Photo Gallery, Πολιτισμός

Πέτρος Χατζόπουλος: Τα παιδιά όχι μόνο διαβάζουν, αλλά καταλαβαίνουν περισσότερα

Ο συγγραφέας μιλά για το παιδικό βιβλίο και το αναγνωστικό κοινό


 

Ο συγγραφέας (και) παιδικών βιβλίων Πέτρος Χατζόπουλος ήταν ο καλεσμένος συγγραφέας στο πλαίσιο της φετινής «Γιορτής Βιβλίου» που διοργάνωσε το Τοπάλειο – 2ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Λεχωνίων. Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα παιδιά και τον κόσμο τους.

 

Συνέντευξη:

ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

 

 

Διαβάζουν τα παιδιά κ. Χατζόπουλε;

Ναι. Το παιδικό βιβλίο κινείται καλύτερα απ’ ό,τι των ενηλίκων. Ακόμη και στην περίοδο της στενότητας αντιμάχεται την κρίση. Ο γονιός μπορεί να μην αγοράσει για τον εαυτό του, αλλά βιβλίο στο παιδί του θα πάρει. Τα παιδιά όχι μόνο διαβάζουν, αλλά και καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα. Βλέποντας σήμερα ένα παιδί επτά χρόνων, όταν θυμάμαι τον εαυτό μου στα επτά μου χρόνια νιώθω εντελώς αδαής μπροστά του.

Έχετε επισκεφθεί την πόλη μας και στο παρελθόν…

Είναι η τρίτη χρονιά που έρχομαι στο Βόλο και πάντα τυγχάνω θερμής υποδοχής. Με μεγάλη μου χαρά βλέπω τον ενθουσιασμό των μικρών αναγνωστών. Το παιδί δεν θα διαβάσει ένα βιβλίο για πόζα ή για να πει ότι το διάβασε. Το διαβάζει γιατί του αρέσει, αλλιώς έχει τόσα ζόρια, μαθήματα, φροντιστήρια… Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι σε ένα βαθμό κάνω καλά τη δουλειά μου. 

Το «μικρό» αναγνωστικό κοινό του Βόλου ποιες ιδιαιτερότητες έχει σε σχέση με της υπόλοιπης Ελλάδας;

Γενικά στην περιφέρεια οι βιβλιοφάγοι είναι πολύ πιο φανατικοί και παθιασμένοι. Κι αυτό νομίζω συμβαίνει με όλες τις Τέχνες. Ίσως επειδή το πολιτιστικό αγαθό είναι πιο δύσκολο να φτάσει σ’ εκείνους, το απολαμβάνουν με πολύ μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

Τι σας ρωτάνε συνήθως τα παιδιά;

Η βασική τους απορία είναι πώς μου έρχονται οι ιστορίες. Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι η έμπνευση, ναι μεν μπορεί να υπάρχει, αλλά είναι υπερτιμημένη. Χρειάζεται και πολλή δουλειά. Η δουλειά του συγγραφέα μπορεί να είναι μια πολύ όμορφη δουλειά, αλλά δεν είναι κάτι μαγικό και ακατόρθωτο. Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς, αν το θελήσεις, να γράψεις μια μέρα κάτι καλό.

Γράφετε κάτι αυτή την εποχή; Γράφετε συνέχεια;

Γράφω σταθερά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο με τις περιπέτειες του Κορνήλιου Κρικ κι ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο με ηρωίδα τη μικρή Ρουάλα. Το παιδικό βιβλίο μπορείς να το γράψεις απενοχοποιημένος και χωρίς να χρειάζεται να εντυπωσιάσεις.

Τι απασχολεί σήμερα τα παιδιά;

Σε μεγάλο βαθμό, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνονται πλήρως, απορροφούν τα άγχη των γονιών τους. Έστω και εξ επαγωγής η κρίση τα έχει επηρεάσει. Καταλαβαίνουν πως ο κόσμος είναι λίγο πιο τρομακτικός από πριν. Κι όταν ο κόσμος παραγίνεται βαρύς και ασήκωτος μπορούμε μέσα από το βιβλίο να μεταφερθούμε σε ένα άλλο κόσμο, πιο ευχάριστο, πιο χαρούμενο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το