Photo Gallery, Οικονομία

Κλονίζονται οι διεθνείς χρηματαγορές

Μεγάλη πτώση 3,03% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά

 

 

Στα πρόθυρα γενικευμένου πανικού βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, καθώς προσλαμβάνει καθολικές διαστάσεις η απογοήτευση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου ειδικότερα. Η χθεσινή διπλή επισήμανση για «συστημικούς κινδύνους» που απηύθυναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των Bank of America, Wells Fargo και Citigroup από τη Moody’s και επίσης με την αναπάντεχη καταψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων μιας ρύθμισης που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση, ενέτειναν την υποψία στους επενδυτές ότι το σύστημα αρχίζει πλέον να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες.

Μεγάλη είναι η αναταραχή σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές. Οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές και για το ευρώ είναι αιματηρές, ενώ κάθετη πτώση σημειώνουν και οι τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών, των εμπορευμάτων εν γένει, ακόμη και του χρυσού.

 

Το Χ.Α.Α.

Σε νέα χαμηλά 16 ετών και νέα χαμηλά έτους υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η έντονη ανησυχία για την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί και να ξεπεράσει την κρίση χρέους, οι συστάσεις από επίσημους φορείς, όπως το ΔΝΤ και η Κομισιόν, για την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δημιουργούν πανικό στις αγορές.
Πέραν αυτών, την ελληνική αγορά επηρέασε αρνητικά και το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση των νέων βίαιων μέτρων λιτότητας, με πολλούς να σημειώνουν ότι η ανάγκη να υπάρξουν τα νέα αυτά μέτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας τους προγράμματος.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 830,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,03%, με το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,192 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,06% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,50%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της ΔΕΗ (+0,17%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-5,66%), της Πειραιώς (-5,17%), της Μυτιληναίος (-5,07%) και του ΟΤΕ (-4,48%).  Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στα 2,98 ευρώ με πτώση 2,30%.
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (+0,05%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-4,79%), της Υγείας (-4,45%) και της Τεχνολογίας (-4,40%).
Ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 107 πτωτικά και 36 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Χατζηϊωάννου (κ) +20,00%, Πήγασος +9,09%, Μύλοι Λούλη +6,90% και Νάκας +6,67%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΑΧΟΝ Συμμετοχών -20,00%, Ridenco -16,67%, Unibios -16,67% και Medicon -13,71%.

Στο κόκκινο και η Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες άνω του 4% σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 4,32%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 4,67% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 5,03%.

Μεγάλο πλήγμα στην Ευρώπη υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές: Οι μετοχές των γερμανικών Deutsche Bank, Commerzbank υποχώρησαν με 8,4% και 6,4%, ενώ το 9% ξεπέρασε η πτώση των Societe Generale, Credit Agricole, Lloyds, Barclays.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με τα CDS Ιταλίας και Ισπανίας να εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ, ενώ την ανιούσα έχουν πάρει και τα ελληνικά CDS.  Σε ιστορικό χαμηλό, στο 1,675% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, τα 5ετή ελληνικά CDS ενισχύονται κατά 526 μονάδες βάσης στις 5.568 μονάδες. Το spread του 2ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 7.476 μονάδες, του 5ετούς στις 4.053 μονάδες και του 10ετούς στις 2.213 μονάδες.
Αντιστοίχως, τα 5ετή CDS των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται κατά 29 μονάδες βάσης στις 550 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ενώ τα 5ετή CDS των ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν 20 μονάδες βάσης στις 450 μονάδες βάσης. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τιτλων διαμορφώνεται στο 5.687% και των 10ετών ισπανικών ομολόγων στο 5,336%

 

Κατρακύλησε ο Dow Jones

 

Σε ελεύθερη πτώση, μετά τη «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις ασιατικές αγορές, η Γουόλ Στριτ, με τον Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά πάνω από 500 μονάδες και να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρησή του σε δύο ημέρες από την εποχή της κρίσης του 2008. Μεγαλύτερη του 3% η υποχώρηση και για τους υπόλοιπους δείκτες στη Νέα Υόρκη, κάτω από τα 80 δολ. βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας των ανησυχιών για την ορμή της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Η τιμή του αμερικανικού αργού άγγιξε μέχρι και τα 79,6 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 4% στα χαμηλά έξι εβδομάδων. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν οι εκτιμήσεις της Fed για σημαντικούς κινδύνους για την αμερικανική ανάπτυξη εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί, μεταξύ άλλων, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 3,51% πέφτοντας στις 10.734,05 μονάδες. Ο Νasdaq υποχώρησε κατά 3,25% στις 2.455,67 μονάδες ενώ ο S&P έχασε 3,18% πέφτοντας στις 1.129,61 μονάδες.
Αίσθηση προκαλεί ότι τα θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια» – πλην του δολαρίου που ενισχύεται για τεχνικούς λόγους και όχι βεβαίως επειδή οι επενδυτές εμπιστεύονται την αμερικανική οικονομία – δεν πείθουν πλέον για την ασφάλειά τους τους επενδυτές. Στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού υποχωρούσε κατά 16,12 δολάρια στα 1.766,23 δολάρια η ουγκιά, ενώ πέφτουν και οι αγορές ομολόγων.

Οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται (όχι όμως και το Tea Party) ότι στο επίκεντρο της κρίσης – τουλάχιστον της αμερικανικής – βρίσκεται η αδυναμία της οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε χθες ο Μπερνάνκι προβλέπει την επένδυση 400 δισ. δολαρίων σε ομόλογα μακράς ωρίμανσης της κυβέρνησης, κίνηση που έχει ως σκοπό να απελευθερώσει δανειακά κεφάλαια από τις εμπορικές τράπεζες που θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Το 61% των ειδικών που συμμετείχαν σε έρευνα που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg πιστεύει ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να βελτιώσουν την αμερικανική αγορά εργασίας ούτε να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας από το πανύψηλο (για τα αμερικανικά δεδομένα) ποσοστό 9,1%.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το