Αθλητισμός

Ο αγώνας του Ολυμπιακού Β. συνεχίζεται

Στα ευνομούμενα κράτη για να τιμωρηθεί μια ομάδα, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε «στημένα» παιχνίδια, θα πρέπει πρώτα να προκύψουν στοιχεία που να επιβαρύνουν τον σύλλογο. Γιατί δεν αρκούν μόνο οι ενδείξεις, χρειάζονται και αποδείξεις. Στην υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, πως με πολιτική απόφαση το βολιώτικο συγκρότημα δεν μετείχε φέτος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, καθώς στην κυβέρνηση δεν άρεσε η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, σύμφωνα με τη οποία ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε εν μέρει, καθώς διατηρήθηκε στη Σούπερ Λιγκ με -10 βαθμούς.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Από τη στιγμή που δεν προέκυψε ανάμειξη του Ολυμπιακού Βόλου στα παιχνίδια για τα οποία κατηγορήθηκε η ομάδα, θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να αγωνιστεί κανονικά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, όπως αποφάσισε η ΕΠΟ και όχι η Ομοσπονδία να υπακούσει στις κυβερνητικές εντολές.

Για παράδειγμα, στην γειτονική Τουρκία οι ομάδες που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε «στημένους» αγώνες έλαβαν μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα της φετινής περιόδου και στο διάστημα αυτό η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία διεξήγαγε έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι ομάδες που κατηγορούνταν συμμετείχαν ή όχι στο σκάνδαλο με τα «στημένα».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιβαρύνουν τις 16 ομάδες που κατηγορούνταν, ανάμεσα στις οποίους ήταν η πρωταθλήτρια Φενέρμπαχτσε, που είχε αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της εμπλοκής στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας (Γαλατάσαραϊ, Μπεσίκτας και Τραμπζονσπόρ).
Η αρμόδια επιτροπή τιμώρησε, πάντως, με τριετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα δύο ποδοσφαιριστές για χειραγώγηση αποτελέσματος και δύο διοικητικά στελέχη της Φενερμπαχτσέ για τον ίδιο λόγο. Ο πρόεδρος της «Φενέρ», Αζίζ Γιλντιρίμ, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, παρότι είχε προφυλακιστεί και η εισήγηση των εισαγγελέων για την τιμωρία του ήταν για 147 χρόνια κάθειρξης.
Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου η ομάδα τιμωρήθηκε, χωρίς να υπάρχει απόφαση υποβιβασμού από την ΕΠΟ, όπως επιτάσσει το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές Ναυπλίου, χωρίς ακόμη να έχει γίνει δίκη και με τις κατηγορίες να καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία.

Θα έπρεπε πρώτα να τελεσιδικήσει η υπόθεση του Αχιλλέα Μπέου στα ποινικά δικαστήρια, για να υπάρξει ή όχι τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου. Πράγμα που δεν έγινε, καθώς η Πολιτεία φρόντισε να «καπελώσει» την ΕΠΟ, η οποία φέρει μεγάλη ευθύνη για το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση, μια και δεν φρόντισε να προασπίσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Επίσης, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού φαίνεται ξεκάθαρα πως η ΕΕΑ αντιμετωπίζει στην Ελλάδα τις ομάδες με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η ΕΕΑ έχει καλέσει στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 15 Μαΐου, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αφορμή την εμπλοκή του μετόχου της ομάδας της Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργου Σαχπατζίδη (είναι προφυλακισμένος), στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, ότι σε περίπτωση που ο προφυλακισμένος Σαχπατζίδης παραπεμφθεί δια βουλεύματος για κακούργημα, τότε θα προκύψει κώλυμα προς το πρόσωπο του και οι Θεσσαλονικείς θα υποχρεωθούν άμεσα να αλλάξουν τη μετοχική τους σύνθεση. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά του μετόχου του ΠΑΟΚ, τα οποία θα θεωρηθούν παρένθετα πρόσωπα. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όσον αφορά την παρουσία του στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου, ωστόσο, η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της, όπως προαναφέραμε, το τεκμήριο της αθωότητας του προφυλακισμένου για την υπόθεση με τα «ύποπτα» παιχνίδια, Αχιλλέα Μπέο, τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου δεν έχει παραπεμφθεί διά βουλεύματος για κακούργημα. Δεν χορήγησε πιστοποιητικό στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου με το αιτιολογικό ότι στη μετοχική σύνθεση της βολιώτικης ΠΑΕ υπήρχαν «παρένθετα» πρόσωπα του Αχιλλέα Μπέου.

