Photo Gallery, Τοπικά

Ξεχωριστή εμπειρία η συμμετοχή στη Βουλή Εφήβων

Οι εργασίες της ΙΖ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώθηκαν προχθές Δευτέρα

Ικανοποιημένοι που γνώρισαν από κοντά την εμπειρία λειτουργίας της Βουλής, κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και μοιράστηκαν απόψεις και ιδέες για διάφορα θέματα καταθέτοντας και δικές τους προτάσεις, επέστρεψαν από την Αθήνα οι μαθητές της Μαγνησίας που εκπροσώπησαν το Νομό στη Βουλή των Εφήβων.

Οι εργασίες της ΙΖ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώθηκαν προχθές Δευτέρα. Οι έφηβοι χωρισμένοι σε διάφορες επιτροπές εξέτασαν διάφορα νομοσχέδια και διείσδυσαν στη διαδικασία που ακολουθούν και οι 300 της Βουλής.

Οι εντυπώσεις και οι παραστάσεις που αποκόμισαν, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και θα τους βοηθήσουν στο μέλλον, αντιλαμβανόμενοι καλύτερα πώς λειτουργούν σημαντικοί πολιτειακοί θεσμοί.

Ο Λευτέρης Πασχάλης από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας είπε πως ήταν πολύ χρήσιμη η συμμετοχή του στη Βουλή των Εφήβων, αφού αποκόμισε πολλά πράγματα, ενώ γνώρισε πώς λειτουργεί η διαδικασία για τα νομοσχέδια και το ρόλο των βουλευτών.

«Ήταν πολύ ξεχωριστή η εμπειρία που συμμετείχαμε στην ολομέλεια της Βουλής, καθίσαμε στα ίδια έδρανα που κάθονται και οι βουλευτές, ενώ ουσιαστικά κάναμε μια συνεδρίαση παρόμοια με αυτή που γίνεται στην κανονική Βουλή» είπε.

Συμμετέχοντας ο ίδιος στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε πως «ασχοληθήκαμε με το νομοσχέδιο της στρατολογίας, όπου υποβάλλαμε διάφορες προτάσεις, όπως η μείωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και να εκτίουν, για λιγότερο χρόνο βέβαια, και οι γυναίκες τη στρατιωτική θητεία».

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης ήταν αυτό που έγραψε στην έκθεσή του ο μαθητής της Γ’ Τάξης Λυκείου. «Επέλεξα αυτό το ζήτημα που είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, όσο και επίκαιρο θέμα, για να καταδείξω την ελλιπή αντιμετώπισή του από την πολιτεία. Οι λαθρομετανάστες θα πρέπει να κρατούνται προσωρινά σε κέντρα, όπου εκεί θα τους προσφέρονται υγειονομική περίθαλψη, ένδυση και διατροφή, ενώ στη συνέχεια μέσω των ταξιδιωτικών εγγράφων να επαναπροωθούνται στις χώρες τους. Δυστυχώς η Ελλάδα λόγω της κρίσης που βιώνει, δεν μπορεί προσφέρει στους λαθρομετανάστες αυτά που ονειρεύονται, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παρανομία».

Ο Απόστολος Χαλαστάρας από το 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου συμμετείχε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Παραγωγής και Εμπορίου, όπου είχε ενεργό δράση στην κατάθεση προτάσεων για το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.

Η οικονομική πορεία της χώρας τον ενδιαφέρει άμεσα, ενώ σχετικό ήταν και το ζήτημα που ανέπτυξε στην έκθεση, καθώς αφορούσε τον τουρισμό εκτιμώντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας αξιοποιώντας με βιώσιμο τρόπο τη φυσική ομορφιά του τόπου.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία η συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων. Παιδιά από όλη την Ελλάδα ανταλλάξαμε απόψεις, εισηγηθήκαμε τροποποιήσεις νόμων. Προσωπικά συμμετείχα στην Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου με άλλα 50 παιδιά. Τη μία μέρα συγκλήθηκε η επιτροπή, όπου και εισηγηθήκαμε προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος. Την επομένη εισηγηθήκαμε τις προτάσεις μας στην ολομέλεια της Βουλής όπου συμμετείχαν και υπουργοί, βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που απόλαυσα μια τέτοια εμπειρία» τόνισε ο μαθητής.

Αγωνία για το μέλλον

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην οικογένεια ήταν το θέμα που ασχολήθηκε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού Κατερίνα Μπίνα, ενώ αναφέρθηκε και στα συναισθήματα που διακατέχουν τους εφήβους για την κατάσταση που βιώνουν.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της φτώχειας.

«Το μήνυμα που περνούσα μέσα από το κείμενο, ήταν ότι οι πολιτικοί θα πρέπει επιτέλους να δράσουν, για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να βρεθεί μια λύση, καθώς όλο λένε ότι θα κάνουν κάτι και τελικά τίποτα θετικό δεν πράττουν. Δυστυχώς το μόνο που κάνουν, είναι να κόβουν μισθούς» είπε η μαθήτρια και πρόσθεσε: «Οι επιπτώσεις της κρίσης σε μια οικογένεια είναι μεγάλες. Υπάρχουν οικογένειες, όπου δεν εργάζεται κανένας γονιός και το ερώτημα είναι πώς θα μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά. Όλοι οι συνομήλικοί μου νιώθουν θυμό, αγανάκτηση και μεγάλη αγωνία για το μέλλον τους. Μπορεί να μην το εκφράζουν, αλλά μέσα τους διαρκώς το σκέπτονται».

Η δεύτερη μαθήτρια που επιλέχθηκε από τη Μαγνησία στη Βουλή των Εφήβων ήταν και η Ευμορφία Τσέλιου από το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το