Τοπικά

Οι Εφορίες ανοίγουν για να… ξανακλείσουν – 48ωρη απεργία

ΕΦΟΡΙΑ

Ο χαμός αναμένεται σήμερα στις Εφορίες του Βόλου (Α’-Β’) και της Ν. Ιωνίας, που επαναλειτουργούν μετά από έξι ημέρες, λόγω εγκατάστασης του νέου συστήματος TAXIS. Πάντως οι Εφορίες αναμένεται να υπολειτουργήσουν αύριο και την Παρασκευή, λόγω 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.

Κοσμοσυρροή αναμένεται σήμερα στις Εφορίες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας μετά από το εξαήμερο κλείσιμό τους, με αποτέλεσμα χθες ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Βόλου κ. Χρ. Τσαμπρινός, να ζητήσει από τους φορολογούμενους την κατανόησή τους. Όσοι θέλουν να παραλάβουν κλειδάριθμους, ο κ. Τσαμπρινός τους προτείνει να μην προσέλθουν στις Εφορίες, αλλά να περιμένουν να τους παραλάβουν ταχυδρομικά, καθώς σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων και του νέου TAXIS, η διαδικασία δεν θα περαιώνεται χωρίς προβλήματα. Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, το ελάχιστο προσωπικό που τυχόν θα περισσέψει με την εφαρμογή του νέου συστήματος, θα αξιοποιηθεί σε άλλα τμήματα, όπως του ελέγχου και το δικαστικό.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνονται ηλεκτρονικά οι τόκοι των καταθέσεων στις δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογούμενων, παραλήφθηκαν από τη ΓΓΠΣ στις 14 Ιουνίου.

Επίσης παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012.

Η προθεσμία για την υποβολή των καταστάσεων του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α’) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, που ξεκίνησε χθες, παρατείνεται ως ακολούθως:

Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2, 3.

Μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6.

Μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7, 8, 9.

Μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0.

 

48ωρη απεργία

Κι ενώ οι Εφορίες του Βόλου επαναλειτουργούν από σήμερα, η Ομοσπονδία Εφοριακών έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο.

Οι εφοριακοί διεκδικούν:

-Πάγωμα κάθε διαδικασίας αναδιοργάνωσης (για το σύνολο των φορολογικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙΚ.) έως την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, καθώς επίσης και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα.

-Γραπτές απαντήσεις για τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων του κλάδου, καθώς και όσων υπηρετούν σήμερα, τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και κατά Νομό.

-Να εξακολουθεί να λειτουργεί τουλάχιστον μια Δ.Ο.Υ. ανά Νομό. Να υπάρξουν επιπλέον της μιας ΔΟΥ ανά Νομό και άλλες, με συνδυασμό κριτηρίων όπως: Πληθυσμιακά, γεωγραφικά (νησιά, ορεινές περιοχές κ.λπ.), εθνικά (παραμεθόριες, ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές), οικονομικά-φορολογικά.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΠΟΕ-ΔΟΥ αφού εξάντλησε (χωρίς αποτέλεσμα), όλες τις προσπάθειες που έπρεπε να κάνει και όλα τα άλλα διαπραγματευτικά μέσα που έπρεπε να χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, οδηγήθηκε στην απόφαση να ακολουθήσει το δυναμικό-απεργιακό αγώνα. Όμως, πρέπει να επισημάνουμε, πως εν αρκεί σήμερα ο αγώνας οποιασδήποτε συνδικαλιστικής ηγεσίας, για ν’ αποτρέψει τα όσα δεινά εξυφαίνονται σε βάρος όλου του κλάδου και των υπηρεσιών του».

 

Οι αρχαιολόγοι για τη

φορολόγηση αγροτεμαχίων

Σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που βρίσκονται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών το παρακάτω υπόμνημα: «Εν όψει του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση (απαλλαγή φόρου) για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εντός της αδόμητης Ζώνης Α΄ των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Τα αγροτεμάχια ή οικόπεδα που βρίσκονται εντός Ζώνης Α΄ δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την προστασία των αρχαιοτήτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3028/2002, που απαγορεύουν τη δόμηση και επιτρέπουν (ανάλογα με την περίπτωση) μόνο την ελαφρά καλλιέργεια. Στο βαθμό δε, που τα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις έχουν περιοριστεί δραματικά, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει φοροαπαλλαγή για τις ιδιοκτησίες αυτές προκειμένου να μην υποστούν οι ιδιοκτήτες τους μία άλλη άδικη επιβάρυνση.

Η διαφορετική μεταχείριση των αγροτεμαχίων εντός Ζώνης Α΄ αρχαιολογικού χώρου αντιθέτως, θα σημαίνει την προσπάθεια της πολιτείας να διευκολύνει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μη στρέψει τους κατόχους των αγροτεμαχίων, και μέσω αυτών το σύνολο των πολιτών, εναντίον της προστασίας των αρχαιοτήτων».

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το