Photo Gallery, Τοπικά

Οικονομικό πλεόνασμα μετά από αρκετά χρόνια στο Νοσοκομείο Βόλου

Με τις επιδόσεις του στους οικονομικούς δείκτες κατατάχτηκε πρώτο σε όλη τη χώρα

 

Από αριστερά οι κ.κ. Σκρίμπας, Ντόκος και Ζαχαρόπουλος

 

Διαχειριστικό πλεόνασμα που αγγίζει τα 838.000 ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2011 έχει πετύχει το Νοσοκομείο Βόλου, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2010 είχε καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο οφειλών από τη μια και απαιτήσεων – ταμειακού υπολοίπου από την άλλη γύρω στα 405.958,81 ευρώ, όταν αντίστοιχα το 2010 το μείον ήταν στα 10.322.112,02 ευρώ. Λόγω των επιδόσεων στους οικονομικούς δείκτες το Νοσοκομείο Βόλου κατέχει πλέον την πρώτη θέση πανελλαδικά μεταξύ των Νοσοκομείων σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Υγείας παίρνοντας μάλιστα βαθμολογία +4.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παρεχώρησε χθες το μεσημέρι η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου. Ο διοικητής κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος και ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος παρουσίασαν τα στοιχεία για τις επιδόσεις του ιδρύματος τον τελευταίο ένα χρόνο, όπου και προκύπτουν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο διοικητής τόνισε πως το Νοσοκομείο έχει αναδειχθεί ως κορυφαίο στη χώρα. Από τον Απρίλιο το Νοσοκομείο παρουσιάζει μια αύξουσα τάση στα διαχειριστικά πλεονάσματα. Στο πρώτο τετράμηνο του 2011 το πλεόνασμα ήταν 560.000 ευρώ περίπου, ενώ το πρώτο πεντάμηνο 838.000 ευρώ. Αν το Νοσοκομείο καταφέρει να συντηρήσει αυτό το πλεόνασμα και στο βάθος του χρόνου μπορέσει να την περπατήσει προοδευτικά, κάποτε πιθανόν θα φύγει από τις πλάτες του το κακό παρελθόν. Αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης απέναντι στην ανάγκη που έχει επιβάλλει το υπουργείο για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, είναι ότι το νοσοκομείο διατηρεί την αυτονομία του, με το να αποδεικνύει ότι στον πληθυσμό ευθύνης του αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες υγείας πάντα με τον κανόνα κόστους-αποτελέσματος. Αν η αξιολόγηση γινόταν τον περασμένο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα ήταν τελευταίο. Άρα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα υπερακόντισε εαυτόν και έφτασε σε αυτή την θέση. Η οποία θέση είναι κορυφαία και παράγει ζάλη. Άρα είναι υπόθεση των εργαζομένων, αφού μπαίνουν τα πράγματα σε μια ρότα, να αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν αυτή την πορεία.

 

Τα στοιχεία

Ο διοικητής παρουσίασε τη χρηματοοικονομική θέση του Νοσοκομείου από το 1997 μέχρι και το 2010, όπου συνέβησαν πέντε ρυθμίσεις οφειλών. Η χρηματοοικονομική θέση είναι το υπόλοιπο μεταξύ των οφειλών του νοσοκομείου από τη μια και των απαιτήσεων από τα Ταμεία, αλλά και του ταμειακού υπολοίπου από την άλλη.

Το 1998 το «Αχιλλοπούλειο» είχε -1.924.566,79 ευρώ, το 2008 έφτασε τα -23.298.397,04 ευρώ παρά τις ρυθμίσεις οφειλών, το 2009 μειώθηκε στα -10.322.112,02 ευρώ, ενώ το 2010 για πρώτη φορά σημείωσε θετικό πρόσημο με 405.958 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, πλέον οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου κοστολογούν και εισπράττουν πολύ σύντομα μέσα σε ένα μήνα τα νοσήλια από τα Ταμεία, ενώ πριν ένα χρόνο έπρεπε να περάσουν οκτώ μήνες για εισπραχθούν.

