Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Επιδιώκει “φρένο” στη δυσλειτουργία

Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα Παπαδήμου με Σαμαρά και Καρατζαφέρη

 

 

Αρνητική η ΝΔ στο ενδεχόμενο σύγκλησης  του συμβουλίου των Αρχηγών

Κρίσιμες συναντήσεις με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη θα έχει την Παρασκευή (σήμερα) ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δοθεί λύση στα προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, που αποτυπώθηκαν στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και να υπάρξει συνεννόηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέσω της πλήρους αποσαφήνισης του έργου που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση.

 

Η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Αντώνη Σαμαρά έχει οριστεί για τις 18:30 και αυτή με τον Γιώργο Καρατζαφέρη στις 20:00, ενώ μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (χθες)δεν είχε καθοριστεί ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

 

Εν όψει και των παραπάνω συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι θα είναι έτοιμος να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, εάν κριθεί σκόπιμο μετά από τον γύρο επαφών.

 

Ωστόσο, η αντίδραση της ΝΔ μέσω κύκλων είναι αρνητική. “Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν” έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Συγγρού προσθέτοντας: “Δεν καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα μίας νέας, τέτοιας συνάντησης σήμερα”.

 

Μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι είναι αδύνατον να γίνουν εκλογές πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το “κούρεμα” του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. και είχε έντονο διάλογο με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να ληφθούν τώρα τα μέτρα για το νέο μνημόνιο και οι εκλογές να γίνουν “σε 5 μέρες”, γιατί -όπως είπε- τα ποσοστά της Αριστεράς θα εκτοξευθούν.

 

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ φορτίστηκε ακόμη περισσότερο από μία αποστροφή της ομιλίας του κυρίου Βενιζέλου σχετικά με τη δεδηλωμένη του ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- εξακολουθεί να υφίσταται στη Βουλή.

 

“Κλειδί” θεωρείται η στάση του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών λίγο πριν ή λίγο μετά την 19η Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν συγκυβερνά, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, συγκεκριμένα για να “κλειδώσει” τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγηθούμε στις κάλπες.

 

Τη θέση της ΝΔ επανέλαβε ο Γιάννης Μιχελάκης, το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.”Ποιος είναι αυτός που φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία; Τα προβλήματα, σε βάθος χρόνου, οι πολιτικές που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν, αυτός που θα πρέπει να διαχειριστεί αυτές τις πολιτικές δεν πιστεύετε κι εσείς ότι πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή;” τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

 

Στον αντίποδα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν την ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: “Η χώρα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα ανοιχτά, η κυβέρνηση πρέπει να στηριχτεί και θα στηριχτεί από όλους μας. Δεν πρέπει βέβαια να πηγαίνει πίσω το γενικότερο καθηκοντολόγιο της πατρίδας”.

 

Στο ίδιο μήκος και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε: “Οι πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινείς και όλοι μας, όσοι συμμετέχουμε σε αυτή πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε για το συμφέρον του τόπου ώστε να μην γίνει η Ελλάδα μια χθεσινή Αλβανία”.

 

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας ζήτησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μέσω του ρ/σ Βήμα FM, όπου σχολίασε: “Τριάντα χρόνια που είμαι βουλευτής υποστηρίζω πάγια την άποψη ότι εκλογές πρέπει να γίνονται όταν ορίζει το Σύνταγμα εφόσον υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή. Ποτέ δεν χώνεψα τις πρόωρες εκλογές και κυρίως δεν τις χώνεψα για λόγους εκλογικής τακτικής”.

 

 

Η κόντρα Βενιζέλου

Και Καρατζαφέρη

 

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών ότι η δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα στη Βουλή, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που μίλησε για “πολιτικό πραξικόπημα”.

 

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση αυτή παρέχοντας στα άλλα δύο κόμματα, στην ΝΔ και στον ΛΑΟΣ τις αναγκαίες εγγυήσεις μιας ευρύτατης συμφωνίας η οποία επιτρέπει, όχι μόνο το σχηματισμό, αλλά και την επιτυχή λειτουργία της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

 

“Δεν είναι η κυβέρνηση αυτή προϊόν έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι προϊόν της απόφασης, της βούλησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της ευρύτατης συναίνεσης παραδίδοντας την άσκηση της εξουσίας υπό συνθήκες κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας” συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος είπε: “Μου κάνει εντύπωση κύριε αντιπρόεδρε ότι σήμερα θυμηθήκατε ότι έχετε πλειοψηφία. Τι σημαίνει αυτό; ‘Χτυπάτε καμπανάκι’ ότι αν κάτι δεν πάει καλά εσείς αύριο το πρωί θα ξαναζητήσετε εντολή;”.

 

“Ξεχάστε αυτά τα όνειρα. Σαπίσατε και ζητήσατε να μπούμε μέσα. Δεν μπορούσατε να συνεχίσετε, αυτό να το εξηγηθούμε. Κι αν είναι μήνυμα ‘καθίστε καλά γιατί εμείς θα συνεχίσουμε μόνοι μας’, σας λέω ότι αυτό θα εκληφθεί ως ακραίο πολιτικό πραξικόπημα”, κατέληξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το