Photo Gallery, Τοπικά

Ξεσηκώνονται οι αρτοποιοί για το πολυνομοσχέδιο

Οι αρτοποιοί ζητούν με ομόφωνη απόφασή τους την απόσυρση συγκεκριμένου άρθρου του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα οδηγήσει σε λουκέτο τη βιοτεχνική αρτοποιία

Έντονες αντιδράσεις από τους αρτοποιούς προκαλεί η πλήρης απελευθέρωση της αρτοποιητικής διαδικασίας και συγκεκριμένα της δυνατότητας που παρέχεται πλέον στα σούπερ μάρκετ, να παρασκευάζουν κι αυτά ψωμί με τη μέθοδο του «Bake off». Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και αποτέλεσε θέμα συζήτησης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος προχθές. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Δημήτρης Γκίκας.

Οι αρτοποιοί ζητούν με ομόφωνη απόφασή τους την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου 231 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κρίνεται από όλους «αντιεπιχειρηματικό και αντικοινωνικό που θα οδηγήσει σε λουκέτο τη βιοτεχνική αρτοποιία». Σε υπομνήματά τους προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου οι αρτοποιοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «χωρίς κανένα διάλογο με τον αρμόδιο φορέα του κλάδου της βιοτεχνικής αρτοποιίας, το ΥΠΑΝ προώθησε νέα τροπολογία, καταργώντας πλήρως τις διατάξεις, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των αρτοποιείων μας. Έως τούδε, το μοτίβο λειτουργίας μας ήταν ο υγιής ανταγωνισμός. Οδηγούμαστε δυστυχώς στον αθέμιτο ανταγωνισμό με την εν λόγω κατάργηση βασικών διατάξεων, που διέπουν την αρτοποιία. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την τροποποίηση του α.5 του ν. 3526/2007, όπως τροποποιήθηκε με το α. 15 του ν. 3853/2010, αναφέροντας κατά λέξη: Επέρχεται πλήρης απελευθέρωση της αρτοποιητικής διαδικασίας των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας «Bake off». Μία τέτοιου είδους απελευθέρωση κατά την απλή λογική σημαίνει ασυδοσία! Σημαίνει παραβατικότητα! Σημαίνει παραπλάνηση του καταναλωτή! Σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό! Σημαίνει, επιπλέον, ανεργία! Όλοι γνωρίζουμε ότι το μέγα πρόβλημα της Ελλάδας τον καιρό που διανύουμε, είναι το παραγωγικό έλλειμμα. Παράγουμε λίγα- εισάγουμε πολλά. Ένα από τα βασικά είδη διατροφής μας, το ψωμί, το οποίο έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία (απασχολούνται περί τα 140.000 άτομα έμμεσα και άμεσα), παράγεται από ελληνικές α’ ύλες και παρασκευάζεται από ελληνικά χέρια, παραχωρείται χωρίς κανόνες στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου καιροσκόπου. Πώς; Με τη χωρίς κανόνες παρασκευή προϊόντων Bake off και την κατάργηση του διαχωρισμού των χώρων παραγωγής. Αποτέλεσμα; Το φρέσκο ελληνικό ψωμί, θα αντικατασταθεί από το κατεψυγμένο – προψημένο εισαγόμενο ψωμί, που θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες καταστημάτων. Ο ελληνικός λαός περιμένει την ανάπτυξη, να ξεκινήσει από την μικρομεσαία επιχείρηση. Αντίθετα η κυβέρνηση για χάρη των λίγων εξολοθρεύει τους πολλούς. Όλοι συμφωνούμε ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση δεν θα βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα της ύφεσης. Ο μόνος δρόμος είναι η στήριξη των ΜΜΕ. Αυτά δεν είναι λόγια των φουρναραίων, αλλά λόγια της κυβέρνησης, των ανθρώπων που καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου.

Η θέση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια: Ο αρτοποιός πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται ως επάγγελμα. Ο αρτοποιός δεν μπορεί να θυσιαστεί αμαχητί για τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκθεση των δικών μας προτάσεων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το