Τοπικά

Πάνος Σκοτινιώτης: Είμαι αισιόδοξος, δεν έχω άλλη επιλογή

Ο Δήμαρχος Βόλου σε συνέντευξη του στη «Θ» για όλα τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα θέματα της πόλης

Πάνος Σκοτινιώτης: Είμαι αισιόδοξος, δεν έχω άλλη επιλογή

Καμία αύξηση τελών για το 2011, άμεση διαβούλευση για το κυκλοφοριακό

Αντικρούει με έμφαση τις αμφιβολίες πολλών για το εάν τελικά θα τα καταφέρει να διοικήσει έναν ενιαίο Δήμο που βρίσκεται στο «κόκκινο» οργανωτικά και οικονομικά, ωστόσο δεν υπόσχεται «θαύματα».

Ο νέος Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης με συνέντευξή του στη «Θ», τρεις ημέρες πριν καθήσει στην ηλεκτρική καρέκλα δεν κρύβει την έλλειψη σαφής εικόνας για το οικονομικό «ναρκοπέδιο» του Δήμου, ανακοινώνει όμως ειλημμένες αποφάσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνεται αύξηση τελών σε κανένα επίπεδο το 2011.

Ο κ. Σκοτινιώτης δίνει στίγμα για τον τρόπο διαχείρισης των μεγάλων θεμάτων όπως το κυκλοφοριακό, για το οποίο θα ανοίξει άμεσα ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με βασικό πυρήνα την αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου από το κέντρο.

Προτεραιότητα για τον ίδιο σε πρώτη φάση αποτελεί η διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού και η προστασία των κοινωνικών δομών, ενώ στην Καθαριότητα δρομολογήθηκε η πρόσληψη συμβασιούχων.

Προαναγγέλλει τομές στη ΔΕΥΑΜΒ και στον πολιτισμό και δηλώνει ότι δεν επέστρεψε στα δημόσια πράγματα για να λειτουργήσει με στερεότυπα του παρελθόντος, ούτε για να συμφιλιωθεί με παγιωμένες  καταστάσεις.

Συνέντευξη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ήσασταν αντιδήμαρχος στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ο Δήμος πάλευε να αναβαθμίσει το ρόλο του, πέραν των παραδοσιακών του αρμοδιοτήτων. Πολλοί πιστεύουν 30 χρόνια μετά ότι ο Δήμος επιβάλλεται να ασχοληθεί με τα παραδοσιακά, καθημερινά και εξόχως σοβαρά.

Όπου κι αν βρεθήκαμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακούγαμε συνεχώς για το νερό και την καθαριότητα. Ο κόσμος έχει κουραστεί απ’ τα μεγάλα λόγια και αξιώνει πλέον από το Δήμο να ασκήσει αποτελεσματικά τις παραδοσιακές του πρώτα και κύρια αρμοδιότητες, που εν πολλοίς έχουν παραμεληθεί. Σ’ αυτή την απαίτηση του κόσμου θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ανταποκριθούμε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψουμε την ευθύνη μας να προωθήσουμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει ανάγκη ο νέος Δήμος.

Οι Δήμοι που συνενώθηκαν δημιούργησαν μια γιγαντιαία, αλλά ταυτόχρονα υπερχρεωμένη δομή. Ρεαλιστικά τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση; Το εγχείρημα της εξυγίανσης σε πόσα στάδια θα εξελιχθεί;

Ο νόμος του «Καλλικράτη» προβλέπει την υποχρέωση των πρώτων Δημοτικών Αρχών να απογράψουν μέχρι 28.2.1011 τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και απαιτήσεις των νέων Δήμων. Θα ακολουθήσουμε απολύτως αξιόπιστη και αδιάβλητη διαδικασία, γιατί αισθανόμαστε ότι δεν πρέπει με τίποτα  να «τραυματίσουμε» τη μεταρρύθμιση στα πρώτα της βήματα. Ο νόμος προβλέπει ότι για τη ρύθμιση των θεμάτων της απογραφής θα προηγηθεί σχετική απόφαση του  υπουργού Εσωτερικών, την οποία και περιμένουμε. Μόλις αποκτήσουμε λοιπόν ολοκληρωμένη και αδιαμφισβήτητη εικόνα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα και για το πώς θα αρχίσει η αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

Θα κλείσουν δημοτικές υποδομές στο πλαίσιο της εξυγίανσης;

