Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Ολι Ρεν: Επίλυση της κρίσης τώρα

Είπε ο Επίτροπος της ΕΕ απευθυνόμενος προς ευρωπαίους ηγέτες

«Είμαστε αντιμέτωποι είτε με μια σταδιακή αποδυνάμωση της ευρωζώνης είτε με την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής βάσης που είναι η οικονομική ένωση», δήλωσε την Παρασκευή (χθες) ο ευρωπαίος επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, κρούοντας για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με τις επιλογές της αποδυνάμωσης ή της ισχυροποίησης και καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους κλιμακώνοντας τις πιέσεις του.

Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για να επιβιώσει και να ευημερήσει, τόνισε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.

«Χρειαζόμαστε μια αυθεντική κουλτούρα σταθερότητας και μια πολύ αναβαθμισμένη ικανότητα περιορισμού της διάχυσης» της κρίσης, δήλωσε στη διάρκεια μιας διάσκεψης ο κ. Ρεν.

«Έτσι είναι, τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε μια διάλυση της Ευρωζώνης και να κάνουμε αντιθέτως το ευρώ να επιτύχει», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν προειδοποίησε όμως ότι, αν άρχιζε αμέσως μια συζήτηση για την έκδοση κοινών ομολόγων όλης της Ευρωζώνης, των ευρωομολόγων, θα ήταν μια «ψευδής συζήτηση».

Κάλεσε τις χώρες να ευθυγραμμίσουν πρώτα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας εστιάζοντας σε μια κοινή έκδοση δημοσίου χρέους χωρίς ταυτόχρονη χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη χωρίς να μοιραστούμε σημαντικά το βάρος της προσαρμογής», υποστήριξε.

«Η επιβολή των στόχων αυτών δια της βίας είναι πράγματι μια ψευδής συζήτηση», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ  στο 11% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή (χθες) η Eurostat.

Τον αντίστοιχο μήνα του 2011 το ποσοστό ήταν 9,9%.

Στην ΕΕ των «27» η ανεργία αυξήθηκε σε 10,3% από 10,2% τον Μάρτιο και 9,5% τον περυσινό Απρίλιο.

Η Eurostat υπολογίζει ότι 24,667 εκατομμύρια άτομα είναι χωρίς δουλειά στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 17,405 στην Ευρωζώνη.

Σε σύγκριση με τον εφετινό Μάρτιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε 102.000 άτομα στην ΕΕ και 110.000 στην Ευρωζώνη, ενώ συγκριτικά με τον περυσινό Απρίλιο αυξήθηκε κατά 1,932 και 1,797 εκατομμύρια άτομα αντίστοιχα.

Έναντι του περυσινού Απριλίου, η ανεργία υποχώρησε σε 11 κράτη-μέλη (της ΕΕ), αυξήθηκε σε 15 και παρέμεινε αμετάβλητη μόνο στην Ιρλανδία.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Ελλάδα (από 15,2% σε 21,7%), Ισπανία (από 20,7% σε 24,3%) και Κύπρο (από 7,1% σε 10,1%).

Τα υψηλότερα ποσοστά εξακολουθεί να έχει η Ισπανία με 24,3% και δεύτερη ακολουθεί η Ελλάδα με 21,7% (στοιχεία Φεβρουαρίου), τρίτη η Λετονία με 15,2% (πρώτο τρίμηνο 2012) και τέταρτη η Πορτογαλία με το ίδιο ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, η χώρα μας έχει την αρνητική πρωτιά με 52,7% και ακολουθεί η Ισπανία με 51,5%. Υπολογίζεται ότι 5,462 εκατ. νέοι είναι χωρίς δουλειά στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 3.358 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη.

Ο αριθμός των νέων ανέργων σε Ευρωζώνη και ΕΕ αυξήθηκε κατά 214.000 και 268.000 αντίστοιχα, έναντι του Μαρτίου.

Το ποσοστό ανήλθε σε 22,2% και 22,4% αντίστοιχα, έναντι 20,4% και 20,9% τον Απρίλιο του 2011.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς»

Σε «αναγκαίες υποχωρήσεις» πρέπει να προβούν όλα τα μέρη για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, τονίζεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου γίνεται λόγος για παιχνίδια με αλληλοκατηγορίες.

Όπως υποστηρίζει η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, καθώς, όπως προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, η σημερινή δομή της ευρωζώνης «δεν είναι βιώσιμη».

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για να διευκολυνθεί ο δανεισμός των υπερχρεωμένων κρατών.

Ο κ. Ντράγκι ζητά και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η διασφάλιση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εποπτεία των τραπεζών.

«Αυτό που απουσιάζει», όπως επισημαίνεται, «είναι το θάρρος από την πλευρά των πολιτικών, που αποφεύγουν να πουν στους ψηφοφόρους τους ορισμένες βασικές, σκληρές αλήθειες».

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, και σημειώνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία κινείται μεταξύ της επιβεβλημένης λιτότητας ή της αποχώρησης από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπήρξε ένας υπερβολικός δανεισμός και ότι η λιτότητα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, ενώ από την άλλη πλευρά μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ιδιαιτέρως οδυνηρή.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», στο κύριο άρθρο τους, υποστηρίζουν ότι η πρόκληση για τους Έλληνες και Ευρωπαίους ηγέτες είναι να βρουν έναν τρόπο που θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και θα διαχειρίζεται τη λιτότητα, χωρίς οικονομική και κοινωνική έκρηξη.

Τέλος, προβάλλεται η άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να πάψει να κατηγορεί την Ελλάδα και να πει στον γερμανικό λαό ότι τον υπερβολικό δανεισμό της Ελλάδας τον δημιούργησαν οι γερμανικές τράπεζες, ότι η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί εν μέρει διάσωση των γερμανικών τραπεζών, καθώς και ότι η διατήρηση της ευρωζώνης απαιτεί θυσίες απ’ όλες τις πλευρές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το