Photo Gallery, Τοπικά

«Ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

Επειδή οι καταγγελίες είναι πολλές, από το Δήμο ξεκίνησε η καταγραφή των θέσεων ΑμεΑ στην πόλη για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός τους
Επειδή οι καταγγελίες είναι πολλές, από το Δήμο ξεκίνησε η καταγραφή των θέσεων ΑμεΑ στην πόλη για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός τους

Αυστηροποιείται η κανονιστική απόφαση του 2012, που ισχύει στο Δήμο Βόλου, για τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Σε όλη την πόλη, οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες «ξεφυτρώνουν» σαν τα «μανιτάρια» και σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας εξετάζονται κατά μέσο όρο δέκα αιτήματα. Στο Δήμο Βόλου συμφώνησαν με την άποψη πολιτών που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους ΑμεΑ, ότι το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την ώρα που ο Βόλος διαθέτει, ειδικά στο κέντρο, περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας εξετάζει την αυστηροποίηση της κανονιστικής και στο εξής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνονται με μεγάλη φειδώ οι θέσεις, σε συγγενικά πρόσωπα ατόμων με ειδικές ανάγκες, που διεκδικούν ιδιωτικό πάρκιν μπροστά στο σπίτι τους.

Στη Δημοτική Ενότητα του Βόλου ο αριθμός των θέσεων ΑμεΑ είναι 140, κανείς όμως δεν απάντησε στο ερώτημα εάν ορισμένοι, χωρίς να λαμβάνουν άδεια, τοποθετούν παράνομα το ενδεικτικό σήμα. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολλές, από το Δήμο ξεκίνησε η καταγραφή των θέσεων ΑμεΑ στην πόλη για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας θα υιοθετήσει πρόταση του μέλους της Αχιλλέα Τσιργούλα, ο οποίος υποστηρίζει ότι θέσεις ΑμεΑ πρέπει να δικαιούνται όσοι έχουν κινητικά προβλήματα και τετραπληγίες.

«Οι θέσεις καταγράφονται και οι παλιοί κάτοχοι θέσεων θα κληθούν να υποβάλουν ξανά τα δικαιολογητικά τους» επισημάνθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα.

«Τις θέσεις στάθμευσης πρέπει να τις κατέχουν όσοι τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Από τη στιγμή που οι θέσεις δίνονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία δεν σχετίζονται με την κινητικότητα, ο θεσμός της χορήγησης ενός προνομίου απαξιώνεται. Δε μπορεί να κατέχει θέση στάθμευσης ένας καρδιακός, στον οποίο ο γιατρός του έχει συστήσει να περπατάει… Οι θέσεις πρέπει να δίνονται με σύνεση και φειδώ και να προστατεύονται. Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας κατατίθενται προς έγκριση πολλά αιτήματα και οι εισηγήσεις είναι θετικές. Οι πολίτες που βλέπουν να ξεφυτρώνουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ παντού δικαίως πιστεύουν ότι είναι «μαϊμού». Δεν μπορεί να παίρνει θέση στάθμευσης κάποιος με νοητική υστέρηση ή νεφροπάθεια. Αυτού του τύπου οι ασθενείς περπατάνε… Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αυξηθούν οι δημόσιες θέσεις ΑμεΑ, και όταν παρκάρει κάποιος σε αυτές, χωρίς να έχει δικαίωμα, να ψάχνει το αυτοκίνητό του, το οποίο θα έχει πάρει γερανός» τόνισε ο κ. Τσιργούλας και υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις χορηγήσεις αδειών θέσεων στάθμευσης σε συγγενείς ΑμεΑ. Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι αυτό της «κληρονομικότητας» της θέσης.

Σημειώνεται ότι οι δημόσιες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ είναι στο Βόλο 37.

Η κανονιστική για τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ άλλαξε προς το αυστηρότερο τον Ιανουάριο του 2012, αλλά τα μέτρα φάνηκε να μην αποδίδουν.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την κανονιστική είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι η  χρησιμοποίηση ενός οχήματος εκτός των δημόσιων συγκοινωνιών αποτελεί για πολλά άτομα με κινητικά προβλήματα το μόνο μέσο μετακίνησης. Έτσι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης του οχήματος σε θέσεις που να μην απαιτούν την πραγματοποίηση μεγάλων μετακινήσεων από-προς την οικία ή την εργασία.

Οι θέσεις ωστόσο συνέχιζαν να δίνονται, χωρίς να υπερισχύει το κριτήριο που ήθελε να λαμβάνουν το προνόμιο, άτομα με κινητικά προβλήματα.

Για να λάβει κανείς σήμερα θέση στάθμευσης ΑμεΑ πρέπει να έχει  βεβαιωμένη κινητική αναπηρία 67% και άνω. Επίσης λαμβάνουν θέσεις άτομα με βεβαιωμένη άλλη αναπηρία 80% και άνω,  σύμφωνα πάντα με την κανονιστική.

Ο ενδιαφερόμενος για να λάβει θέση στάθμευσης πρέπει να προσκομίσει απόφαση Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής με προσδιορισμό του ποσοστού κινητικής αναπηρίας 67% (σαφής αναγραφή κινητικής αναπηρίας) και άνω, ή άλλης αναπηρίας 80% και άνω, για χρήση αποκλειστικά δέσμευσης θέσης στάθμευσης, όπως και φωτοαντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου ή του μισθωτηρίου συμβολαίου σε περίπτωση ενοικίασης.

Η παραχώρηση της θέσης έχει ισχύ όση και η ισχύς της βεβαίωσης Υγειονομικής Επιτροπής. Όταν λήγει η βεβαίωση θα πρέπει να κατατίθεται νέα σε ισχύ, ειδάλλως θα καταργείται η θέση. Όταν η βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής ισχύει διά βίου τότε μετά την παρέλευση τριετίας ο κατέχων τη θέση θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως το Δήμο ότι όλα τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει κατά την αρχική του αίτηση βρίσκονται σε ισχύ και ότι ακόμη έχει ανάγκη την παραχωρηθείσα θέση.

Εφόσον ζητείται από τον ενδιαφερόμενο και έγκριση δημιουργίας ράμπας εξυπηρέτησης ΑμεΑ επί του πεζοδρομίου αυτή θα χορηγείται παράλληλα με τη θέση στάθμευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το