Πριν ακόμη αναλάβουμε και εν όψει και της σύνταξης του πρώτου προϋπολογισμού του νέου Δήμου, έχουμε δώσει οδηγίες στην Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να επανεξεταστεί από μηδενική βάση η σκοπιμότητα της κάθε δαπάνης. Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε, είναι η δημιουργία – επιτέλους – αποθήκης στο Δήμο,   ώστε να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις προμήθειες. Είναι αδιανόητο να διαθέτει αποθήκη και το πιο μικρό κατάστημα και να μη διαθέτει ένας ολόκληρος Δήμος, με δεκάδες εκατομμύρια προϋπολογισμό. Η αγωνία μας – και οι οδηγίες που έχουμε δώσει – είναι να εξασφαλιστούν κατά απόλυτη προτεραιότητα η μισθοδοσία του προσωπικού και οι κοινωνικές δομές του Δήμου. Η οικονομική κρίση αφήνει πίσω της πολλά θύματα και το τελευταίο που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε είναι να αδυνατίσουμε τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αντίθετα πρέπει, όσο αυτό είναι δυνατόν, να τον ενισχύσουμε. Χαίρομαι  ειλικρινά γιατί απέδωσε η πίεση που και εμείς ασκήσαμε, και τελικά θα συνεχιστεί μια από τις πιο πετυχημένες δομές, η «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εκτός από τα προβλήματα οργάνωσης του Δήμου πρέπει να αντιμετωπίσετε και την καθημερινότητα. Πώς θα αντιμετωπίσετε το κυκλοφοριακό;

Όχι πάντως αποσπασματικά και όχι με βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις. Δεν μπορούμε πια να παίζουμε με την πόλη και τις αντοχές των πολιτών. Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να προκαλέσουμε ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση, με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα, ώστε να καταλήξουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνδυασμένα μέτρα για την κατά το δυνατόν αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα είναι και ένα δείγμα της αντίληψής μας για το πώς πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε σοβαρά ζητήματα της πόλης.  Υπενθυμίζω, πάντως, την κεντρική ιδέα του προγράμματός μας, που είναι η αποθάρρυνση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Επιδιώκουμε η πόλη να είναι εύκολα προσβάσιμη με δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως και να είναι φιλική προς τον πεζό, τον ποδηλάτη, τον συμπολίτη μας με κινητικά προβλήματα, τον ηλικιωμένο, το μικρό παιδί.

Επικαλείστε τη διαφάνεια και τις ανοιχτές διαδικασίες. Πρέπει να περιμένουμε προσλήψεις; Σε ποιους τομείς και με ποιες διαδικασίες;

Η δέσμευσή μας ότι μπαίνει οριστικό τέλος σε προσλήψεις «απ’ το παράθυρο», όπως και σε φαινόμενα αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας, ισχύει στο ακέραιο. Αν και όταν χρειαστεί να γίνει η οποιαδήποτε πρόσληψη, θα γίνει με αυστηρή τήρηση του νόμου Ραγκούση, που ισχύει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2009 και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ρουσφετολογικές πρακτικές. Το πιο επείγον αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία για την πρόσληψη κάποιων συμβασιούχων, με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας, για τις πιεστικότατες ανάγκες της Καθαριότητας.

Θα υπάρξει αύξηση ανταποδοτικών τελών για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα;

Τουλάχιστον φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι αντοχές του κόσμου έχουν εξαντληθεί.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα λάβει νέα δάνεια για επενδύσεις στον τομέα της ύδρευσης για την αναβάθμιση της κακής ποιότητας του νερού; Θα υπάρξει αύξηση τελών;

Με βάση το νόμο, τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα την αναλάβουμε από 1.3.2011. Μέχρι τότε παρατείνεται η θητεία της σημερινής Διοίκησης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ΔΕΥΑΜΒ πονάει. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για τομές που θα αλλάξουν τη σημερινή  εικόνα. Κάποτε ό,τι έλεγε η ΔΕΥΑΜΒ, θεωρούνταν «λίρα Αγγλίας». Τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της. Είναι το πρώτο που θα φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε. Εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των τελών. Αντίθετα μελετάμε πώς μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση, ξεκινώντας από τις κατηγορίες του πληθυσμού που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σχεδιάζουμε, γενικότερα, την εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά συνολικά τη λεκάνη διαχείρισης του νέου Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθήσουμε και προγράμματα εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Πώς θα καθαρίσει η πόλη του Βόλου και πώς θα αντιμετωπιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων στους οκτώ Δήμους και την Μακρινίτσα;

Θα πάρουμε αποφάσεις για την ανασυγκρότηση της υπηρεσίας Καθαριότητας, ώστε να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, σε όλη την περιφέρεια του νέου Δήμου. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες, πιστεύω ωστόσο ότι σύντομα οι πολίτες του Δήμου θα δουν τη διαφορά. Κακά τα ψέματα όμως. Η πόλη ποτέ δεν θα είναι όπως τη θέλουμε, αν η καθαριότητα δεν γίνει και υπόθεση όλων μας και του καθένα μας ξεχωριστά. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι το πεζοδρόμιο και ο δρόμος μπροστά απ’ το σπίτι μας είναι προέκταση του σπιτιού μας. Η καθαριότητα είναι ένας από τους τομείς όπου θα ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη εθελοντικού κινήματος.