Ο Ολυμπιακός Βόλου συνεχίζει τον έντιμο αγώνα του, ζητεί την αποκατάσταση της αδικίας και την επιστροφή της ομάδας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η Πολιτεία μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού οφείλει να εξετάσει τον φάκελο που κατέθεσε στις 23 Απριλίου η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και εφόσον η βολιώτικη ΠΑΕ πληροί τις προϋποθέσεις ανώνυμης εταιρείας, να της χορηγήσει το πιστοποιητικό.

Από εκεί και πέρα, η ΕΠΟ οφείλει από την πλευρά της να βρει τη νομική φόρμουλα, προκειμένου ο Ολυμπιακός Βόλου να επιστρέψει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, εφαρμόζοντας στην ουσία την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της 10ης Αυγούστου.

Στον Ολυμπιακό περιμένουν με αγωνία να δουν ποια στάση θα κρατήσει το Δ.Σ. της ΕΠΟ στο θέμα που έχει να κάνει με την αποκατάσταση της ομάδας. Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναμένεται να ασχοληθεί με το ζήτημα του Ολυμπιακού Βόλου στη συνεδρίαση που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Θυμίζουμε, πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει ζητήσει με επιστολή που έστειλε στην ΕΠΟ τη γνώμη της Ομοσπονδίας για την υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και η ΕΠΟ θα πρέπει να απαντήσει, πριν η ΕΕΑ εξετάσει τον φάκελο των δύο ΠΑΕ.

Ανακοίνωση

των οργανωμένων

Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωμένοι σύνδεσμοι οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου (Austrian Boys Club, ΣΦΟΒ, Vatos Locos, Athens Club, Red Eagles, Αργοναύτες, Κόκκινη Ν. Ιωνία, Red Club Κασσαβέτη, Lady’s Club, Red Madness, Οικονομικός Όμιλος), τονίζουν τα εξής:

«Το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος του Ολυμπιακού Βόλου στο μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής και το στοίχημα που βάλαμε για μονοψήφιο νούμερο και αφανισμό του ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη της Μαγνησίας, ήταν για μας επιτυχία και απάντηση για την πολιτική δίωξη που υπέστη η ομάδα μας.

Να το καταλάβουν όλοι ότι με τη δύναμη που λέγεται Ολυμπιακός Βόλου, δεν μπορεί να παίξει κανένας. Διότι και εμείς έχουμε τα δικά μας «εργαλεία» για να αφανίζουμε κόμματα και πολιτικούς.

Τώρα στα πολιτικά χωράφια της Γ’ και Δ’ Εθνικής να ζητήσουν από τον Γερουλάνο πολιτική αποκατάσταση. Στη δική τους ψευτοκάθαρση απαντήσαμε και εμείς με τη δική μας κάθαρση.

Ευχόμαστε στους νεοεκλεγέντες από τη Μαγνησία βουλευτές καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα και να μην ξεχνάνε τη δικαίωση του Ολυμπιακού.

Τέλος, η επόμενη μέρα για τον Ολυμπιακό μας είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό προσκαλούμε σύσκεψη στα γραφεία του Ερασιτέχνη σήμερα στις 7.30 μ.μ. και καλούνται όλοι οι εκπρόσωποι των συνδέσμων, το Δ.Σ. των παλαιμάχων και το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη, να δώσουν το «παρών», αφού τα θέματα του Ολυμπιακού είναι σημαντικά και ο χρόνος τρέχει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το