Τοπικά

Οι Ρώσοι γνωρίζουν τη Μαγνησία

Από την προχθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας
Από την προχθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας

Η πρώτη αποστολή Ρώσων τουριστικών πρακτόρων αναμένεται να επισκεφθεί το Βόλο και το Πήλιο από τις 15 μέχρι τις 18 Απριλίου. Το «άνοιγμα» της περιοχής στη ρωσική τουριστική αγορά είναι και το μεγάλο στοίχημα της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κ. Λεβέντης.

Από το ερχόμενο έτος αναμένονται οι πρώτες οργανωμένες αποστολές Ρώσων τουριστών στο Πήλιο. Βέβαια θα έρθουν και φέτος, αρχής γενομένης από το Μάιο, ωστόσο από το 2014 οι αφίξεις θα είναι περισσότερες και πιο οργανωμένες. Οι ξενοδόχοι περιμένουν σαν «μάννα εξ ουρανού» τον εισαγόμενο τουρισμό, καθώς όλα δείχνουν πως και φέτος, ο εσωτερικός θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτό δείχνουν ήδη και οι κρατήσεις για το Πάσχα, που δεν είναι και οι αναμενόμενες. Για το ερχόμενο καλοκαίρι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα από το εσωτερικό και οι ελπίδες στρέφονται στο εξωτερικό.

«Από τα δέκα μηνύματα που έχουμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα οκτώ είναι από τη ρωσική αγορά», σημειώνει ο κ. Λεβέντης, που αναφέρει ότι το καλοκαίρι θα έρθουν και Ρώσοι δημοσιογράφοι στην περιοχή.

«Στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε νέες αγορές του εξωτερικού και προς την κατεύθυνση αυτή ένα από τα «εργαλεία» μας είναι  και η «στροφή» στην επιχειρηματικότητα μέσα από την τόνωση της απασχόλησης», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Οι ξενοδόχοι προχώρησαν στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κένταυρος», με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της Μαγνησίας και της αγοράς εργασίας, μέσα από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Δράση 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας».

Στόχος της Πράξης είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στην περιοχή παρέμβασης.

Οι επιμέρους  δράσεις που θα υλοποιηθούν από τους εταίρους, αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις μήνες. Οι υλοποιούμενες πράξεις έχουν ως πεδίο αναφοράς την τοπική αγορά εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

«Για να υπάρχει απασχόληση πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες «όρθιες» επιχειρήσεις. Έτσι, λοιπόν, και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ιδρύσαμε μια εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΟΠΣΑ. Στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε την υποδομή, μέσω της οποίας θα προβάλλουμε τις επιχειρήσεις μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε την περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Λεβέντης.

Η σύμπραξη  έχει ως στόχο την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας 80 θέσεων απασχόλησης για άνεργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Οι πράξεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Παραδείγματα τέτοιων ενεργειών αποτελούν, η συμβουλευτική υποστήριξη των ανέργων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και η εκπαίδευση των ανέργων και δικτύωση των φορέων.

Στην προχθεσινή συνέλευση των ξενοδόχων εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον του τουρισμού στη Μαγνησία, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την περαιτέρω πτώση της εσωτερικής κίνησης. Οι ελπίδες όλων πλέον στρέφονται στο εξωτερικό και η ρωσική αγορά είναι μία από αυτές, στις οποίες στοχεύουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν οι δυνατότητες του αεροδρομίου  Κεντρικής Ελλάδας, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, οι συμμετέχοντες στην σύμπραξη θα τύχουν προβολής την επόμενη τετραετία στις αγορές της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ.

Στην προχθεσινή συνέλευση εγκρίθηκαν ο οικονομικός και ο διοικητικός απολογισμός της Ένωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το