τον φιλοξενήσουν ή να τον βοηθήσουν. Αφού κάνει τις πρώτες επαφές με εταιρείες, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει ραντεβού για συνέντευξη και να μεταβεί για μερικές μέρες στον τόπο της προτίμησής του. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το είδος της εργασίας που αναζητά κάποιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το