Το διαχειριστικό πλεόνασμα των 838.000 ευρώ προέρχεται τόσο από την είσπραξη των πέντε ευρώ και την κοστολόγηση των παρακλινικών εξετάσεων όσο και από τον εξορθολογισμό των δαπανών σε άλλα πεδία.

Το Νοσοκομείο Βόλου ήταν το όγδοο πανελλαδικά στην μεγάλη προσέλευση ασθενών στα Επείγοντα, γύρω στους 111.768 άτομα και πρώτο μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου ανήκει. Μηνιαίως στα Επείγοντα προσέρχονται 9.314 άτομα και ημερησίως 310 άτομα.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι εισπράξεις (πέντε ευρώ και παρακλινικές εξετάσεις) από τα Επείγοντα ήταν συνολικά 183.023,99 ευρώ, ενώ από τα Εξωτερικά Ιατρεία 117.873 ευρώ. Επίσης οι εισπράξεις από τα απογευματινά ιατρεία αυξήθηκαν από πέρυσι κατά 20.000 ευρώ περίπου και ανήλθαν στις 83.600 ευρώ περίπου.

Σχετικά με το φαγητό στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι μερίδες φαγητού (πρόγευμα, γεύμα, δείπνο) ήταν 92.320 ενώ αντίστοιχα πέρυσι 135.669, δηλαδή μείωση σε ποσοστό 31,95%.

Το πρώτο τετράμηνο του 2011 υπήρξαν αγορές ποσού 6.081.825, 35 ευρώ για 35.635 ημέρες νοσηλείας έναντι ποσού 9.497.954 ευρώ και 33.395 ημέρες νοσηλείας του αντίστοιχου τετραμήνου του 2010. Οι σημαντικότερες μειώσεις είναι εξής: Τρόφιμα -54,81%, φάρμακα -41,55%, υγειονομικό υλικό -38,10%.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος τόνισε πως με αφορμή τα στοιχεία για τις σπατάλες στη σίτιση τα προηγούμενα χρόνια, κλήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου για να καταθέσει την άποψή του, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να προσκομίσει νομικές αποδείξεις, ώστε να στοιχειοθετηθούν ευθύνες κατά προσώπων. Άλλωστε και στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας του 2005 για το ίδιο θέμα δεν αποδίδονταν ευθύνες παρά μόνο συστάσεις.

Για το θέμα του τμήματος χημειοθεραπείας είπε πως μπορεί να μην είναι ενταγμένο ακόμη στον οργανισμό, ωστόσο δεν τίθεται καν ζήτημα να σταματήσουν οι χημειοθεραπείες. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος υπογράμμισε τη λειτουργία μαιευτικού χειρουργείου, την αναβάθμιση των υποδομών στο τμήμα χημειοθεραπείας. Επιπλέον αρκετά έργα του ΕΣΠΑ βρίσκονται κοντά στη δημοπράτηση, ενώ το ζήτημα του κτιρίου του κέντρου υγείας Σκιάθου βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακόμη τόνισε πως το Νοσοκομείο δεν κινδυνεύει με αλλαγές από την αναδιάρθρωση στο ΕΣΥ. Ο ίδιος σε σχετική σύσκεψη υπερασπίστηκε και το Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, ωστόσο έστειλε μήνυμα σε προϊσταμένους τμημάτων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και στήριξη της προσπάθειας όλων, ώστε να μην αναιρέσει την υπερασπιστική γραμμή που έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής.

 

Οι παθογένειες

Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε και στις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων οι οποίες πλέον είτε έχουν αποκατασταθεί είτε οδηγούνται προς αντιμετώπιση.

Μία από αυτές ήταν το γεγονός ότι δεν εκδίδονταν δελτία εξαγωγών για τα τρόφιμα ούτε καταγράφονταν οι ανάγκες σίτισης.

