Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Πάγκαλος: Ναι στη συγκυβέρνηση

Ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013 – «Άλλο PSI, άλλο ασύντακτη χρεοκοπία»

Επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατά όσων «αποδέχονται την προοπτική της χρεοκοπίας»

Έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων

 

 

“Όχι” στις πρόωρες εκλογές αλλά “ναι” στη συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σήμερα (χθες) στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

 

“Εκλογές πρέπει να γίνονται στο προβλεπόμενο, από το Σύνταγμα, χρονικό διάστημα. Δηλαδή, κάθε τετραετία. Είμαι εκ παραδόσεως και -εάν θέλετε- εκ πεποιθήσεως εχθρός των πρόωρων εκλογών”, ανέφερε ο κ Πάγκαλος.

 

Δήλωσε όμως ότι θα καλοδεχόταν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, λόγω της κρίσης που διέρχεται η χώρα και συμπλήρωσε: “Μια κυβέρνηση, η οποία θα προκύπτει από τη στήριξη των δύο κομμάτων. Δεν λέω αν θα είναι τα ίδια πρόσωπα. Πώς θα ρυθμιστούν οι σχέσεις, οι συσχετισμοί δυνάμεων. Δεν με αφορά αυτή η ιστορία. Δεν είμαι ο αρχηγός της παράταξής μου και προφανώς θα εκφράζουν την άποψή τους και τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κ.λπ., και τα αντίστοιχα όργανα της Νέας Δημοκρατίας”.

 

Διευκρίνισε ότι προτιμά την εξάντληση της τετραετίας αντί “να έρθει κάποιος άλλος για τον οποίο τίποτα δεν γνωρίζουμε, πέρα από γενικότητες, και να πει ότι ‘εγώ θα σας κάνω άλλα ή καλύτερα’ και με τη βάση αυτή να ψηφίσουμε, με αποκλειστικό κίνητρο τη δυσαρέσκεια και την πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στην κοινή γνώμη”.

Εξάλλου επίθεση κατά όσων «με εγκληματική ελαφρότητα αποδέχονται την προοπτική της χρεοκοπίας» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος, όπως είπε, σε «κομμουνιστικής έμπνευσης κόμματα, που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες».

 

Χρεοκοπία είναι χάος, υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω πώς μερικοί θέλουν το χάος, εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως αν υπάρξει χάος, θα έρθουν με το 5% που παίρνουν στις κάλπες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, γιατί υπάρχουν νοσταλγοί του αυταρχισμού στη χώρα».

 

Ο κ. Πάγκαλος σε ερώτηση αν εννοεί τα κόμματα της Αριστεράς απάντησε πως μιλάει για κομμουνιστικής έμπνευσης κόμματα που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες: «Καλύτερα η χρεοκοπία με ψηλά το κεφάλι, λένε, αλλά πως θα έχουμε ψηλά το κεφάλι, όταν δεν μπορούν να πληρώνουμε συντάξεις και επιδόματα».

 

Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του σε ελβετικές εφημερίδες αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 

Όσοι λένε ότι ζήτησα να φύγουν 70.000 υπάλληλοι από το δημόσιο, τα λένε αυτά γιατί υπάρχει σύγχυση και αμάθεια, παρατήρησε και επέκρινε ορισμένα μέσα για συστηματική διαστρέβλωση των δηλώσεών του.

 

Όπως ανέφερε, στη συνέντευξή του ρωτήθηκε αν επιβεβαιώνει τα περί κατάργησης 100.000 θέσεων εργασίας. «Εγώ απάντησα ‘όχι τόσο πολύ’, το πιθανότερο ίσως 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις», κάτι που, όπως επισήμανε, έχει αναφέρει και ο ΟΟΣΑ (το 10% των 700.000 δημόσιων υπαλλήλων). Ήδη, σημείωσε, 40-50.000 βγαίνουν στη σύνταξη, οπότε «προς τι όλες αυτές οι αντιδράσεις και η διαστρέβλωση των λεγομένων μου».

 

 

«Άλλο PSI, άλλο ασύντακτη χρεοκοπία»

 

Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για το «κλείδωμα» της συμφωνίας.

 

Καλώντας μάλιστα τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί με «το πώς λέγονται κάποια πράγματα», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι εντελώς διαφορετική η ασύντακτη χρεοκοπία από το PSI που ακολουθείται για το ελληνικό χρέος.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντησή του με βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε περιβάλλον κρίσης, που επιτείνεται και από τις εξελίξεις διεθνώς και στην Ευρώπη.

 

«Όμως, παρά τις δυσκολίες και τα όποια εμπόδια ορθώνονται από αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτήν και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

 

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης αυτήν την περίοδο «κατατείνουν, έκτος από το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, στο κλείδωμα της συμφωνίας του Ιουλίου» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επίτευξη αυτού του στόχου».

 

Διαψεύδοντας τα σενάρια που ακούγονται, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «επιλογή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου», καλώντας τους βουλευτές να είναι «προσεκτικοί στο πως λέγονται κάποια πράγματα, γιατί, για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα η “ασύντακτη” χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI, είναι τελείως άλλο πράγμα».

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συμβολή των βουλευτών είναι καθοριστική στην προσπάθεια αυτή, λέγοντας πως «εκτός από την μάχη που δίνει η κυβέρνηση, είναι αναγκαία και η ενεργοποίηση όλης της κοινωνίας, όλων των Ελλήνων, στην προώθηση και υλοποίηση κάθε επιμέρους στόχου, που θα μας οδηγήσει και στον μεγάλο στόχο».

 

«Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο, και μεταξύ μας, και με την κοινωνία» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας πως «ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε το πώς, και είμαι βέβαιος, όπως έχουμε ήδη αποδείξει από τη μέχρι τώρα πορεία μας, ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

 

Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε «μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πυλώνα δημοκρατικής και πολιτικής σταθερότητας, πιο ισχυρή ακόμη και από αυτές άλλων χωρών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν και καλούνται να πάρουν αποφάσεις στα κοινοβούλιά τους», απέκλεισε εκ νέου πιθανή προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας πως αυτή την «κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας περίοδο, δεν υπάρχει επιλογή προσφυγής σε εκλογές».

 

«Όπως δεν βοηθά και η καλλιέργεια φημών και σεναρίων περί εκλογών και όποιας άλλης μορφής κυβερνητικών σχημάτων, που θα μπορούσαν δήθεν να αποτελούν λύση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Παράλληλα, επανέλαβε  ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αναγκαιότητα των πρόσφατων μέτρων.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το