Αρθρογραφία

Ο πληθωρικός Θεόδωρος


Για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση πήρε σοβαρές αποστάσεις από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Και αυτό αποτελεί μια ένδειξη για το μέλλον του πληθωρικού αντιπροέδρου στην πολιτική. Δηλαδή το μέλλον του στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Γιατί να εξοβελιστεί τελείως από την πολιτική σκηνή του τόπου ο Θ. Πάγκαλος είναι μάλλον ανέφικτο. Μόνο με τη δική του θέληση και απόφαση μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Την κυβερνητική δυσαρέσκεια προκάλεσαν οι δηλώσεις του για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους αποκάλεσε κοπρίτες.

Οι δηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να αξιώνει η Ν.Δ. την αποπομπή του από την κυβέρνηση. Αυτονόητο είναι ότι η θέση της Αριστεράς απέναντι στον αντιπρόεδρο σκληραίνει κάθε μέρα και περισσότερο.

Ο Πάγκαλος είναι γέννημα θρέμμα του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60. Ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκηδων, αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ενώ λίγο μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και αναδείχθηκε εκ των κορυφαίων στελεχών του.

Υπερβολικός στις εκφράσεις του, ενίοτε προκλητικός και υπερβολικός, είρων και απροσδόκητος. Επιθετικός αλλά και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να υπαναχωρήσει αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικού που θυμίζει αγελάδα. Γεμίζει την καρδάρα και με μια κλωτσιά χύνει το γάλα.

Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της Αριστεράς και η Αριστερά στο δικό του στόχαστρο.

Λένε πως είναι θρασύδειλος, μεγάλος προβοκάτορας. Στο πολιτικό πεζοδρόμιο από τα φοιτητικά του χρόνια, συγκρουσιακός και απρόβλεπτος, κυνηγημένος και διωκόμενος, κατηρτισμένος επιστημονικά όσο λίγοι πολιτικοί, με λόγο κρυστάλλινο τις περισσότερες φορές είναι δυνατό ένας μπαρουτοκαπνισμένος, δεκαετίες τώρα, πολιτικός να είναι θρασύδειλος;

Κουζουλός με την έννοια ότι τολμάει να πει αλήθειες που κανείς άλλος δεν έχει το θάρρος να ξεστομίσει ναι.

Ακραίος; Ναι. Υπερβολικός; Ναι.

Ευφυής όμως και σταθερά έτοιμος να προκαλέσει υψηλές θερμοκρασίες στην πολιτική ζωή του τόπου. Ξεχωρίζει μέσα στη βουή του πολιτικού πλήθους και για αυτό και μόνο απαραίτητος.

Ας υπερβάλλει ορισμένες φορές. Ας θεωρούν πολλοί ή λίγοι ενοχλητική και αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά του. Ας αγνοήσουμε ότι και όταν λέει αλήθειες αδυνατεί να μη γίνεται προσβλητικός και ας σταθούμε μόνο στο γεγονός ότι είναι ίσως ο μόνος που δεν συμβάλλει στην ανία που προκαλεί η ρηχή ρητορεία και ο κενός περιεχομένου πολιτικός λόγος.

Χρειάζονται και πολιτικοί να ομιλούν και περί των προσώπων και όχι μόνο περί των πραγμάτων.

Μικρή σημασία, ίσως καμιά δεν έχει αν θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έχει σημασία όμως να παραμείνει στην πολιτική. Και ας εξακολουθήσει να υπερβαίνει το μέτρο και να αδικεί τον εαυτό του και την καλώς εννοούμενη πολιτική αντιπαράθεση, θυμίζοντας συχνά ότι είναι εγγονός του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το