Photo Gallery, Τοπικά

Δεν εφαρμόζεται η κανονιστική απόφαση

Έλεγχοι στους κεντρικούς πεζόδρομους του Βόλου και επιβολή προστίμων σε καταστήματα για αυθαίρετες κατασκευές και άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Η κανονιστική απόφαση που εκδόθηκε από το Δήμο Βόλου για τα τραπεζοκαθίσματα δεν εφαρμόζεται και νέο γύρο διαβουλεύσεων άρχισε η Δημοτική Αρχή.

Συνεχείς συζητήσεις ανάμεσα σε μεμονωμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκο Μόσχο, με τη συμμετοχή στελεχών του Τμήματος Προσόδων και της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να  διευκρινίζονται σημεία της κανονιστικής απόφασης για τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων, η ισχύς της οποίας ξεκίνησε από την 1η Απριλίου 2012.

Η κανονιστική δεν εφαρμόζεται από πολλούς καταστηματάρχες και ο διάλογος που έχει ξεκινήσει αποσκοπεί στο να λυθούν τα προβλήματα.

Το Τμήμα Αυθαιρέτων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας διεξήγαγε ελέγχους στους κεντρικούς πεζόδρομους Αντωνοπούλου, Τοπάλη, Ερμού και προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε καταστήματα για αυθαίρετες κατασκευές, που αφορούσαν κυρίως πακτωμένες ομπρέλες, πέργκολες, παραπετάσματα από νάιλον. Επίσης συνεχίζεται η άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, οι συζητήσεις είναι χρήσιμες και πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεργασίας και κατανόησης από όλα τα μέρη. «Το θέμα είναι δύσκολο και σύνθετο, καθώς αφορά κυρίως στη νοοτροπία που έχει επικρατήσει τα τελευταία 15 χρόνια. Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι τα καταστήματα δείχνουν διάθεση συνεργασίας και συμμόρφωσης με τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και του Δημοτικού Συμβουλίου», επισήμανε σε δηλώσεις του ο ίδιος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, υπήρχαν σε κάθε συνεδρίαση τουλάχιστον 10 θέματα για ανάκληση αδειών λειτουργίας, για διάφορες παραβάσεις, ενώ φέτος είναι ζήτημα αν υπάρχουν κάθε φορά 4-5 τέτοια θέματα.

Οι καταστηματάρχες υποχρεούνται πλέον σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση, για να λαμβάνουν την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, εκτός των υπόλοιπων δικαιολογητικών, να προσκομίζουν στο Τμήμα Προσόδων σχέδιο-αποτύπωση του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Στο ίδιο σχέδιο πρέπει να αποτυπώνεται οπωσδήποτε και κάθε άλλη κατασκευή (π.χ. ομπρέλες, ζαρντινιέρες) ή κινητό εμπόδιο. Το σχέδιο υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο και σε ψηφιακή μορφή, το οποίο  αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου. Ήδη έχει διαμορφωθεί ειδική ενότητα και στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου στη διεύθυνση http://epoleodomia.volos.gr/cgi-bin/pages/estiasi-list.pl, στην οποία είναι αναρτημένα τα σχέδια αυτά και μπορούν να ελέγχονται από κάθε πολίτη.

Σημειώνεται επίσης ότι πλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους δεν χρησιμοποιείται ο χώρος που αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, αυτά πρέπει να συγκεντρώνονται, να συμπτύσσονται και να ασφαλίζονται. Επίσης, πρέπει να απομακρύνεται κάθε κινητή ή ακίνητη κατασκευή από τον αναφερόμενο χώρο.

Περαιτέρω στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, έρχονται προς έγκριση διάφορες κατασκευές στην περιοχή του Βόλου, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά. Τις επόμενες ημέρες μικτό κλιμάκιο των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, θα ξεκινήσει και τις προβλεπόμενες διαγραμμίσεις στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να οριοθετηθεί το τμήμα στο οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων για κάθε κατάστημα, σύμφωνα με την άδειά του.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «η διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Η κανονιστική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, που όταν γίνει κτήμα όλων, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ενός δυσάρεστου φαινομένου. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού αυτή ισχύει μόλις για ένα μήνα. Δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες της εποχής και των καταστημάτων, ωστόσο η απόλαυση των κοινόχρηστων χώρων είναι δικαίωμα όλων των δημοτών ανεξαιρέτως».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το