Οι παθογένειες είναι οι εξής:

1. Ανείσπρακτες απαιτήσεις από ιατρικές υπηρεσίες στα Επείγοντα. Οι ελάχιστες εισπράξεις γίνονταν με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών χειρόγραφες και διπλότυπες, ενώ υπήρχε μηχανογραφημένη εφαρμογή.

2. Δαπάνες σίτισης στα Κέντρα Υγείας και στα αποκαλούμενα «κλειστά τμήματα» με παράβλεψη κειμένων διατάξεων.

3. Αδρανοποίηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για την ανάδειξη ιεραρχίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα Τμήματα να λειτουργούν χωρίς προϊσταμένους.

4. Μετατάξεις στις διοικητικές υπηρεσίες προσωπικού χωρίς γνώση Η/Υ, στην πλειοψηφία τους.

5. Διοικητικό προσωπικό διεσπαρμένο σε ιατρικά τμήματα, με ακάλυπτες τις διοικητικές υπηρεσίες και άλλες υποστηρικτικές δομές.

6. Ανορθολογική χωροταξική κατανομή διοικητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οργανωτική αταξία και έλλειψη συντονισμού και ελέγχου διοικητικών ενεργειών.

7. Καθυστέρηση στην καταχώρηση τιμολογίων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση βεβαίωσης -κοστολόγησης των νοσηλειών.

8. Προτιμησιακό καθεστώς πληρωμών των προμηθευτών, με αποτέλεσμα την ανυποληψία του Νοσοκομείου στις αγορές προμηθευτών και ειδικά στην ντόπια αγορά με επιπτώσεις στο κόστος αγορών και υπηρεσιών. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ξεχωριστό πρωτόκολλο υποβολής τιμολογίων, δεν τηρούνταν χρονική προτεραιότητα των πληρωμών και παρατηρούνταν ακόμη και απώλεια τιμολογίων. Αυτά συνετέλεσαν στην αποστροφή των προμηθευτών και την αποφυγή συναλλαγών με το Νοσοκομείου από τους προμηθευτές.

9. Στη διαχείριση τροφίμων δεν εκδίδονταν δελτία εξαγωγών με συνακόλουθη την αδυναμία ελέγχου ανάλωσης τροφίμων από αρμόδια όργανα. Απουσία καταγραφής πραγματικών αναγκών σίτισης των ασθενών με αποτέλεσμα την κατασπατάληση μερίδων παρασκευασμένων φαγητού.

10. Περιττές μαζικές παραγγελίες έντυπου υλικού που έπρεπε να τεθεί εκτός χρέους.

11. Μεγάλο βάθος στην ιεραρχική αλυσίδα γραπτών εντολών με κατασπατάληση χρόνου, ενεργειών και χρήματος για την διεκπεραίωση αποφάσεων.

12. Το έτος 2002 το Νοσοκομείο είχε προβάδισμα για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ). Στη συνέχεια, άστοχες επιλογές και στρατηγικές παλινδρομήσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΥΠΕ (ΔΥΠΕ) ανέκοψαν αυτήν την πορεία, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μην διαθέτει ΟΠΣΥ και η διοίκηση να στερείται βασικού εργαλείου δομημένων αποφάσεων.

13. Μη τήρηση 12τημορίου σε εφημερίες – υπερωρίες, με υπερβάσεις προϋπολογισμών.

Σχετικά με το προσωπικό οι παθογένειες ήταν οι εξής: 1. Απουσία κινητικότητας προσωπικού των υποστηρικτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την έλλειψη κατάρτισης και την απουσία κινήτρων.

2. Εγκαθιδρύθηκε σταδιακά μια έλλειψη εργασιακής κουλτούρας, αυτοαπαξίωση του προσωπικού με δυνατότητα ανέλιξης που εμφάνιζε σημάδια αυτοπαραίτησης από συλλογικές προσπάθειες και ομαδικό πνεύμα δουλειάς.

Από τη διοίκηση τονίστηκε πως σταδιακά άλλαξε η νοοτροπία στο προσωπικό, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εθελοντική εργασία και τις Κυριακές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το