Photo Gallery, Πολιτισμός

Οι Βλάχοι τίμησαν τους Ευεργέτες


 

Του

Σπύρου Τσιανάκα*

 

 

Η ελληνική ψυχή ανά τους αιώνες μεγαλούργησε επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, υπερβάσεως του «εγώ», αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Αυτές οι υψηλές αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα νοηματοδοτούν την ύπαρξή του, συνυφαίνονται στενά με την ταυτότητά του και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής του κληρονομιάς.

Τα παραπάνω στοιχεία τα αναγνωρίζουμε στην προσωπικότητα των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Αρκετά από τα έργα αυτά ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον Ελληνικό χώρο αγέρωχα και ευθυτενή, μεταλαμπαδεύοντας τον ψυχικό πλούτο των Ελλήνων ευεργετών, τα ευγενή συναισθήματα αυτών για την ανθρώπινη ψυχή και την αμέριστη αγάπη και γενναιοδωρία τους προς τον Ελληνικό πολιτισμό.

Η καρδιά του βλαχόφωνου Ελληνισμού χτύπησε στην Πρωτεύουσα της Ελλάδος το περασμένο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011. Σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, άριστα οργανωμένη, μπροστά στο κατάφωτο επιβλητικό Ζάππειο Μέγαρο όλοι, από τους διοργανωτές μέχρι τους μουσικούς και τους χορευτές, σεβόμενοι, ως όφειλαν, τον ιστορικό χώρο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τιμώντας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τους Εθνικούς μας Βλάχους ευεργέτες, Ευάγγελο & Κωνσταντίνο Ζάππα από το Λάμποβο της Β. Ηπείρου.

Προς τιμή των δυο Εθνικών Ευεργετών, με μεγάλη παρρησία και ευλάβεια χόρεψαν οι Αρμάνοι από όλη την Ελλάδα, με ρεκόρ συμμετοχών πάνω από 50 Συλλόγους και με 1000 χορευτές περίπου, μεταξύ αυτών και ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου σε κοινή εμφάνιση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάχων Σέσκλου «Η Φράσαρη», εμφανιζόμενοι σε ομάδες αλλά σε πλήρη αρμονία χόρεψαν με υπερηφάνεια, όμως και δέος προς τέρψιν πλήθους θεατών και ικανοποίησιν των επισήμων που παρευρέθησαν.

Για το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βόλου, με οκτώ μήνες ζωής, υπήρξε μεγάλη ευκαιρία να απολαύσει την τιμή της συμμετοχής σε αυτή τη λαμπρή γιορτή.

Φωτογραφηθήκαμε στο ιστορικό Αίθριο του Ζαππείου, ξαναβρεθήκαμε με τους άλλους Συλλόγους που συμμετείχαν και παρελάσαμε υπερήφανα μπροστά στους επισήμους και τον κόσμο και λάβαμε θέση ισότιμα δίπλα στους παλιότερους, οι οποίοι μας περιβάλλουν με μεγάλη αγάπη και συναλληλία. Όλοι μας θα θυμόμαστε με μεγάλη συγκίνηση τη στιγμή που ακούσαμε να μας καλεί από μικροφώνου η συντονίστρια στην 7η χορευτική ομάδα

Από τη Μαγνησία συμμετείχε επίσης και ο Σύλλογος Περιβολιωτών Νομού Μαγνησίας, με την εγνωσμένης αξίας πολυπληθή χορευτική του ομάδα, που πραγματικά ξεχώρισε στην 6η ομάδα.

Συγχαρητήρια στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β) και προσωπικά στον πρόεδρό της, κ. Μιχάλη Μαγειρία, που κατάφερε να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα για τη παραχώρηση του χώρου, και οργάνωσε την άρτια μουσικοχορευτική βραδιά, η οποία αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη τόσο για την ίδια όσο και για τους Συλλόγους που συμμετείχαν.

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων για τη συνδιοργάνωση και τα θερμά λόγια του εκπροσώπου της, κου Ιωάννη Ζώη.

Εύγε! στους μουσικούς και στους χορευτές που πραγματικά υπερέβαλαν εαυτούς και με τη δέουσα προσήλωση και σεμνότητα απέδωσαν αυθεντικά τα τραγούδια και τους χορούς των Αρμάνων.

Σε ό,τι μας αφορά ευχόμαστε η εκδήλωση αυτή να εγκαινιάσει σειρά και άλλων τακτικών ανάλογης αξίας μουσικοχορευτικών εμφανίσεων των ανά την Ελλάδα Βλάχικων Συλλόγων, ανοιχτών στον κόσμο, που τελικά αποδεικνύεται πολύ καλός δέκτης της βλάχικης παράδοσης.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6937160060 & 6937400504.

 

* Ο κ. Σπύρος Τσιανάκας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το