Ο Βόλος βιώνει μια πολιτιστική «μούχλα». Μέχρι και η Συμφωνική έχει καταργηθεί. Πού θα βρείτε χρήματα να αναπτύξετε πολιτισμό και ποια μορφή θα έχει αυτός;

Μη με ρωτάτε πού θα βρούμε χρήματα. Θα πιέσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, προς κάθε κατεύθυνση. Κι έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διεκδικούμε. Από κει και πέρα όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε. Πιστεύουμε ότι στην ψηφιακή εποχή διαμορφώνονται νέες ευκαιρίες για να αναδειχθεί ο πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στοχεύουμε λοιπόν να αναδείξουμε την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού, με εξωστρεφή προσανατολισμό, αξιοποιώντας τόσο την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, καθώς και τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Επίσης, θα ενισχύσουμε πολιτιστικά δίκτυα, συνεργασίες δημιουργών και επιστημόνων, περιφερειακά προγράμματα, την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος και τη σύνδεση του πολιτιστικού προϊόντος με την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την παιδεία, τον αθλητισμό, τις κοινωνικές δράσεις  και την επιχειρηματικότητα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το μνημόνιο; Πολύς λόγος έγινε την προεκλογική περίοδο και κατηγορηθήκατε ως «μνημονιακός» υποψήφιος.

Προεκλογική περίοδος ήταν, δικαιολογείται και καμιά κουβέντα παραπάνω. Σας μιλώ ωστόσο ειλικρινά ότι είναι τέτοιο «βουνό» τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με τα οποία καταπιάνομαι από την επομένη ουσιαστικά των εκλογών, που οι εκλογές μου φαίνονται πολύ, μα πολύ μακρινές. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι απλώς ένα αυτονόητο όχι στο μνημόνιο, αλλά αν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση αδρανή και απαθή  για τις επιπτώσεις του, που θα εξαντλείται στην ανέξοδη πολιτική ρητορεία κατά του μνημονίου, ή μια αυτοδιοίκηση που θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση  ενεργητικών πολιτικών στο χώρο της. Και μιλάμε για ένα εναλλακτικό σχέδιο περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης και για πολιτικές, που θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών    από τις επιπτώσεις της κρίσης σε τοπικό επίπεδο.

Ως πρώην Νομάρχης έχετε συναντήσει αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας, του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού Κράτους, όλα αυτά, τέλος πάντων, που μας έφτασαν ώς εδώ. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε;

Ο Τσώρτσιλ έλεγε πως «είμαι αισιόδοξος. Δεν έχω καλύτερη επιλογή». Ε λοιπόν, ναι. Προφανώς και δεν έχω άγνοια κινδύνου, είμαι ωστόσο αισιόδοξος, όχι φυσικά πως θα κάνουμε θαύματα, αλλά ότι θα καταφέρουμε πολλά. Και θα καταφέρουμε πολλά μαζί με το προσωπικό του Δήμου. Δεν πηγαίνουμε στο Δήμο με μια στρατιά συμβούλων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτε αν δεν αφυπνίσουμε και δεν ρίξουμε στη μάχη τα μόνιμα στελέχη. Ήδη στις υπηρεσίες του Δήμου πνέει διαφορετικός άνεμος κι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα.  Ένα μόνο ακόμη θα πω. Όσοι δεν πίστεψαν τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και νόμισαν πως ήταν τα συνήθη προεκλογικά λόγια του αέρα, είναι βέβαιο πως θα νιώθουν τη μια έκπληξη να διαδέχεται την επόμενη. Ήδη, πριν ακόμη αναλάβουμε, έχουν πάρει μια πρώτη γεύση. Όσοι λοιπόν δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα, ας πάρουν  σοβαρά υπόψη ότι δεν αποφάσισα να επιστρέψω στα δημόσια πράγματα για να λειτουργήσω με στερεότυπα του παρελθόντος, ούτε για να συμφιλιωθώ με παγιωμένες καταστάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το