Το βήμα του πολίτη

Οι οφειλές του πρώην Δήμου Ζαγοράς

H πρώην Δήμαρχος Αφροδίτη Μανίνη-Τσαπράζη γράφει:

«Παρακολούθησα επανειλημμένα μέρες τώρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τελευταία στο φύλλο της Εφημερίδας «Θεσσαλία» στις 13/01/2011 να γίνεται λόγος από το νέο Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου και δημοσιογράφους για έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης στο Δημαρχείο Ζαγοράς την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 καθώς και για έλλειψη πετρελαίου για τον εφοδιασμό των απορριμματοφόρων του Δήμου και να αναγάγονται σε μείζονα θέματα αλλά και συνάμα να έχουν καταντήσει μίζερος λαϊκισμός.

Όταν έγινε το πρώτο σχόλιο θεώρησα ότι δεν ήταν θέμα ουσίας να ασχοληθώ με αυτό. Το μικροπολιτικό παιχνίδι όμως συνεχίστηκε και έγινε το σχόλιο καραμέλα στο στόμα όσων θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να θίξουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Η δεοντολογία επιβάλλει όταν σχολιάζεται κάτι από αιρετούς ή δημοσιογράφους να γίνεται σωστή και πλήρης ενημέρωση και να ακούγονται και οι δύο πλευρές προς αποφυγή παρεξηγήσεων και άσχημων εντυπώσεων στους ακροατές ή αναγνώστες που δε γνωρίζουν πώς έχουν τα πράγματα.

Παρέλειψαν να αναφέρουν οι σχολιαστές, παρότι εγνώριζαν, ότι η έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης στο Δημαρχείο δεν οφειλόταν σε αμέλεια της Δημάρχου ή σε άρνηση του προμηθευτή να εφοδιάσει το Δήμο με πετρέλαιο.

Παρέλειψαν να αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες του έτους μετά από εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Ζαγοράς η νέα Δημοτική Αρχή άφησε νυχθημερόν σε λειτουργία τα καλοριφέρ με αποτέλεσμα τα καύσιμα να τελειώσουν (κάποτε κι αυτά τελειώνουν) και δεν ήταν δουλειά της Δημάρχου να ελέγχει πότε τελειώνουν ή όχι τα καύσιμα για να κάνει νέα παραγγελία.

Παρόλα αυτά δικός μας Αντιδήμαρχος την ημέρα εκείνη εφοδίασε και πάλι το Δημαρχείο με τις «σταγόνες πετρελαίου» που αναφέρουν στο σχόλιό τους.

Παρέλειψαν να αναφέρουν επίσης ότι στις αποθήκες του Δήμου στην περιοχή «Σφαγείων» υπήρχε πετρέλαιο για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των απορριμματοφόρων τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Παρέλειψαν να αναφέρουν ότι είχαμε σύμβαση με τον προμηθευτή μέχρι 12/02/2011, ο οποίος τους εφοδίασε εκ νέου με καύσιμα θέρμανσης και κίνησης στις 03/01/2011.

Θεωρώ ότι η εμμονή των σχολιαστών στην έλλειψη πετρελαίου στις 2/1/2011 στο Δημαρχείο Ζαγοράς (παρότι γνώριζαν κι άλλες λεπτομέρειες που δε θεωρώ σωστό να αναφέρω σήμερα – αν χρειαστεί θα το κάνω στο μέλλον) έχει καταντήσει ευτράπελο θέμα και καλό είναι να σταματήσει.

Όσον αφορά το θέμα των οφειλών του πρώην Δήμου Ζαγοράς, για τις οποίες είχαμε ενημερώσει με δική μας πρωτοβουλία προεκλογικά τον κύριο Δήμαρχο αλλά και σε συνάντησή μας που έγινε μετεκλογικά με δική του πρωτοβουλία, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της παράδοσης του ταμείου από τον ταμία του Δήμου Ζαγοράς στον ταμία του νέου Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου θα ενημερώσουμε τους Δημότες (όπως πράξαμε στο παρελθόν με τους ισολογισμούς μας, οι οποίοι είναι ελεγμένοι χρόνια τώρα από ορκωτούς λογιστές – ελεγκτές, και τους δημόσιους απολογισμούς μας) διά του Τύπου με λεπτομέρειες για το ύψος και το είδος των οφειλών (προμήθειες, έργα, υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις του Δήμου, απαιτήσεις από τρίτους, κ.τ.λ.) καθώς και για την προέλευση, το σκοπό και το χρόνο λήξης των δανείων αυτών που βρήκαμε και αυτών που πήραμε επί των ημερών μας και άλλα πολλά.

Σχετικά με οφειλές προς τους εργαζόμενους αποδοχών τριών μηνών που αναφέρεται στο σχόλιο της εφημερίδας «Θεσσαλίας» στις 13/1/2011 ενημερώνουμε ότι οι μισθοδοσίες, δώρα Χριστουγέννων μονίμων υπαλλήλων, συμβασιούχων, αορίστου χρόνου είχαν πληρωθεί μέχρι 31/12/2010. Ακάλυπτο έμεινε ένα δίμηνο εργαζομένων με το πρόγραμμα Μερικής Απασχόλησης (και όχι όλων – ορισμένοι είναι πληρωμένοι μέχρι και το Δεκέμβριο του 2010) η πληρωμή των οποίων γίνεται ανά τρίμηνο περίπου μαζί με τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το αρμόδιο Υπουργείο.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είχαν πάρει όλες τις αποδοχές τους μέχρι 31/12/2010. Απλήρωτοι είναι οι αιρετοί (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι) επί ένα χρόνο περίπου, οι οποίοι προς τιμήν τους προτίμησαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ενώ στο παρελθόν οι αιρετοί φρόντιζαν πρώτοι να παίρνουν τις αποδοχές.

Καλό είναι λοιπόν οι ειδησιογράφοι και σχολιαστές να μη μεροληπτούν και αν θέλουν να είναι αντικειμενικοί και να πληροφορούν σωστά τον κόσμο να ερωτούν και εμάς για τα θέματα που μας αφορούν. Νομίζω ότι αυτό επιβάλλει το πολιτικό ήθος και η δημοσιογραφική δεοντολογία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το