Πολιτική

Ορκίστηκαν βουλευτές για μία μέρα…

Να γίνετε παράδειγμα προσφοράς και ήθους είπε στους υπουργούς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Σύντομη ήταν η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή όπως χαρακτηριστικά είπαν συνεργάτες του Παναγιώτη Πικραμμένου, «συνεδρίαση, ουσιαστικά, γνωριμίας».

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε από τους υπουργούς «λίγα λόγια, πολλή δουλειά», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία διήρκησε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα σε ένα μήνα και στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι στις επόμενες εκλογές, ώστε να προκύψει πολιτική λύση».

Προέτρεψε, κατά τις ίδιες πηγές, τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν μόνο για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους κι όχι για ευρύτερα ζητήματα, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να αποκτήσουν κομματική χροιά και να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο κ. Πικραμμένος πρότεινε και συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί να μην λάβουν την αμοιβή που προβλέπεται για τα καθήκοντά τους στον ένα μήνα που θα τα ασκούν, ενώ τους ζήτησε διακριτικότητα και να πραγματοποιήσουν μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά ταξίδια.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, την ανάγκη να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά αν κάποιες δεσμεύσεις μπορούν να συζητηθούν εκ νέου ,κάτι τέτοιο να επιδιωχθεί.

Στο ΝΑΤΟ ο ΥΠΕΞ,

στην ΕΕ ο πρωθυπουργός

Ακόμη έγινε γνωστό ότι στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν θα μεταβεί ο πρωθυπουργός και τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κι αν χρειαστεί και ο υπουργός Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης.

Αντιθέτως, ο κ. Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την χώρα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς επεσήμανε στη παρέμβαση του την ανάγκη να μην επικρατήσει χαλάρωση που μπορεί να ανατρέψουν τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημοσίου, καθώς και να αντιμετωπιστεί -συμβολικά και ουσιαστικά- η φοροδιαφυγή.

Στις σύντομες παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί στάθηκαν στην ανάγκη να επικρατήσει κοινωνική ηρεμία.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Ρουπακιώτης ανέφερε ότι «πρέπει να αποπυρακτώσουμε τη ένταση», ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη καλού συντονισμού των υπουργείων και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινωνική ειρήνη.

 

Στην συνέχεια οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν προς τα υπουργεία για τις τελετές παράδοσης-παραλαβής.

 

Βουλευτές για μία ημέρα…

Ορκίστηκαν στις 11:30 το πρωί και τα μέλη του Κοινοβουλίου που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαϊου, τα οποία θα έχουν την πιο σύντομη κοινοβουλευτική θητεία στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία του τόπου.

Το νέο αυτό βουλευτικό σώμα θα περάσει στην ιστορία ως το μικρότερο σε διάρκεια ζωής, καθώς αύριο (σήμερα) ή το αργότερο το Σάββατο αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, που έχουν τοποθετηθεί στις 17 Ιουνίου.

Η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει έναν μήνα και οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των ονομάτων που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια, αν και η πολύ νωπή εντολή μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα.

Αύριο (σήμερα) η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί ξανά σε σώμα για να εκλέξει το προεδρείο προτού διαλυθεί. Κατά πληροφορίες, η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος και προήδρευσε της σημερινής συνεδρίασης, ως ο μόνος που έχει εκλεγεί στις 6 Μαϊου από το προηγούμενο προεδρείο, μαζί με τον κ. Κουράκη. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, ο κ. Πολύδωρας κάλεσε να καταλάβουν τις θέσεις στο προεδρείο τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές από τα τέσσερα πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα.

Η τελετή της ορκωμοσίας διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Στις 11.25 μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που χοροστάτησαν, ενώ όλοι οι βουλευτές στέκονταν όρθιοι στις θέσεις τους.

Χωροταξικά, τα κόμματα κάθονταν στα έδρανα με την εξής σειρά: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, πίσω από τη ΝΔ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και δίπλα αυτοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σημειώνεται ότι οι θέσεις αυτές επελέγησαν μόνον για σήμερα.

Ο κ. Πικραμμένος κατέβηκε από το έδρανό του και χαιρέτησε διά χειραψίας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχικά πλην του κ. Μιχαλολιάκου τον οποίο χαιρέτησε λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής κατέβηκε από τα ορεινά έδρανα για να ασπαστεί τον σταυρό.

Τον σταυρό ασπάστηκαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Καμμένος και Μιχαλολιάκος. Ο κ. Ιερώνυμος δεν κατευθύνθηκε προς την πλευρά της κ. Παπαρήγα, περνώντας ωστόσο μπροστά από τον κ. Τσίπρα κοντοστάθηκε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε με σεβασμό το κεφάλι του και ο αρχιεπίσκοπος τον άγιασε με τον βασιλικό. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φίλησε τον σταυρό.

Από την Αριστερά, το θρησκευτικό όρκο έδωσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Γλέζος, Κουρουπλής, Σακοράφα, Μητρόπουλος και Αποστόλου, από τη ΔΗΜΑΡ οι κ. Κουβέλης, Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης και Πανούσης και από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έδωσαν τον θρησκευτικό όρκο, όμως δεν σηκώθηκαν από τα έδρανά τους όταν προσήλθαν στην αίθουσα οι μουσουλμάνοι βουλευτές για να δώσουν τον δικό τους όρκο στο Κοράνι.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης δεν μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας για την ορκωμοσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Πριν την τελετή της ορκωμοσίας, πάντως, οι… προβολείς στράφηκαν στη Χρυσή Αυγή, οι βουλευτές της οποίας μπήκαν όλοι μαζί στην αίθουσα της Ολομέλειας. Πρώτος έφτασε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, μαζί με τη σύζυγό του, ο οποίος περίμενε τους βουλευτές στο προαύλιο του Κοινοβουλίου. Αφού συγκεντρώθηκαν και οι 21, προχώρησαν προς την πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου, όπου ο εκπρόσωπος του κόμματος και εκλεγμένος βουλευτής κ. Κασιδιάρης άρχισε να διαβάζει από χαρτί τα ονόματά τους και ένας ένας έμπαιναν στην αίθουσα.

Την ώρα που ο κ. Μιχαλολιάκος περίμενε μπροστά στο περιστύλιο τους βουλευτές, στη Βουλή έφτασε η Αλέκα Παπαρήγα με τους συνεργάτες της, η οποία επέλεξε να κατευθυνθεί στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου ανεβαίνοντας τη ράμπα και όχι τα σκαλιά, όπως κάνουν όλοι, σε μία εμφανή προσπάθεια να μην συμπέσει η είσοδός της με αυτή του κ. Μιχαλολιάκου.

Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και Παύλος Κοντογιαννίδης χάθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής και κατά λάθος μπήκαν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το